Új hozzászólás Aktív témák

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz fordfairlane #8119 üzenetére

    Nem nagyon értem ezt az ellenkezést. És gyanús is. Aki azt mondja, hogy nem bűnös, annak a bűn fogalmát is tagadnia kell.

    Azt hiszem, sokkal mélyebben van a kutya elásva, mintsem elsőre gondolnánk. Magyarországon vagyunk, már ez eldönt elég sok dolgot, például a bűnhöz való viszonyunkat. Itthon szinte természetes, hogy egymást ahol tudjuk, átverjük, és ha nem vagyunk résen, minket is átvernek. És ha külföldre megyünk, hülyének nézzük őket, hogy hány kiskaput hagynak az élelmes magyaroknak a fosztogatásra, és ők maguk miért nem élnek ezzel. Egyszerű kis példa az angliai csokiautomaták, amik 50Ft-ossal is mennek.

    Egy átlag angol nem fog olyat csinálni, hogy beszerez egy halom 50Ft-ost, és aztán azzal vesz csokit. Sok helyen az újság is olyan, hogy elviheted ingyen is, de mégis bedobják a pénzt az emberek. Milliónyi ennél jobb példát is lehetne erre találni.

    Mivel mi Magyarországon szocializálódtunk, nekünk ez a mentalitás a természetes. Ezt csináljuk nap-mint-nap. Mégis valahol érezzük, hogy nem helyes átverni másokat, a barátainkat, idegeneket, az államot. De ha mindenki ezt csinálja, hát mi sem akarunk kimaradni a "jóból".

    Ez volt az egyik gondolatom.

    Bűnt az követ el, aki súlyosan vét? Mert aki csekély mértékben vét, az mit követ el? Mi a csekély, és mi a súlyos? Ki dönti el, hol a határ? A sakkmeccsben kemény közmegegyezéses szabály van. Minél magasabb szinten vagyunk, annál súlyosabbak a következmények. Egy olimpiai csalásért elvehetik az aranyérmet, ha nem vallják be a doppingolást, és hazudnak, abból börtön is lehet. Jogilag szankcionált bűncselekménnyé válik. A sakkmeccsben való csalás kis bűn.

    A való életben hogy ne lenne ilyen? Ha egészségesen működsz, a lelkiismereted szól is, ha bűnt követsz el. Érzed belül, hogy ezt nem kéne megtenni, vagy ezt kár volt így csinálni. És úgy megváltoztatnám, mert valakinek kárt okoztam, rosszat tettem.

    "Nem létezik olyan mindig mindenkire érvényes jogi- vagy erkölcsi szabály, hogy sohase hazudj, ne csalj, semmilyen körülmények között, semmilyen kicsi mértékben sem!"

    sok múlik a körülményeken. Vannak kivételek, van helyzet, amikor egy hazugság a legkisebb rossz. És sok olyan helyzet van, amikor mi hitegetjük magunkat ezzel, hogy tiszta legyen a lelkiismeretünk. És nem vagyunk képesek megállni, hogy ilyeneket tegyünk.

    Innentől két dolog lehetséges. Egyik, hogy elismerjük, hogy nem vagyunk tökéletesek, és bizony követünk el bűnöket. Keresztény ember számára mindig van ebből a bűnös állapotból kiút, tehát sosincs semmi elveszve. A nem keresztények számára is ott áll sok lehetőség, hogy helyrehozzák, amit elrontottak. Egy bocsánat kérés (őszinte) és a megbocsátás mindennapos emberi dolgok. És igen, ezekben az esetekben is a bűnről van szó.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

Új hozzászólás Aktív témák