Új hozzászólás Aktív témák

  • Dany007

    veterán

    válasz Noddy #7447 üzenetére

    Persze, túl összetett meghatározni csak így. Én csak leírtam ömlesztve amit hirtelen gondoltam.

    A lélek az sokkal érdekesebb dolog.
    Az Istenbe vetett hit nem a lélek megnyilvánulása, akkor rosszul fogalmaztam. Inkább csak egy plusz olyan szellemi képesség, ami megkülönbözteti az embert más élőlényektől.
    A lélekkel gondban vagyok. Mert ha nagyon maradok a tudományos szemléletnél, akkor azt kellene, hogy mondjam, hogy nincs lélek. Pontosabban azt, hogy a jelenlegi állás szerint, nincs rá tudományos (biológiai, fizikai stb) bizonyíték.
    De persze ha magamba nézek és elgondolkozok, akkor nem tudnám kijelenteni, hogy nincs. Sőt, sokszor furán is érzem magam, hogy ez vagyok én. Lenézek magamra és 'látom' hogy húsból, szövetekből meg minden ilyen 'trutyiból' állok, és nem akarom elhinni... Amolyan furcsa érzés az egész, hogy ez nem lehetek én. Én nem csak szövetek tömege vagyok stb...

    A gond az, hogy az én elképzelésem szerint, ha nekünk van lelkünk, - már pedig v.színű - akkor bizony az állatoknak is kellene, hogy legyen. Ugye sokan ismerjük a kutyákat, macskákat, hogy csak a közelebbi háziállatokat mondjam. Akinek valaha volt hosszabb távon, az tudja, hogy messze nem csak ösztönöktől vezérelt szövettömbök, hanem mindnek saját személyisége van! Gondolkodik, érez, érzelmei is lehetnek, kommunikálnak. Az már más kérdés, hogy nem értjük meg őket tisztán.
    Vagyis, szinte mindenre képesek, amire mi, pusztán gondolkodásban vannak kicsit lemaradva ami főleg az agyi képességeik miatt van.

    "A legtöbb emberben van egy olyan érzés, hogy van valami felsőbb hatalom"

    Na most a felsőbb hatalommal semmi gond sincs. Ennek definíciójával már igen.
    Régebbi hsz-emben írtam, hogy mennyi esélye van, egy tőlünk különböző civilizációnak az Univerzumban. Nem részletezem újra, hogy miért tűnik oly valószínűnek, de a lényeg, hogy egy nálunk sok ezer évvel fejlettebb civilizációt bizony mi is könnyen Istennek hihetnénk. Ahogy az ókori görögök is a világ ismeretlen dolgait - köztük a villámlást is - istenek cselekedeteinek tekintették. Ma már ezen sokan csak nevetnek, mert házilag is lehet villámot készíteni, de akkor, ők komolyan gondolták.
    Szóval a felsőbb hatalom nagyon relatív. Elég elképzelni, ha csak 500-1000 évet mennénk vissza az időben, a mai technológiával, nem kétséges, hogy az akkori emberek Istennek képzelnének bennünket. Mért? Mert gyógyszerrel a legtöbb akkoriban elterjed betegséget képesek lennénk kezelni. Fegyvereinkkel km távolságból (vagyis szinte megláthatatlanul) képesek lennénk leteríteni bárkit. Képesek lennénk a felhők között és fölött szállni... és így tovább. Egyértelmű, hogy felsőbbrendűnek képzelnének minket. Pedig "csak" pár száz évről beszéltem... Mi lenne, ha minket látogatna egy több ezer évvel fejlettebb faj?(költői kérdés)

    A másik dolog, ami engem ezzel kapcsolatban még jobban érdekel, azaz, hogy honnan ered az isten. Nem az Isten, hanem maga a fogalom / megnevezés jelentése!
    Ki volt az első, aki elkiáltotta magát, hogy az istenek sújtottak le ránk, amikor elmosta őket a földcsuszamlás... És legfőképp a többiek honnan tudták, hogy miről beszél? Elvégre ő volt az első aki használta...
    Miből jött a gondolata a felsőbb rendű lénynek?
    Folyt. köv.

Új hozzászólás Aktív témák