Új hozzászólás Aktív témák

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz bronin7 #6935 üzenetére

    Tudod mit jelent a hit fogalma?
    Tulajdonképpen amit írtál, azzal azt kifogásolod, hogy hiszünk valamiben. Tudjuk, hogy ez egy vallás, és vannak más vallások is. De ezt fogadjuk el igaznak. Kizárólagosan. Nem lehet egyszerre több különböző hitem. A hit attól hit, hogy elhiszem.

    Szerinted hogyan kéne hinni? Úgy, hogy van egy hitem, de igazából nem is hiszem el, amiben hiszek? Ezt nem érzed ellentmondásosnak?

    "Tévedtek." Te csak hiszed, hogy tévedünk. Ugyanúgy hiszel dolgokat és dolgokban.

    Mégis, miért fáj neked, hogy én pl. hiszek Istenben, és a spagettiszörnyet pedig iditaságnak tartom? Ez miért frusztrál téged és másokat?

    Vagy miért kéne ugyanolyan érvényesnek tartanom minden vallást?

    Te ugyanolyannak tartod a vallásokat? Miért is? Mert egyikben sem hiszel. Azt hiszed, hogy mindegyik tévedés/mese, stb. Tehát te ebben hiszel, és ezt hitelesebbnek véled az összes többinél. Ezért tudod a vallásokat egyformán - de alacsonyabb rendűként - kezelni.

    "Nem szégyen azt beismerni, hogy "Én is csak egy vallás hívője vagyok."
    vagy "Nem több az én vallásom semmivel a másikénál semmivel."
    Azt hiszitek, hogy ettől ti kevesebbek lesztek?
    Hogy már senki nem venne komolyan titeket?
    Mert akkor már nem lennétek annyira különlegesek?
    Ha már csak egy átlagos ember lennél a többi vallás hívői közül?"

    Nem, én Istenben hiszek, és vallásos vagyok, de nem a vallásban hiszek.

    A vallásom nem tudom, hogy több-e, de én hiszek valamiben, tehát igaznak gondolom, és ezért ami nem úgy van, azt nem gondolom igaznak. Fura, hogy ezen fennakadsz, pedig te is így működsz, és a saját életedből is ezernyi ilyen példát találnál.

    A többi kérdésed meg a te sajátos belső nézőpontodból ered. Ezek a te kérdéseid, problémáid, bennem fel sem merült, hogy több, vagy kevesebb vagyok-e azért, mert valamit valahogy hiszek.

    Attól sem félek, hogy komolyan vesznek-e. Ezek nagyon furcsa kérdések. Nem azért hiszek, és nem azért vélem igaznak amit hiszek ,hogy más emberek komolyan vegyenek.

    A különlegességre sem feltétlen a vallásom által vágyom, megint csak fura, hogy ezt a vallással hozod összefüggésbe. Ezek a kérdéseid inkább rólad árulkodnak.

    Minden ember különleges valamilyen módon. És nem hiszem, hogy a tömegből egy olyan vallás követőjeként próbálnék kitűnni, amit másik 1mrd ember is tesz. Lennék inkább buddhista, vagy hindu, vagy valami szekta tagja. Vagy kirívóan öltözködnék.

    Isten létezik, istenek nem léteznek. Én ebben hiszek. Te valami másban, például abban, hogy Isten sem létezik. Neked jó, hogy nincs különbség Isten és spagettiszörny között, mert TE nem hiszel Istenben. Az egész amit írtál, magadról szól. Tanulságos.

    Sok belső vívódásod és problémád van, no meg letisztázatlan kérdések. Ebben nem tudok segíteni, szépen magadnak kell megoldani ezeket. Pár év múlva már eszedbe se fog jutni, hogy ilyen kérdéseket tegyél fel. Egyszerűen cikinek fogod érezni.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

Új hozzászólás Aktív témák