Új hozzászólás Aktív témák

  • Kazimír

    őstag

    válasz Dany007 #3116 üzenetére

    Na, megkésve bár (gépösszeszerelés és ilyenek miatt), de elkésve nem, mert látom még nem tudtál alapvető dolgokon átlépni :)

    Szóval. 3 gyermek halála, vagy bármely értelmetlennek tetsző halál témakör.
    1. Honnan a fenéből tudjuk, mi vár rájuk, a földi élet utolsó másodperce után? Az, hogy nekünk rossz mert elveszítettük őket, az egy dolog, de az ő szempontjukból alapvetően - már - lényegtelen. Tehát mi vár minket a földi élet után? Kíváncsian várom a tudományra alapozott magyarázatodat :)

    2. Én hiszek abban, hogy nincs eleve elrendelt életutunk, sorsunk. Lehetnek nagyobb horderejű kérdések, amibe talán Isten is beleszól.
    De mégis úgy gondolom, hogy az élet más területein (pl. vegyek-e még egy szelet rántotthúst, 5 perccel később rakjam-e el a ruháimat, stb) szabad akaratunk/döntési jogunk van, továbbá abban is mi dönthetünk, hogy saját meggyőződésünkből Őt választjuk-e "etalonnak". Ez egy fantasztikus dolog, ha belegondolsz, és így szabadon rátalálni Istenre, vagy legalább elismerni, sokkal értékesebb, mintha kényszer hatására tennénk (semeddig se tartana Neki, ha valóban mindenható, csak csettint egyet, és máris mindenki hajlongana a földön)
    De visszatérve a sínen sétáló gyerekekre és a szabad akaratra. Össze tudod kapcsolni, gondolom..
    Megjegyzem, az "Isten akarata" és a " saját szabad akaratom" közti határvonalat még nem tudtam megtalálni, sőt senki mást, aki teljesen kielégítő magyarázatot adott volna rá. Ezúton és ehelyütt is várom tehát a helyes "megfejtőket" :K

    Összefoglalva tehát a halálos balesetet: Ha Isten hagyta meghalni őket, akkor - számunkra kegyetlenül hangzik, de - jó oka volt rá, vagy nem az ő döntése volt az a remek ötlet, hogy a sínek között kell sétálni egy aktív pályaszakaszon.
    Vagy, ha hiszel az eleve elrendelt sorsban - és ez még kegyetlenebbül hangzik - , akkor ez volt a sorsuk. Én ez utóbbit nem tudom elfogadni. De mindenki válasszon maga.

    Még valami. Az Istenkép.
    Vagyis, hogy milyennek és minek képezlük el. Istent sokan próbálják megszemélyesíteni, és szakállas öregúrnak ábrázolni, aki valahol végtelenül messze trónol fölöttünk. Szerintem, ha tökéletesnek fogadjuk el (mint, ahogyan magából a fogalomból ez következik is), akkor nem kellene próbálkozni láthatóvá tenni. Másrészt pedig inkább bennünk van, mint végtelenül távol. Szerintem. Vagy ilyesmi..
    Ehh.. minek erőlködöm! Mindenki olyannak képzeli, ahogy akarja, ahogyan meg tudja élni vele a hitét :)

    "De ahhoz, hogy higgy nem kell segíteni másokon:"
    A keresztény vallás alapja a szeretet. Meg még egy pár más vallásé is. Itt inkább erről volt szó. Szerintem.

    "Hidd el nekem, én nem utasítom el nyélből a vallás dolgot. Legyen bármilyen vallás.
    Sőt, saját meglátásom szerint, hinni akarok! Érted? Szeretném, ha igaz lenne! Minden! A menny, a pokol, az angyalok, Isten, meg minden ami ezzel kapcsolatos.
    Úgy érzem saját magamnak szeretném bebizonyítani, hogy igen is létezik. Pontosan azzal, hogy olyan dolgokat keresek, amire nincs vagy nem értem a magyarázatot.
    Szóval, ha velem is megtörténne egy ilyesmi csoda, egy nyílvánvaló csoda, akkor én is megkapnám azt, amire vártam, és én is tudnék hinni."

    Ha tényleg így van, akkor szakadj el néha a tudományos magyarázatoktól, és próbálj egy picit más oldalról közelíteni. Tényleg. Van olyan, amire nem tudsz tudományos, vagy tudományos-fantasztikus magyarázatot adni?
    Ha Isten egy napon elédállna, kezetnyújtana és bemutatkozna mint Isten (most tekintsünk el attól, hogy aki Istent színről színre látja az meghal), majd bebizonyítaná, hogy tényleg az (tekintsünk el attól is, hogy hogyan és attól is hogy mit fogadnál el, mint isteni tett), akkor már nem hihetnél benne. Hiszen bizonyosságot szereznél létezéséről, nem kell hinned, érezned, hogy van. Nem lenne több, mint a szomszéd Pistike/Katika, vagy akárki, akikben szintén nem hiszel (a szó jelen esetre vonatkoztatott értelmében).

    Amúgy pedig továbbra is azt javaslom, hogy beszélgess egy lelkésszel (ha a keretény vallás érdekel, akkor evangélikus, református, babtista, katolikus, vagy akit találsz)! Biztos jobban megválaszolja majd a kérdéseidet, mint én. Továbbá azt is, hogy olvasd el a Bibliát. Sok kérdésedet meg tudnád válaszolni magad is, és lehet/biztos, hogy Neked sokkal megfelelőbb módon vagy formában.
    És a jövőbeli kérdésekhez egy kérés: Ne egyes szavakba köss bele (bár megteheted, csak nem eredményez konstruktív párbeszédet), hanem lépj hátra kettőt, és valami átfogóbb összefüggést keress, ami magyarázatra szorul! ;)

    [ Szerkesztve ]

    Be köll fizetni, azt' jólvan...

Új hozzászólás Aktív témák