Új hozzászólás Aktív témák

  • kymco

    veterán

    válasz Psych0 #19155 üzenetére

    Vannak olyan részek, amik a legrégebbi kéziratokban nem találhatók, de ezek mind jelezve is vannak a Bibliában széljegyzetként. Tehát, ha valakit ez zavar, akkor enélkül is olvashatja... :)
    Az, hogy miért hiányzik egy-egy vers, sok oka lehet. Lehet, hogy a legrégebbi másolatból kifelejtették azt a sort, verset, és az újabb másolat pedig egy másik, teljesebb kézirat alapján készült el, ami nem érhető el.

    De ez nem különleges történet a régészetben, történelem tudományban. Ha csak olyan dokumentumokat tartanánk hitelesnek, csak olyan iratokból következtetnénk, aminek az eredetije is létezik, akkor üres lenne az ókor és a középkor jelentős része. a törikönyvekben...
    Találtam egy táblázatot, nagyon tanulságos.

    Tuküdidész: A peleponnészoszi háború története kb ie 431-400 között született, az eredetije nem létezik, a legrégebbi másolata 1300 évvel később született, és kb 73 darab másolata van.

    Cézár: A gall háború története kb ie 58-50 között született, az eredeti megsemmisült, és a legrégebbi másolata 875 évvel fiatalabb az eredeti anyagnál, jelenleg 10 másolata létezik.

    Tacitus: Histories et annales iu 98-108 között született, eredeti nincs, a legrégebbi másolat 850 évvel fiatalabb, és összesen 2 darab létezik.

    Újszövetség: iu 40-100 között született, eredeti nincs, a legrégebbi teljes másolat 310 évvel fiatalabb és jelenleg 14.000 másolata létezik (görög, latin és más nyelvek)

    Az első három művet a történelemtudomány előszeretettel használja fel a kor történetének leírásához, nem gondolja szinte senki, hogy hamisítványok lennének, vagy hamis betoldásokat tartalmaznának.
    Pld Cézár könyvében a kelta és germán törzsek szokásainak leírását átvették a történészek is, annyira hitelesnek, korhűnek tartják, mert első kézből valók az információk.

    De a szöveghűséget nem csak a másolatok hordozzák. Ókori levelezésekben számos esetben, igemagyarázatokban hivatkoztak egy-egy újszövetségi szakaszra, ezek is hitelesítik a szöveget.

    Az összeesküvés elmélet hívőket, akik tudatos ferdítéseket látnak a Biblia másolók munkájában megjegyzem, hogy a 14000 másolat földrajzilag nagyon szétszórtan helyezkedik el, heterogén környezetben, politikailag szegmentált viszonyok között. Lehetetlen lett volna a hamisításokat konzekvensen végigvinni.

    www.refujvaros.hu

Új hozzászólás Aktív témák