Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz Cathfaern #1346 üzenetére

    A tanulmányok és kutatások többségét, hasonlóan hibás alapon készítik el.
    Ráadásul esélyed sincs a részletekbe bele tekinteni, a legtöbb esetben.Sokszor gazdasági érdek is irányítja a kutatások eredményét.

    Felénk van egy ásványvíz forgalmazó cég. Az újhold éjszakáján palackozott víz a legdrágább. Mert az a tuti.
    A többi palack is ugyan abból kútból származik csak hát a Hold energiái módosítják a hatást, olcsóbbak. :Y

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz Woodslave #1354 üzenetére

    "ennek ellenére a legmagasabb "satiety" indexe a főtt burgonyának van. :U Vagy legalábbis egy kisérlet alapján"

    Vélhetően a jobb jóllakottsági indexe van a krumplipürének. Tejjel és sok vajjal, habosra turmikszolva. A szénhidrát majdnem olyan gyorsan szívódik fel, mint a szőlőcukor.

    A Magyarországon élők (nem csak a magyarok) többsége agyonfőzve fogyasztja az ételeket.
    Nem régiben ismét szóba került az olasz konyha egészségessége. A csoda nem csak az olívában rejlik. A tészták és zöldségek "al dente - fog kemény" -re vannak készítve. A szénhidrátok felszívódása sokkal lassabb a túlfőzöttekhez képest.

    (#1353) Cathfaern:
    "Azt is kimutatták, hogy kisebb kalóriás étkezés arányaiban nagyobb inzulinválaszt eredményez (tehát ha 1000 kalóriás étkezés X inzulinválaszt eredményez, akkor 100 kalóriás nem X/10-et, hanem többet). Tehát a sok kicsi étkezés több inzulint jelent napi összesítésben, mint pár nagy étkezés, akkor is ha kalóriatartalomban nincs különbség."

    Az állat hizlalás is erről szól. Naponta legalább háromszor, pontosan ismétlődő időpontokban etetnek. A libatömés, a májért, naponta egyre gyakoribb időpontokban történő tömést jelenetet. A májzsugor utolsó pillanatában dolgozták/zák fel a libákat.

    A gyermekétkeztetésben tisztán látszik a régi mondás. A pokolba vezető út, jósszándékkal van kikövezve.
    Naponta öt étkezés van/volt tervezve. A nyolcvanas években cserélték le a zsíros leveseket, túlcukrozott ivólevekre. Magyarul, csöbörből, vödörbe.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz Teasüti #1442 üzenetére

    "Mit értesz méregtelenítés alatt pontosan? Tudtommal ilyesmi nem létezik, csak marketing bullshit."

    Nem egészen van ez így. Nyilván valóan folyamatosan működik a méregtelenítés. Ezek az anyagok a vizelettel, a széklettel, a kilégzéssel és részben a bőr felületen távoznak. A legfontosabb méregtelenítő szerv a máj, de a vese és tüdő is bele fele a mérgek eltávolításáért.
    Ha felteszed a kérdést, hogy vannak vannak méregtelenítő szerek, akkor csak igen lehet a válasz. Tipikus példa a kígyóméreg ellen ellenanyagot adnak. a betegnek. Kevésbé ismert a máriatövismag olajának gyógyhatása. gyorsítja a máj regenerációját. Gombamérgezés esetében különösen hatásos anyagot tartalmaz.

    A méregtelenítés, tehát létező és működő dolog. De a káposztaleves kúrától nem méregtelenítést kell várni. A fosató hatású kúrák amit méregtelenítésnek gondolnak, csak a bélflórát teszik tönkre.

    "A kúraszerű tápanyagmegvonásokat én meg egyszerűen betíltanám, sőt büntetném..."

    Bizonyos betegségeknek a gyógymódjához tartozik a kúraszerű tápanyag megvonás.
    Ráadásul némely esetben még akkor is sikeresek a kúrák, ha nem teljesen megalapozott a kúra.

    Az első főnököm valami majonézes fogyókúrát csinált. Ettől persze folyamatosan ideges volt. (A munkahelyen megkapta a "lábonjáró" csúfnevet. Ez volt a rövidítése, a két lábon járó, rosszindulatnak.) Ráment a házassága. Válás és elhúzódó gyermek elhelyezési per végére, valóban lefogyott. Mondja valaki azt, hogy a majonéztől nem lehet fogyni.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz Woodslave #1477 üzenetére

    A németek 3 grammal számolnak. Nyilván fajtafüggő is lehet.

    Nährwerte Kürbiskern

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz Melorin #1502 üzenetére

    Szabad, csak színtiszta műanyagokkal van ízesítve.

    Ha unod az ásványvizet, ízesíts kedved szerint, növények ízanyagaival.

    Nagyon finom a citromfű. Elegendő néhány friss levél az ásványvízbe és nagyon finom citromos vizet tudsz inni. Végig próbálhatod az összes fűszer és gyógynövény levelét és termését, csak előtte olvass utána, nehogy kellemetlen mellékhatása legyen.

    A citromfű évelő növény. Nyáron a napon érzi jól magát. Tél miatt ha van mód rá, érdemesebb védettebb védettebb helyre ültetni. A menta félékkel is érdemes próbálkozni. A friss borókabogyó is érdekes lehet a ginre hasonlító ízvilága okán.
    Hársfavirág, fehér akác virág

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz Teasüti #1525 üzenetére

    Az a baj, hogy ebben a videóban vagy alapvető tévedések vannak vagy rossz indulatú túlzások.
    A teheneket nem kell folyamatosan megtermékenyíteni a tejért. Amíg a fejést nem hagyják abba, addig termeli a termeli a tejet. Egyszeri nekifutás elegendő.

    Az érzelmi fröccsöt szépen adják be a videóban. A borjáért síró tehén. A végén a beteg állatot távolítják el. Gondolom a kergemarhakór járványban felvett videóból vágták ki. A "fertőzés" módjáról nem volt pontos ismeret. Mindenki próbálta a legtávolabb tartani magát a betegségtől.

    Többek között ezért is, ma már nem szabad visszaetetni az állatokat. Döglött állat nem dolgozható fel. A beteg állatokat sem lehet feldolgozni.

    De nem kell tejet inni. Én sem iszom. :DDD

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz Arpee78 #1546 üzenetére

    A szüleim töltöttek kolbászt, saját élvezetre.
    Abban nem volt cukor. Se répacukor, se más. Vágni szépen lehetett.
    A cukor valóban tartósítószer = méreg. :D Ebben igazad van. De néhány százalékos koncentrációban, nincs tartósító hatása. Legalább 50% koncentráció kell a hatáshoz.

    A cukor ízfokozó. Ezért kerül szinte minden ételbe.
    A felvágottak közül egyedül a Mortadella Bologna IGP, ami nem tartalmaz cukrot. Még szénhidrátba számolva sem. Ha valaki ismer hasonló cukormentes felvágottat, szóljon nyugodtan.

    PS:
    Nem vagyok ellensége a cukornak. De az zavar, hogy szinte mindenbe belenyomják. Még a natúr joghurtba is, mert azt könnyebb eladni.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz Teasüti #1542 üzenetére

    A tejpor 4 - 40%-a cukor. A zsíros tejporok szoktak magasabb cukortartalommal rendelkezni.
    Transzzsírok talán már nincsenek benne.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz Arpee78 #1551 üzenetére

    Elméletileg igazad van.
    Tesco natúr joghurt 150 g, amelyből cukrok 4,2 g
    Cserpes joghurt 250 g natúr ebből cukrok: 2,8 g
    Milbona Laktosefreie Zucker 4,4 g
    Milbona Fettar,er Joghurt mild Kohlenhydrate 6 g davon Zucker 6 g Képet kérésre készítek

    A tej cukortartalma nagyjából 5%. A joghurt készítése közben fogyasztják a baktériumok, a cukortartalom csak csökkenhet. Egyedül a 2,8 gramm hihető el extra cukrozás nélkül.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz Arpee78 #1556 üzenetére

    "Valamiért pedig beleteszik:"

    A gyártás gyorsítása a cél. A korlátozott raktárkapacitás csak rövid füstülést és még rövidebb optimális helyen való tárolást enged meg. Ki kell nyomni azonnal a fogyasztóknak a terméket.

    A termék valódi minőségét és egészségességét indirekt módon, de közli a gyártó.
    Az összetevők felsorolás kistájának hossza fordítottan arányos a termék egészségességével.

    A chips nem egészséges, de.
    A Pringles natúr sózott változat, burgonyából, sóból és olajból készül. Nézd meg az összes többi változat összetételét. A három összetevő helyett sokkal többet fogsz találni. Nézd meg a sokkal elterjedtebb Chio változatot. burgonya, napraforgóolaj (34%), étkezési só (0,77%), természetes aroma, élesztőkivonat.

    Ha már paprika is kerül a chipsbe, robban az összetevők mennyisége. Burgonya, napraforgóolaj (34%), cukor, természetes aroma, TEJFÖLBŐL készített szárított tejkészítmény, étkezési só, paprikapor (0,2%), chilipor (0,1%), édes TEJSAVÓPOR, étkezési sav (citromsav), színezék (paprikakivonat), vöröshagymapor, élesztőkivonat, fokhagymapor, paradicsompor, fűszerek;

    Ez még elmegy, mert olyan fajta, ami burgonyát csak por alakban tartalmaz. Tésztaként sütik alakra a chipset. :W

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz psyche #1568 üzenetére

    "tehát az, hogy magasabb egy kicsit az összkoleszterin és a non-hdl koleszterin, az nem probléma."

    Ez azért nem ennyire egyszerű.
    A HDL arányát tudod emelni több zöldség fogyasztással.Beleértve az újhagymát és friss fokhagymát is.
    De a magas HDL nem sok előnyt jelent. Amennyiben az összes koleszterin mennyisége folyamatosan emelkedik, valamin változtatnod kell.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz Cathfaern #1571 üzenetére

    "Zöldségeknek ehhez nem nagyon van köze."

    A zöldségekben lévő, vízben oldódó növényi rostok gátolják a koleszterinek, bélből történő felszívódását. A korszerűbb koleszterin csökkentő gyógyszerek is hasonló mechanizmust alkalmaznak.

    Persze ez ügyben sincs egységes álláspont.

    A tojás megítélésében is hatalmas az eltérés. Legutóbb egy rádió hírben hallottam, hogy egy kínai kutatás eredménye alapján, a heti 2-3 tojás fogyasztása csökkenti stroke és infarktus kockázatát.
    Az nem derült ki, milyen étrenden éltek a teszt személyek. Az sem, hogy mennyire adaptálható az eredmény más életkörülményekre. Az sem, hogy ki rendelte meg a kutatást.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz psyche #1599 üzenetére

    "Hát de az mitől jobb? Nem tök ugyanaz?"

    Nagyon nem ugyan az.

    Ha megnézed az összes bolti bacon, pácolt és cukrozott, tartósított, .... vacak.
    Ha megbízható termelőtől vásárolod, akkor szalonna, só és füst, a tartalma. Bacont ugyan úgy tudsz füstölve vásárolni tőle. Neked kell géppel szeletelni. Ez az ára jobb minőségnek.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz Gabás #1603 üzenetére

    Há...át.
    Az olajat valahogy keményíteni kell, hogy "margarin" formája legyen.
    A hidrogénezett növényolajok használata nagyon praktikus volt. Sajnos tömeggyilkosság is egyben.
    Ma pálmaolajjal sűrítik a növényolajat.
    Ez a pálmaolaj viszont részben hidrogénezett. Nikkel jelenlétében, magas hőmérsékleten hidrogént nyomnak át az olajon. Ez kevésbé káros eljárás. Persze előtte íz és szagtalanítani kell és fehéríteni. Ezt hígítják más olajjal, hogy valami íze is legyen.

    A vajat, legegyszerűbben köpüléssel állítják elő a tejből. Ez csak egyszerű mechanikai beavatkozás. Ma már, más feldolgozott tejtermékből is készítenek vajat, mert a visszamaradt tejrész, az író, nehezen értékesíthető termék. Állati takarmányozásban lehet felhasználni, leginkább.

    Én maradok vajnál. :K

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz paleinho #1606 üzenetére

    "Manapság már nem hidrogénezik az olajakat a margarin készítése során, azt hiszem 2006 óta, elsősorban a transzzsírok miatt."

    Korrekt!
    A baj az hogy a pálmaolajat keményítik zsírrá, részleges hidrogénezéssel. Ezzel az eljárással nem sok transzzsír kerül a később gyártott margarinba. Új szennyezőelemként viszont a nikkel került a képbe.
    A kókuszzsírt keverik olajjal és más összetevőkkel a margarin gyártás során. Hidrogénezésre valóban nincs szükség ebben a fázisban.
    Margarinra sincs szükség, szerintem. A vaj helyett használható kókuszolaj. A legjobb minőségnek enyhe kókusz íze van. Pont.

    (#1608) Arpee78:
    A margarinnak milyen előnyét tudod felsorolni?

    [ Szerkesztve ]

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz Arpee78 #1610 üzenetére

    Tegyük fel hogy az én koleszterin szintem nem magas. A HDL amúgy is duplája az LDL-nek és nem fordítva.
    Margarint évek óta nem használunk. Vajat csak főzéshez és sütéshez.
    Imádom az olajakat.
    A konyhában repce- és olívaolaj fogy a legnagyobb mennyiség. A napraforgóolaj jó, csak mindenütt azt használják. A repce és napraforgó olaja, amúgy is mennyiségi olaj. Nem a minőségről szól a történet. Sütéshez az avokádó olaj lenne az ideális, sajnos minden pozitív tulajdonsága ellenére, az íze nem főnyeremény.
    A tökmagolaj férfiaknak hasznos, idősebb korban. Az íze nagyon finom. A saláták és zabpehely reggelik nélkülözhetetlen kelléke.
    A lenolaj sem rossz ízű. Sütésre nem jó. Viszont az ómega 3-ban gazdag változata roppant egészséges.
    A mákolaj is finom. Ráadásul egészséges is. Akár a hajadra is kenheted.
    Most találtam rá a máriatövismag olajra. Jó az íze és májbarát. Ha létezik méregtelenítő anyag, akkor ez az olaj az. Még a gombamérgezés esetében is segít.
    Feketekömény olaj. Vannak országok ahol a vaj helyett kenik a kenyérre. Ezzel nagyjából mindent fontosat elmondtam róla. A feketekömény zamatosabb, de az olaj is jó. Buddha egyszer azt mondta, hogy a feketekömény, a halálon kívül, mindenre orvosság.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz Cathfaern #1611 üzenetére

    "Kókuszolaj miben jobb a vajnál? Vagy csak amiatt, hogy növényi eredetű?"

    Az mindenképpen előnyösebb, hogy koleszterin mentes. A füstölés pontja jóval magasabb a vajénál. Egyszerűbb benne sütni és többször felhasználhat sütésre. A második sütési körben már teljesen íztelen finomított olajnak számít.
    A vajjal vigyázni kell. Sokkal alacsonyabb a füstölési pontja.

    Mindettől függetlenül vannak ételek, amihez csak a vaj passzol. Ma pisztrángot sütöttem ebédre vajban. A vaj íze optimális a halhoz. Az lényegtelen, hogy kókuszolaj egészségesebb.
    A marha steak mehet kókuszolajban. Mire elkészül, nem marad kókusz íze. (Nem szeretem angolosan. Legyen annyira átsütve, hogy vágás közben már ne folyjon vér a közepéből. Azért maradjon egy pici rózsaszín a közepén. :DDD )

    .

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz Teasüti #1615 üzenetére

    " az étolajat nem kémiai eljárással vonják ki napraforgóból, olívából és repcéből?
    A sajtolás után hátramaradt hulladékból savval, ha minden igaz."

    Ahogyan a német mondja, jein. Igen és nem egyszerre.
    A minőségi olajakat hidegen sajtolják. Az étkezési olajokat már bonyolultabb módon.
    Ha csak az olívánál maradunk, három változata létezik
    A hagyományos módszerekkel sajtolt változat. Opálos, zöldes és üledékes. Ez felel meg a házi elkészítési módszernek. Drága, finom, de gyorsan avasodik.
    Hidegen sajtolt olaj. Ez enyhén zöldes, tiszta olaj. Az íze és állaga rendben van.

    Finomított olíva olaj, más történet. A minőségi olíva olaj maradéka, az olíva paszta. Ez még finom, csak kevesen vásárolják. Az olaj tartalma még mindig jelentős. Tehát kinyerik belőle, az olajat. Az állaga megfelelő. Az ízéről ne beszéljünk. De legalább nem drága.
    Sütéshez jók ezek az olajok, Egyszer használod és kiöntöd, A legértékesebb opálos olajjal nem is lehet sütni. főzéshez és salátákhoz jó.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz Teasüti #1615 üzenetére

    "MÁS
    Amúgy ahogy nézem eléggé filozófiai kérdést csináltok a feldolgozott élelmiszer definíciójából."

    Igazad van.
    De pontosabban fogalmazok. Ez ideológia. A filozófia párosul a racionalitással.
    Minél feldolgozottabb egy élelmiszer annál egészségtelenebb.
    Minél több összetevőből áll egy élelmiszer, annál egészségtelenebb. A fűszereket leszámítva.

    Korábban írtam, hogy a csipsz egészségtelen, de mégis van egészségesebb és egészségtelenebb változata. Cathfaern leírta ugyan ezt a vaj és margarin összehasonlításában.
    A kóser konyha nem engedi a tejes ételeket a húsosakkal keverni. A halal konyha (arab) is alkalmazza a feldolgozott ételek újra feldolgozásának tilalmát.
    A cordon bleu nagyon finom. Ám nyugodtan pályázhat a kerülendő ételek mintapéldányának címére.
    A sajt feldolgozott élelmiszer. A sonka szintén feldolgozott élelmiszer. A liszt és zsemlemorzsa kalória bomba. A tojás ezen formája koleszterin bomba. Egyedül a hús van elfogadható állapotban az egészséges étkezés szempontjából nézve.

    A nagyszüleink még nem ismerték fel az étkezés és egészség összefüggéseit. A szüleink már felismerték az összefüggéseket. Nekünk már alkalmazni kell a gyakorlatban, hogy kevesebb betegséggel éljünk együtt. Gondolom ez elfogadható cél mindenki számára.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz Teasüti #1624 üzenetére

    Kicsit kicsaptátok nálam a biztosítékot.
    Reagálok néhány bedobott elképzelésre.

    "Szorítkozzunk kizárólag az ételek minőségére! Szerinted nekem vannak idealizált elképzeléseim, ha azt gondolom, hogy azok az ételek messze-messze felülmúlták tápanyagtartalomban és minőségben a mai ételeket?"

    A messze felülmúlták bizonyosan nem igaz.

    A kenyeret, nagyjából a hatvanas évek végéig hagyományosan gyártották. Addig nyilvánvalóan jobb volt. Nagyszüleim laktak Mezőhegyesen. Cserekenyeret ettek. Vinni kellett a lisztet, a péknek. Valamennyit fizettek is munkáért. Hetente kétszer volt sütés és ehető maradt a kenyér, a maradék napokon. Most tudok hasonló minőséget vásárolni. A szombati kenyér még holnap is ehető lesz. Az íze marad, csak szárazabb egy kicsit.. A hetvenes évek elején jelentősen ugrott az életszínvonal. Nőttek a fizetések. Rengeteg technológiát vásárolhattak. Addig a trappista sajt sárga volt és lyukakkal teli. Először a lyukat lopták ki belőle, később az élénksárga szín is eltűnt. Ahogyan tűntek el az idősebb pékek, hentesek, ... Úgy vetet át, az iparszerű termelés a lakosság ellátásának folyamatát.

    De abban az időben fel sem merült, mi az egészséges és mi nem. Magyarországon hiánygazdálkodás volt. Mindenből kevesebbet gyártottak az igénynél. Ez persze nem volt teljesen igaz. Voltak termékek, amiket folyamatosan gyártottak. Raktárra, mert senkinek sem kellett.
    Tervgazdaság volt és 5 évre előre terveztek. Öt évre előre meghatározták a gyártható motorkerékpárok számát. A mosó por mennyiségét, ... Meg azokat a termékeket is, amit senki sem vásárolt, csak gyártották.

    "Mamám tanyán nőtt fel, tipikus tanyasi életben ahol volt földed és meg kellett termelned mindent, ha életben akartál maradni. Nem idealizálom ezt az életet, hisz mai értékrenddel nekem közelebb áll a nyomorhoz, mint a jóléthez. Viszont amit ettek, az közel állt a természethez."

    Attól függ mit tekintesz természetesnek.
    A füstölés egészségtelen tartósítási eljárás. Kimutathatóan csökkentek a füstöléssel kapcsolatba hozható daganatos betegségek mennyisége. A zsírba sütött hús tárolása sem volt sokkal jobb megoldás. Ráadásul rettenetes mellékíze volt. Az egészségesebb, levegőn szárítás nem terjedt el Magyarországon. Vélhetően az éghajlat sem ideális hozzá.

    "Apám meg 66-os gyerek, ő már a békeidőben nevelkedett amikor már dübörgött a gazdaság és még 20 fillér volt a kenyér."

    A Zetor dübörgött nem a gazdaság. Az ötéves terveket tartani kellett. Az árakat nem lehet értelmezni a mai ismeretek alapján. A kenyér, tej és benzin egy áron volt. Csak az hiányzik a képből, hogy a havi fizetésből mennyi kenyeret lehetett venni. Illetve a többi fogyasztási cikkeknek az ára hogyan arányult kenyéréhez.
    Kevesek arcán volt nagy vigyor a havi fizetés okán. Mondjuk a felesleggel, nem sok mindent tudtak kezdeni.
    A pult alól vásárolt, második Sokol rádió, már nem boldogított. Autóra 10-12 évet kellett várni. A hároméves járművet, akkor lehetett csak eladni. Magasan az aktuális új ár fölött lehetett csak megvásárolni.

    Ezt leszámítva minden szép és jó volt. Ja nem.
    A tejföl 24 óráig volt fogyasztható. Bár előfordult, hogy már reggel gombás volt a teteje. A sör egynapos és háromnapos lejárattal készült. Az alkeszek vitték az egynaposat. Nem volt gond, ha már változott az íze. Olcsó volt.
    A Pikkszalámi árára tisztán emlékszem. 100 forint volt kilója (1966-68 körül. Nem is izgalmas a pontos év, mert sokáig nem volt divat az árváltozás. Éveken át maradt az ár.. Igen drágának számított. Mi csak az exportból kieső készleteket kaptuk. Sokszor nem töltötték elég keményre a belet és a közepén maradt lágy rész, ami idő előtt kezdett romlani.
    A szüleim boltosok voltak. Az első boltnak, amire emlékszem, fapadlós volt az eladótere és még nem volt önkiszolgáló. Minden este gázolajos faforgáccsal kellett kezelni a hajópadlót. Gondolhatod milyen bukéja volt annak a kenyérnek ami egy órán keresztül a bolt polcán várakozott. Az állami kiskereskedelmi vállalat boltjai számozottak voltak. A telefonszámot használták a boltok jelölésére. A szüleim boltja volt a huszonnégyes. :D
    Magánszemélynek csak akkor jutott telefon, ha fontos beosztású ember volt. Például párttitkár. A beteg csak akkor kaphatott, ha a lépcsőházban másnak nem volt telefonja. Nem pazaroltak vonalat. Ha volt, akkor volt honnan hívni a mentőt.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz Arpee78 #1662 üzenetére

    Ez megint olyan írás, ami további információk nélkül nem értelmezhető.

    Nem tudjuk ténylegesen mit esznek. Az elfogyasztott szénhidrátok mennyire feldolgozottak. Mit szívnak, mert dohány és dohány között is jelentős eltérés van. Mennyit mozognak. Milyen genetikai mutációval DNA eltéréssel rendelkeznek, ami csak a szigetlakókra jellemző.

    Valamelyik német csatornán láttam egy riportfilmet. Kövér és elhízott embereket mutattak. Azon kívül, hogy volt rajtuk beépített úszógumi, semmi olyat nem produkáltak, ami elvárható lenne. A vérkép olyan optimális volt náluk, amit csak mesekönyveben lehet látni. A belső szerveik rendben voltak.
    Ám a riportban nem volt olyan információ az átlag ember számára bármilyen hasznot hozhat.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz Cathfaern #1678 üzenetére

    "És visszafordítható: [link], bár arról nincs pontos forrás(om), hogy súlyos esetekben is visszafordítható-e."

    Én rákérdeztem az orvosomra.
    Ezt mondta. A lerakódásnak kettő állapota. van a felső réteg lazább szerkezetű. Ezt tudja elhordani a HDL. Az alatta levő kemény részt, már nem képes elbontani.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz psyche #1727 üzenetére

    "Oliva vagy kokuszolaj az ami egeszseges. Sztem azt hasznalj suteshez es salatahoz."

    Olíva olajban nem érdemes sütni. Túl alacsony a füstüléspontja.Főzéshez és salátákhoz jó.
    Sütéshez a kókuszolaj jó.
    De több baj is van vele. Emeli az LDL és HDL szintet, ami a ketoban amúgy is magasabb.
    Ráadásul middle chain triglyceride zsírsavakat tartalmaz. Ez bizonyos betegségek esetében előnyös, de a májat károsítja nagy mennyiségben fogyasztva.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz psyche #1732 üzenetére

    "Akkor elmeletileg a margarin nem lehet erre a celra jo?"

    Ha jót akarsz magadnak elkerülöd az összes margarint. A margarint nem keményítik, csak a margaringyártáshoz használt pálmaolajat.
    Rama margarin összettele.:
    Növényi olajok (pálmaolaj, repceolaj, napraforgóolaj, változó arányban), Víz, Emulgeálószerek (napraforgó lecitin, zsírsavak mono- és digliceridjei), Tejsavópor, Só 0,2%, Étkezési sav (citromsav), Tartósítószer (kálium-szorbát), Aroma, Vitaminok (A, D), Színezék (karotinok)

    Aki nem érti, annak lefordítom mit jelent a változó arány. Azt az olajat keverik bele, amit a legolcsóbban be tud szerezni a gyártó. A minőség nem számít, úgyis margarin lesz belőle.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz psyche #1737 üzenetére

    "Ezeket már rég nem hidrogénezik."

    Értem.
    Azt viszont nem értem Mitől keményedik meg a margarin. Ja, már értem, a pálmaolajtól.
    De a pálmaolaj olvadáspont, nem olyan magas, hogy hígítva még szilárd maradjon szobahőmérsékleten.
    Fehérítik, íztelenítik és keményítik. A hét kérdése.: Hogyan keményítik?
    Ezt vásárolják meg a margarin gyártók. Olajat öntenek hozzá, ízesítik, színezik, nyomnak hozzá vitaminokat, tartósítószert, ...

    A te döntésed eszed vagy sem. Jó étvágyat hozzá.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz Teasüti #1747 üzenetére

    "hal fajta, szinte csak a lazac, amiben még lehet egy kis reménye az embernek, hogy talán - ismétlem: TALÁN - egészséges."

    Az egyik legnagyobb tételben forgalmazott hal fajta Európában a lazac. Iparszerűen tenyésztik. Ami egészségesnek tekinthető az a vadvízi lazac. Ezek sem tekinthetők szabadon élő halaknak, csak sokkal jobb körülmények között élnek. Ízletesebbek és drágábbak.
    Ebben a témában szentségtörés de leírom.
    Talán a legfinomabb reggeli.:
    Füstölt vadlazac, vajas pirítóson, francia pezsgővel tálalva. :D

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz psyche #1749 üzenetére

    "....a Corvinus Egyetemre, ahol az egyik nagy margaringyártó támogatásával szerveztek..."

    Hiteles forrásnak tűnik. :D :F

    A tejben emulzióként van oldva a tejzsír. Apró gömböcskék lebegnek az íróban. (A majdnem teljesen zsírmentesített tej.) A vajat, hagyományosan, hűtés nélkül állítják elő köpüléssel. Fa lapátokat forgatnak a tejben. A lapátra csapódik rá a zsírgolyó, kiválva a víz alapú folyadékból.
    Ezzel együtt azt is megérthetjük, miért egészséges az alacsony zsírtatalmú tej. Igen azért, mert a vajat drágábban lehet eladni, mint a tejet.

    Egy kérés. Tanuld meg a link gomb használatát. Megnyomod és az így keletkezett szöveg közepébe CTRL-v paranccsal beszúrod a linket.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz psyche #1752 üzenetére

    Nem a margarin gyártás a problémás folyamat.
    A pálmaolaj gyártása közben keményítik az olajat. Európába már feldolgozott alapanyagként érkezik a termőterületről. Ez már pálmazsír és nem olaj, mert keményítik.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz Cathfaern #1756 üzenetére

    "az a1c a cukorra vonatkozó rész, ez a 3 havi vércukor átlagra vonatkozó érték (ami legalább annyira becsapós lehet, mint a pillanatnyi vércukor érték. Utóbbit nagyon sok minden befolyásolhatja, a 3 havi átlag meg nem mutatja ki ha nagyon ingadozik a vércukrod"

    Van cukorbeteg a családban. Vércukorszintet közvetlenül nem szoktak mérni nála. Csak az a1c szintet nézik.
    Ha emelkedik letolják, ha csökken megdicsérik. A vércukorszintet saját magának méri. Elméletileg segít önállóan megtalálni az optimális ételeket. A gyakorlatban nem sok jelentősége van, mert idősebb korban már csökkennek az összefüggések felismeréséhez szükséges képességek. A cukorbetegek esetében ez erőteljesebben jelentkező probléma.

    Azt vettem észre, a betegség felismerésekor ROM-ot cserélnek az emberek a fejükben. Bekerül a drága és sok odafigyelést igénylő AKA-ROM. Mivel a cukorbetegség nem fáj egy idő után átcserélik az olcsó Kínai LESZAROM-ra az akaromot.
    Nem nagymama. A lekvár még reggelire sem jó. A két kanálnyi sem, mert az is nagyon sok cukrot tartalmaz.

    Ketoban a vércukorszintnek nem lenne szabad nagyot ugrálnia. A napi szénhidrát bevitel a szükséges szint alatt marad. Az inzulin termelés is blokkolva lehet. A májnak kell pótolnia a vércukor hiányt. Nyilván egyénfüggő, hogy milyen szintre áll be a szervezet. Ha nagyon magasra, akkor nagy a baj.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz nagysz #1839 üzenetére

    Egyél napi kétszer.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz consono #1841 üzenetére

    Ma én is így tettem.
    Kávé nagyom kevés tejjel. Utána 6 kilométer futás. Mivel az ebéd ma elkerülhetetlen volt, elmaradt a reggeli.
    Általában reggeli és vacsora a két étkezésem. Ebéd helyett szoktam futni egy kört a közeli parkban. Nagyjából három és fél kilométer. :D

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz Cathfaern #1853 üzenetére

    "...ketontermelés miatt esetlegesen előforduló acetonos leheletről, majd a bekezdés utolsó mondatában, hogy az acetonos lehelet cukorbetegség jele is lehet. ...

    Ezzel mi a baj?
    A cukorbetegség jele az acetonos lehelet lehet.
    A ketontermelés jele az acetonos lehelet lehet.

    A ketozó személy lehet cukorbeteg is. Itt az átfedés a kettő között. Ráadásul a cukorbetegnek, ha kettes típusú, a ketogén étrend pozitív hatású. A betegség első szakaszában csökkenteni kell a szénhidrát bevitelt, mellette nagyon sokat mozogni és fogyni. Sok esetben a betegség tünetmentessé tehető. Végleg vélhetően nem, de hosszú időre.

    Az aceton jelenlétének gyors tesztje a rágógumi. Ha az állaga gyorsan változik a rágás kezdete után, szétesik a gumi állaga, akkor magas az aceton szint.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz Teasüti #1871 üzenetére

    Az ízlés dolga, hogy mi a finom. A cukorral és citrommal alaposan feltolt teát, a legtöbb ember gond nélkül issza meg. Bármi bele lehet tenni.
    Én ki fogom próbálni. :K

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz havenday #1881 üzenetére

    "Leginkább a saját tapasztalataimnak hiszek,...."

    OK!
    Aki a ketogén étrend felé fordítja a figyelmét, kivétel nélkül élelmezési/étkezési problémával küzd. Igen én is. :D
    Ez az étrend egy lehetséges útja ezen problémák csökkentésének Sőt rövid távon optimális megoldás is lehet.
    De ez nem jelenti azt, hogy évtizedeken át folytatva ezt a diétával fenntartható az valóban egészséges állapot.
    Lehet, hogy igen, vagy mégsem.
    Nyilván az eszkimók esetében alkalmazkodtak a körülményekhez. (Lefordítom magyarra. Azon a genetikai vérvonalak, amik kevésbé tolerálták a magas zsírfogyasztást, már kihaltak.) Ha megnézed a vietnami konyhát, amit a legegészségesebbnek tartanak, sok zöldség, alacsony mennyiségű szénhidrátok mellet kevés hússal főznek. Egyedül a koriander levél használata okozhat gondot. Az ételek a magyar szokásokhoz képest félig sem főzöttek. Mégsem a Vietnamiak élnek a legtovább.
    A saját tapasztalat szükséges de nem elegendő egy diéta megítéléséhez.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz Cathfaern #1888 üzenetére

    "Az mindegy, hogy 70 évesen mibe, az már kevésbé, hogy ha mondjuk 50 évesen meghalsz szívinfarktusba."

    Aki 50 évesen hal bele szívinfarktusba, az csak saját magát okolhatja. Ma már időben lehet diagnosztizálni a betegséget és meg lehet előzni az infarktust.
    70 évesen sem mindegy mibe hal meg az ember. Egy hosszan tartó és fájdalmas betegséget nem kívánok senkinek sem. Kicsit groteszk, de jobb egészségesebben meghalni.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz Dingle #2003 üzenetére

    Az olajoknak legalább két változata létezik.
    A hidegen sajtolt olaj tekinthető teljes értékűnek. Főzéshez és salátákhoz érdemes használni.
    Ilyen olajban viszont nem érdemes sütni. Amit eléri a sütéshez alkalmas hőmérsékletet, tönkre mennek benne az értékesebb anyagok.
    A sütéshez elegendő az olcsóbb finomított olajokat használni. A legjobb lenne avokádó olajjal sütni mert magas a füstölés pontja, de drága és az íze sem optimális.
    Az olívaolaj nem optimális a sütéshez, az alacsony füstölés pontja okán.

    A napraforgóolaj, közepesen értékes olaj a beltartalma alapján. Nem a használatával van baj. Inkább azzal, hogy csak ezt használnak étel készítéshez, az olívaolajon kívül.
    Hasonlóan olcsó olaj, a repceolaj. Érdemes lenne részben használni napfaforgó helyett.
    Salátákhoz illik a lenolaj íze. Nagyon finom a tökmagolaj. A mákolaj, már az illatával is csábít.
    Ezeket az olajokat és általában az értékes beltartalmú olajokat, hűtőben kell tartani. Szobahőmérsékleten gyorsan avasodnak.

    Avokádómag:

    A mag könnyebben vágható, mint amire számítottam, az olvasottak alapján. Az íze érdekes kesernyés. Nem mindenkinek fog bejönni. Bár poralakban, ételbe keverve csekély mennyiségben, nem feltűnő az ízhatása.
    A gyógyító hatásáról nem tudok mit mondani.
    Ezután nem dobom ki a magokat.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz Arpee78 #2009 üzenetére

    A margarin készítése házilag linkedhez.

    "és lényegében a vajköpüléssel analóg tevékenység” – fogalmazott Dr. Somogyi László, élelmiszeripari mérnök, egyetemi docens az Unilever sajtótájékoztatóján. "

    Ez ugye a gyártó promóciója volt, amiből az írott reklám készült el. Nyilván a margarin pozitív oldalát nyomták.

    A megint margarin linkedről.

    A tudósok elemezték az összes elérhető korábbi kutatást és bizonyítékot a témában, és arra jutottak, hogy a telített zsírsavak fogyasztása - amelyek megtalálhatóak példádul a vajban, a teljes tejben, a tejszínben, a pálmaolajban, a marha- és a disznóhúsban - fokozza a különböző szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

    Pontosan azt csinálták, amit mi itt. A linkek alapján tippelgettek. Önálló és ellenőrizhető kutatás nélkül.
    De tegyük fel, hogy igazuk van. Ez esetben feketelistára felkerült, a pálmaolaj. A margarin legfontosabb alapanyaga. A pálmazsírt keményíteni kell, hogy az olajokkal és vízzel történő keverés után is megmaradjon a kívánt keménység.
    Némi információ a pálmazsírról.
    A pálmazsír feldolgozott élelmiszer, amit alapanyagként használnak fel a margarin gyártásához. Az viszont tudjuk, hogy a többszörösen feldolgozott élelmiszerek nem egészségesek.

    A vaj sem teljesen problémamentes. A hagyományos eljárással, magyarul köpüléssel, készült vaj a legjobb.
    Sajnos készítenek tejfölből és más tejtermékből is vajat. Ezek értéktelenebb beltartalommal rendelkeznek.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz Arpee78 #2014 üzenetére

    "A pálmaolajat a margarin gyártás során és előtte mennyire sütik meg?"

    Ez nem olaj, hanem zsír.
    A margarin gyártása során, vélhetően már nem kap a zsír nagyobb hőtermelést. Az EU előírásai nem is engednék meg.
    A pálmazsír gyártása során finomítják az olajat. Ha jók az információim, 235 fokra hevített gőzzel kezelik.
    A keményítés során nikkelt használnak katalizátornak, amit a folyamat végén majdnem teljesen kiszűrnek.
    Igen a folyamat, részleges hidrogénezés. Transzsírok keletkeznek. A margarin gyártása során már nem, ezért a gyártók kijelenthetik, hogy nem hidrogéneznek.
    2012-ben jelentősen korlátozták Magyarországon, a forgalomba hozható termékekben a transzzsír tartalmat. De a csökkentett mennyiség sem tesz jót az egészségnek.

    Ettől függetlenül, ha valaki szereti, fogyassza egészséggel. De nem kell ráfogni, hogy egészséges étel.

    Szívbarát tanúsítás.
    Ehhez képest a lenolaj gyógyszer, annyira előnyös az összetétele.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz Woodslave #2106 üzenetére

    Állítólag az emberhús édes. :DDD

    De nem kell szépíteni a dolgot. Szénhidrátokból korlátlan mennyiséget tudunk megenni. A zsírokból és fehérjékből viszont nem. Részben ez is alapja a ketogén diétának.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz Arpee78 #2163 üzenetére

    "A szőlőcukor nem gond annak ugyancsak az lehet a magyarázata, hogy a szervezet ezt rögtön felhasználja."

    Nem. A szőlőcukor is gond. Sőt. A legnagyobb gond.
    A szőlőcukor azonnal a vérbe kerül, vércukorként. Nagyjából ugyan az a cukor, csak más néven.
    A szőlőcukor félre értelmezése, a cukorbetegek inzulin kezelésének mellékhatása miatt keletkezett.
    A beadagolt inzulin azonnal lenyomja a vércukorszintet. Szint "alaphelyzetbe" állítására a szőlőcukor a legalkalmasabb. Az így elfogyasztott mennyiséget nem kell figyelembe venni a szénhidrát bevitelben, mivel hiányt pótol. De ez nem jelenti azt, hogy korlátlanul lehet fogyasztani.
    Még egészséges embert is cukorbeteg állapotban lehet tartani, csak folyamatosan kell belenyomni a szőlőcukrot. Királyi út a gyors cukorbetegséghez.

    Egy teljesen biztos. Az evéssel és ivással bevitt szénhidrát vércukorrá alakul át. A konvertálás sebessége, a szénhidrátok összetételétől függ. A szőlőcukor szinte azonnal a vérbe kerül. Az alacsony feldolgozottságú szénhidrátok lassan. Ez utóbbi a kívánatos cél.
    Az idegsejtek kényszeres cukorfogyasztók. Nem rendelkeznek túlfogyasztás elleni védelmi mechanizmussal. Ráadásul kizárólag cukorral képesek táplálkozni. A túl alacsony és magas vércukorszint gyilkolja az idegsejteket. A cukorbetegek idővel megvakulnak, ha nem figyelnek a vércukorszintre. Elvesztik a bőrérzékelést. A lábakon kezdődik a folyamat. Könnyen lehet sérülést szerezni, ami amputációval végződik a kezeletlen fertőzés okán.
    Az izomszövetek rendelkeznek túl etetés elleni védelemmel. Ez az alapja az inzulinrezisztenciának. Az inzulin hormon növeli a cukorfelvétel képességét. Egy vagy több kalciumhormon (vagy a hiánya) csökkenti.
    Ez a kettős szabályozás biztosítja, hogy az idegsejtek minden esetben elegendő cukorhoz juthassanak. Legalább is az éhenhalás előtti állapotig.
    Az izomsejtek tudnak ketozni, ha alacsony a vércukorszint.

    A szénhidrátok vagy felhasználódnak vagy zsírrá alakulnak. Végszükségben lehetséges a vizelettel történő cukor ürítés. De ez már a vég kezdete. A felhasználás korlátozott. Raktározásként leginkább a hason, zsírból kialakított mentőöv a megoldás.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz Cathfaern #2179 üzenetére

    "Kórosan magas vércukorszint minden sejtnek káros, nem csak az idegsejteknek."

    Valóbban, nem csak az idegsejtekre káros. A tartósan magas vércukorszint csak cukorbetegség állapotában lehetséges. Az inzulin intolerancia vagy hiánya okán, a többi sejt, éhenhalás közeli állapotban van.
    A magas vércukorszint miatt a ketonok termelése nem lehetséges. Nincs üzemanyaga az (izom)szöveteknek.

    Egészséges emberben a folyamatosan magas vércukorszintet nehéz tartani. Eddig egy egyetlen embert ismertem, akinek sikerült. Kizárólag kólával biztosította a napi folyadék igényét. Amikor utoljára találkoztunk, elmondta, leszokott az ivásáról. Nagyjából 15 évnyi folyamatos kólázással elérte a kritikusszintű májbetegség állapotát. Ehhez az állapothoz, az alkoholista pincéreknek, sokkal hosszabb ideig kell magukba tölteni az alkoholos italokat.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz Arpee78 #2185 üzenetére

    Nem gondolom, hogy ez így működik. Az időskori cukorbetegség jelenleg nem gyógyítható. Kizárólag tüneti kezeléseket ismerünk. Abba ne menjünk bele, hogy van olyan állapot, amikor a beteg olyan kövér, hogy nem képes elegendő inzulint termelni a hasnyálmirigye.

    Amennyiben az orvosi megelőző szolgáltatások jól működnek (Talán Japánban is.), idejekorán kiszűrhető a cukorbetegség. Ez esetben magasabb lesz a statisztikai százalék, mint Magyarországon, mert a magyar ember nem szívesen jár orvoshoz.
    A népbetegségeket olyan csapásnak tekinti a magyar ember, ami ellen nem lehet védekezni. Ha agyvérzésben vagy szívinfarktusban hal meg, az senkit sem érdekel, hogy mellékesen kezeletlen cukorbetegsége is volt.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz Cathfaern #2187 üzenetére

    "Fogalmazzunk inkább úgy, hogy nincs rá gyógyszer amivel elmulasztható lenne :) [link] 28 résztvevőből 7 abbahagyta a gyógyszerek szedését, 10 csökkentette, miközben a súlyuk átlagosan 6,6%-ot csökkent csak, szóval nem tudnám be annak a teljes javulást (ezt a cikkben is megerősítik:"

    Ezért írtam offban, hogy a 3. típusú cukorbetegségbe ne menjünk bele.
    Ez esetben a hasnyálmirigy nem képes elegendő inzulint előállítani. De ellentétben az egyes típusó cukorbetegséggel, az inzulin termelés részben fedezi a szükségletet. Ez esetben a fogyás megszüntetheti a cukorbeteg állapotot. Mivel nem az inzulin rezisztenciának az állapota áll fent. Ez lehet a szervi/genetikai probléma vagy vegyi anyagok/gyógyszerek okozta károsodás a hasnyálmirigyben.

    Az időskori cukorbetegség első fázisában is hasonló helyzet áll fenn. De ez esetben a fogyás csak átmenetileg segít. A mai ismereteink szerint, egy kalcium hormon szabályzás hiányossága okozza a betegséget. Állítólag egy európai gyógyszergyár már közel jár a betegség hatékony kezeléséhez.

    Sajnos az étrendre figyelés csak egy része a betegséghez kapcsolódó problémáknak. Az ételek feldolgozottságának figyelése is hasonlóan fontos. Burgonyapürét és túlfőzött tésztát és rizst nem lenne szabad enni. A magyar hagyományok miatt szinte mindent túlfőzünk vagy sütünk.

    Ma a vietnami ételeket tartjuk a legegészségesebbnek. A zöldségek, bele értve a további köreteket csak rövid ideig kapnak hőkezelést. A húsok mennyisége alacsony. Az ízek jelentős része olajból és fűszerekből származik. Nyilván ezek az ételek nem vagy csak nehezen illeszthetőek be a téma étrendjébe. És igen, a kalória csökkentése nem elegendő a problémák megoldásához. Ebben teljesen igazad van. A pirula kérdése már másik történet. Nagyon lényeges, hogy a gyógyszer tünetet kezel vagy vagy a betegség alap problémáját szünteti meg.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz Teasüti #2226 üzenetére

    "...elmentem kardiózni, szaunáztam. ..."

    Egyiket sem lenne szabad csinálni, ha betegre etted magad.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz Teasüti #2236 üzenetére

    "Annyi érdekelt csupán, hogy lehet-e enyhíteni ezen?"

    Nagyon egyszerűen. Nem eszel sok cukrot. A cukor, a legízletesebb méreg. Talán a leghelyesebb eljárás. ha fűszernek tekinted.
    Azt gondolom, hogy minden emberel előfordul, hogy a saját normájához képest többet és mást kíván meg.
    Ez emberi tulajdonság, rendben van, ha nem viszed túlzásba.

    Legjobbak a habos sütemények. Kevés cukor, sok zsír. Sózott csipsz, csak burgonya, olaj és só.
    A tehéntej viszont kétséges, mivel nem vagy boci. Inkább túró és sajt. Természetesen olyan, amit nem cukroznak.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz Cathfaern #2314 üzenetére

    A cukrok enyhe drognak tekintendők. Olyanok, mint a THC.

    Ha ettél és elkezd csökkenni a szintje, akkor pótolnod kell a dózist. Ha teljesen kiürül, csak annyi termelődik, amennyi szükséges, megszűnnek az elvonási tünetek. Az édesítőszerek annyiban keményebbek, hogy rászokási tüneteik is vannak. (Gondolom a cukor esetében is, csak már nem emlékszünk rá.)

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz Gabás #2319 üzenetére

    Nem teljesen.
    A cukor örömet okoz. A víz csak akkor ha, már valóban nagyon szomjas vagy.
    Cukor nélkül évtizedeken át lehet élni. Víz nélkül néhány napig lehet élni.
    Az egyik létszükséglet, a másik lassan ölő méreg.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz Cathfaern #2321 üzenetére

    Na bumm. Nem néhány, hanem kb 10 nap. A lényegen nem változtat, a víz alapvető létszükséglet.
    A cukor meg nem. :D

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz Arpee78 #2325 üzenetére

    A diabéteszt nem érdemes ide keverni. Több fajtája van és nagyon bonyolult szabályzórendszerű anyagcsere zavar.
    Az 1-es típusú betegség esetén valóban inzulin hiányos betegség.
    Az "időskori" cukorbetegség esetében már az inzulin rezisztencia is belép a képbe. Ez esetben a szénhidrát/cukor egyszer ellenség, egyszer életmentő gyógyszer. Innen ered egy borzalmas tévhit, hogy a szőlőcukor nem számít. Csak akkor nem számít, ha a vércukorszint jelentős esését pótolja. Ha fagylatban eszik meg "indok nélkül", akkor nagyon számít. Ráadásul a kettes típusú betegség elején a mozgás nagyon ajánlott. A végén már nagyon nem ajánlott. A szénhidrát bevitel értelmezése csak a betegség állapotának pontos ismerete mellet lehetséges.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz psyche #2356 üzenetére

    Az omega 3 bevitel legegyszerűbb módja a hidegen sajtolt lenmagolaj fogyasztása.
    Van olyan fajta lenmag, ami kifejezetten a magas omega 3 tartalom miatt termelnek. Az olaj sem olcsó, de legalább más értékes beltartalom is van benne. Kevésbé műanyag, mint egy tabletta.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

Új hozzászólás Aktív témák