Stalin Subway 2

Európai fejlesztők játékai nem szoktak annyira rosszak lenni, én legalábbis kifejezetten szeretem a kissé sablonos ázsiai és amerikai játékok után, ezért kis kihagyás után körbenéztem mostanság mire lehet bukkanni.
Régi szép emlékek a lengyel Gorky 17-ről és az ukrán Chasm: The Rift-ről... igen, ez nem mostanában volt.

Szépen meg is csapta a szemem a mostanság sokfelé feltűnő Stalin Subway 2, szép nagy 18+ jelöléssel. Kosárba vele, vérrel nem is lesz hiány.

Orosz fejlesztésről van szó, aminek volt egy első része is. Aki jót akar a leírásokból ítélve azt messze elkerüli, nekem is kimaradt.

A Stalin Subway 2: Red Veil egy FPS játék szeretne lenni. Egyelőre csak a dobozra térek ki, annak is a rendszerkövetelmények részére.
3.5 GB-ot ír a tárhelyre, ellenben a fejlesztő Buka honlapján 2.5 GB szerepel. A valóság meg 2.2 GB, egyébként a dvd-ről fut (illetve kell az induláshoz).

Hirdetés

2200+ és 1.5 giga rammal felszerelve időnként akadt, a játék nem is ad túl sok lehetőséget a lebutításra. Eléggé ronda egyébként is, legalábbis a menün túljutva igencsak vakargatja az ember fejét, hogy ezt most hova tegye.

A játékban elég sok a videóbejátszás, de aki akar adni egy esélyt a játéknak az gyorsan kikapcsolja a hangot a bejátszások alatt.
Talán csak a nemzetközi változat bűne, talán már az eredeti orosz változat is ilyen lehet, de ettől még nem mentség, hogy bűn rossz a szinkronhang. És nem csak egy szereplőnek, hanem szinte az összesnek. Beleélés nulla, mintha csak felolvasna egy egyszerű szöveget.

A történetet ennél a résznél érdemes hanyagolni. A videók eleve megölik a szinkron miatt is, bár a közepéig még egészen tűrhetőek voltak.

Képeket illetve videót nem linkelek, amiket interneten fellelni azok eléggé csalókák, zömmel PR anyagok.

A gyanúm az első videót túlélve ott kezdődött, amikor megláttam az első pályát.
Eléggé lepusztult és szegényes (illetve bűn ronda), szerencsére ez inkább csak az első néhány helyszínre igaz.

Az ellenfél mozgását meglátva picit megáll az emberben az ütő, valahol a gépies és a folyamatos között félúton, komplett fázisok kihagyásával. Ugyanis fordulni azt nem tudnak, ha hátbalövöd akkor hirtelen szemből látod, semmi fordulás vagy elvárható mozdulat. A sebzésmodell igencsak hajmeresztő, ugyanis nem feltételezem, hogy egy mezei katonán olyan védőöltözet lenne, aminek meg sem kottyan egy AK lövése. Mégis ez a helyzet, fél tárat gond nélkül bele lehet ereszteni egy egyszerű katonába is, hogy végre fűbe harapjon. Nincs eltérés, hogy lesből hátba, lábon vagy egy méterről mellkason lövöm. Az egyetlen eltérés a fejlövés, abból elég egy is, de az sem mindegy, hogy hova. Érdemes a fej felső részére célozni, mert igencsak kemény álla van az ellenfélnek...
Rongybaba effektet ismerik a karakterek és szerencsére nem úgy, hogy a fél katona átlóg a falon és hasonló förmedvények. Ennek ellenére néha érdekes pózokat vesznek fel a halottak, de ennyi bele is fér.
Arcmimika felejtős, rezzenéstelen arca van minden szereplőnek minden helyzetben.
A kihajolást elvileg ismeri a játék, legalábbis láttam, amikor ezt használta a gép egy alkalommal. Ettől eltekintve elég buta az MI.

A pályák eléggé lineárisan vannak felépítve, amikből nincs is olyan sok. Összesen nyolc darabot kapunk és már az elsőn feltűnik egy érdekesség. Történetesen az, hogy a semmiből is feltűnnek a katonák, többnyire mögöttünk illetve olyan helyen, ahol mindent átkutattunk előtte. Jobb esetben látni, hogy egy korábban zárt ajtó szét lett lőve és onnan rontottak ránk, de legtöbbször tényleg csak úgy jönnek a semmiből.

Ami eléggé furcsa volt, hogy a katonák kitűnően beszéltek angolul. A probléma ott kezdődik, hogy a helyszín a néhai Szovjetunió és orosz katonák beszélgetnek. Részemről sokkal szívesebben hallottam volna, ahogy oroszul kiabálnak utánam, de ez megintcsak egy figyelmetlenség fejlesztői oldalról (vagy csak a honosítás sikerült így).

A fények és a fizika ezektől eltekintve rendben van, Far Cry színvonalat persze véletlenül se várjunk, hiába beszélünk egy régebbi játékról. Viszonyításképpen a Far Cry 2004-es, míg írásom tárgya 2006-os játék.

A pályák között egy különleges van, amin kicsit autókáznunk kell a Vörös téren. Maga a pálya szép is lehetne, de rengeteg hiba maradt itt is. A vége felé katonák érkeznek, de az egyik szállító kocsinak hiányzik néhány kereke, illetve a sofőr is nyugodtan ücsörög miközben lövik (ami fölösleges, teljesen inaktív karakter). Ugyanilyen ronda látvány az égő autókban nyugodtan ücsörgő katonák. A pályának egyébként nincs vége, a saját kocsinkat is szét lehet lőni és lehet sétálgatni (még az a ritka de hatalmas hiba is megtalálható, amikor egyszerűen kiesünk a játékból és lebegünk a semmi közepén). Ekkor azonban látható, hogy szétesnek a hatalmas épületek, amint közelebb megyünk. Persze így sosem jutunk innen tovább, tehát ne amortizáljuk a "saját" járművet. Itt jegyzem meg, hogy bekapcsolt csalással is szét lehet lőni és bolyonghatunk a végtelenségig, ami egyértelműen csak programozói hiba, mivel a játék végén kapott segítőnket már nem lehet ilyen esetben bántani.

Aki a játékok végén hozzám hasonlóan végig szokta nézni a credits oldalt az nyugodtan ugorhat, mert folyamatosan ismételni fogja, nincs happy end felirat.

A játékban természetesen van multiplayer, LAN és internet formában. Utóbbira keresve egy szervert sem talált, ez annyira nem is meglepő...

A végére érve összegezzünk. Ez az írás inkább vélemény azoknak, akik kipróbálnák vagy megvásárolnák ezt a játékot (ahogy mondtam, most valamiért mindenhol kapható).

Az ára 1000 Ft alatt illetve akörül mozog, kár is számításba venni. Jár hozzá egy vékonyka kézikönyv is, tehát körítés rendben is van.

Ajánlott mert:

- nini, 2-es metró
- korhű
- időnként érdekes helyszínek
- vannak benne ötletek
- gyors kikapcsolódásra ideális
- legálisan is olcsó
- orosz zene (bár nálam ez a másik kategória lenne, de ez ízlés kérdése)

Nem ajánlott mert:

- rövid és multiban felejtős
- mai szemmel nézve eszméletlenül ronda és esetlen (lásd ellenfél)
- figyelmetlenségből adódó kisebb, de nem végzetes bugok
- története össze lett csapva
- botrányos szinkronhangok
- kinézete ellenére elég erős gép kell hozzá

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek: