Új hozzászólás Aktív témák

  • King Unique

    titán

    válasz Krystal_s #69186 üzenetére

    Itt egyrészt Windows & SSD témában már Sinofsky is leírta egy 2009-es cikkben, hogy a W7-nál sem szükséges különösebben semmilyen erőltetett letiltás, kikapcsolás áthelyezés az SSD miatt, meg a másik Windows topikjában is el lett magyarázva. Vagyis pl. az ilyen és társai írásokban javasolgatott "optimalizálások" totál feleslegesek, vagy egy részük max. csak opcionális, mintsem kötelező.

    A HDD & SSD meghajtókon történő adattárolás témában az igaz, hogy a HDD-k érzékenyebbek az egyes külső hatásokkal (pl. rázkódás. leejtés) szemben és ilyen téren valóban strapabíróbbak az SSD-k. Viszont adatmentéses oldalról nézve az SSD-kről történő adatmentés a belső titkosítás, kontroller esetleges hibája stb. miatt problémásabb és költségesebb lehet, valamint a megbízhatóságuk is kérdéses egyes gyártóknál a silány alkatrészek miatt, amiről a téma topikjában is volt szó. Valamint ha SSD-ről törölsz egy fájlt és utána lefut a TRIM, akkor azt már nem lehet érdemben visszaállítani, illetve lementeni, ellenben HDD-nél igen (példa). Továbbá a HDD-k tovább megőrizhetik áramtalanított állapotban az adatokat, míg egyes SSD-k kikapcsolt állapotban akár pár-néhány hét/hónap után "elfelejthetik" (példa).
    Vagyis ezek alapján én azt nem feltétlen mondanám, hogy az SSD-k általánosan annyival tartósabbak és megbízhatóbbak hosszú idejű adattárolásra, mint a HDD-k. :N Illetve ha a hosszú idejű adattárolás a cél, akkor ott pont az a lényeg, hogy egyrészt legyenek biztonsági másolatok több offline és/vagy online tárolón, másrészt időként újabb és újabb másolatokat kell készíteni megelőzvén a régi tárolók esetleges meghibásodása miatti adatvesztést.
    Az meg nyilván evidens, hogy OS, illetve Windows alá rendszermeghajtónak jobb és gyorsabb az SSD, azt érdemesebb használni HDD helyett. Viszont ha fontos adatok hosszú idejű tárolása a cél, akkor már nem feltétlen az SSD only megoldás a legjobb, lásd az előbb leírtakat. De ez nem jelenti azt, hogy le kell mondani az SSD-ről, a legjobb kombinálni az SSD és a HDD használatát, vagyis pl. rendszernek SSD, adattárnak meg HDD és SSD, illetve HDD, ha nagy tárolókapacitás kell olcsón. Meg amúgy is több biztonsági másolat kell a fontos adatokról, több fizikai meghajtóra mentve.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák