Új hozzászólás Aktív témák

  • rasotamas

    veterán

    Vezérelt áramról megy 2 bojlerünk, egy 150 meg egy 80 literes, utóbbi nagyon keveset megy, mert csak a konyhai mosogató van rákötve (meg tervben van már évek óta egy második kisfürdő, csak egy zuhanyzó-WC) de mindkettő 1800W, így majdnem teljesen ki van maxolva a 16A vezérelt amink van.
    Időben szeretném a kettőt szétosztani, hogy a kis bojler csak akkor kapcsoljon be, ha a nagy bojler végzett a munkával. A villanyóraszekrényben külön kismegszakítón van a két bojler. A nagy bojler legalább 4-5 órát megy éjjel, a kicsi szerintem egy óra alatt végez.

    Az alábbi ötleteim vannak. Melyik lenne a legjobb?:

    - Áramérzékelő relét teszek a kismegszakítókhoz, és csak akkor kapcsolom be a második áramellátását, ha az első már nem vesz föl áramot.
    Hátránya: 15E-től fölfele kezdődnek az áramérzékelő relék, de ha van rá olcsóbb ötletetek, akár barkács, szívesen várom.

    - Időzítőt teszek be, és csak mondjuk 5 óra elteltével kapcsolom be a kisbojlert.
    Hátránya, hogy ha nem folyamatos a vezérelt áram éjjel, akkor nem kapcsol be egyáltalán.
    Előnye, hogy van itthon egy Nivelco JEL-111 időzítő relém ami 10 funkciót tud, és 16A-es

    - Közvetlenül leveszem a feszültség jelet a nagy bojler fűtőszáláról, és azzal kapcsolok egy váltórelét vagy egy NC mágneskapcsolót, amiről a kis bojler megy.
    Hátránya, hogy helyileg nincsenek közel egymáshoz, nem tudom, hogy oldanám meg a vezetékezést. A nagy bojler 20, a kicsi 10 méterre van a villanyórától közvetlenül védőcsőben vezetékezve. Emellett a relét/mágneskapcsolót még nyilván meg kéne venni, az sem sokkal olcsóbb, mint az áramrelé, főleg a vezetékezéssel.

    Mit javasoltok?

    https://tinyurl.com/rasoapro

Új hozzászólás Aktív témák