Új hozzászólás Aktív témák
-
Z_A_P
addikt
Huang Zsen-hszün vezérigazgató szerint az AI azt jelenti, hogy már bárki lehet programozó, mert csak beszélni kell a számítógéppel.
Az igen!
Raadasul the more you buy the more you save[ Szerkesztve ]
OK
-
joysefke
veterán
Az RTX 4090 videókártya segítségével bárki lehet professzionális gémer.
-
bteebi
veterán
Jó hasonlat.
Tegyük hozzá, ha "csak" egyszerűbb kódot kell gyártani, arra egy jó AI (nagyrészt) tényleg képes lehet majd. Sőt, akár még valamilyen egyszerűbb GUI-ra is. De nem az AI fog fejleszteni a Photoshophoz vagy a Lightroomhoz.
Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.
-
Shyciii
veterán
Huang Zsen-hszün vezérigazgató szerint az AI azt jelenti, hogy már bárki lehet programozó, mert csak beszélni kell a számítógéppel.
Olyan is lesz az a programkód...Sebaj. Így garantálva van, hogy még több procit, memóriát vegyenek, no és persze a hűtéshez szükséges eszközöket.
-
Tasunkó
aktív tag
Arra mindenképp jó a médialufit fújni egy igazgatónak, hogy újabb irányból helyezze nyomás alá, az esetlegesen növekedni szándékozó fizetéseket. Aki elhiszi neki, már kevésbé bátorkodik igényeket támasztani. Ez a bármikor behívhatok 10 programozót az utcáról, trendi változata.
[ Szerkesztve ]
Kérek egy számot a jútútú
-
strogov
senior tag
Eddig is voltak nocode cuccok amikhez semmilyen fejlesztői tudás nem kellett. Egy WP oldalhoz sem kell programozói tudás. Mégsem ontják magukból a laikusok a jobbnál jobb alkalmazásokat.
Amit az AI "fejleszt" annak az ellenőrzéséhez, felhasználásához fejlesztő kell. Ergo semmi nem változik. Legfeljebb a prototípus gyártás gyorsul fel kicsit.
-
ProEvoFan
nagyúr
-
GhanBuri Ghan
őstag
Az nV vezére sütkérezik az AI fényében, miközben annak kifejlesztéséhez semmi köze nincs.
Ügyes! -
strogov
senior tag
válasz
ProEvoFan #11 üzenetére
A civilizáció fogalma kirekesztő mivel azt az utat veszi alapnak ahogy az ember fejlődött. Mivel a mi civilizációnk emberi, így nem lehet másnak nevezni. A delfinek, vagy bonobók közösségét ha civilizációnak tekintjük akkor az is a sajátjuk, és az emberhez semmi köze.
Az AI jelenleg attól is messze van, hogy önállóan új dolgokat találjon ki. Olyan civilizációs alap feltételtől mint a szolidaritás pedig fényévekre van.
-
anulu
félisten
kolléga ChatGPT-vel összerakatott egy közeesen bonyolult PS scriptet. 3 napja debugolom. valszeg hagyom a francba és megírom neki nulláról...
"Jelenleg a cloud nem más mint a sales által elhazudott és eladott utópia, egy ígéret, csalánba csomagolt mézesmadzag, amit az üzemeltetés f@$zával vernek" | Feel the power! Intel Core i7 | iPhone 14Pro 256GB | iPad Pro 2017 64GB
-
BE4GLE
aktív tag
A ma divatos language modellek nem fogják helyettesíteni az emberi intelligenciát. Ezt csak az a cégvezető nem érti meg, akinek fogalma sincs a témáról. De egy intelligens fejlesztőt még hatékonyabbá tehet, ha jól használja. Az nVidia részéről ez sima marketing bullsh*t amivel a hardvert akarják eladhatóvá tenni.
Redmi Note 9 Pro
-
nihill
őstag
AI nélkül is bárkiből lehet programozó, hisz csak ülni kell egy székben és gombokat nyomogatni. Nem nagy kunszt.
-
bteebi
veterán
"Olyan is lesz az a programkód...Sebaj."
Már most is olyan...
tisztelet a kevés kivételnek. A legtöbb programkód max. közepesen jó, mert gyakran se idő, se tudás, se igazi akarat nincs arra, hogy jó legyen. Mert csak egy dolog számít: pénz, pénz, pénz, na meg persze az idő. Ha átlag Kódolós Jóska megír egy bughalmazt 3 nap alatt, az AI viszont gyorsabban lopkodja össze a kódot, és mondjuk 5 perc alatt megvan vele, akkor az eredetileg rászánt fél óra tesztelést fel lehet húzni 45 percre, és akkor mindenki jobban járt, kivéve Kódolós Jóskát.
"Így garantálva van, hogy még több procit, memóriát vegyenek, no és persze a hűtéshez szükséges eszközöket."
Emlékezzünk meg (többek között) a Krájzisz mesterségesen megnövelt gépigényére (víz alatti extra poligonok).
-
ddekany
veterán
"A ma divatos language modellek nem fogják helyettesíteni az emberi intelligenciát"
Amúgy ez nyílt titok, szakmaibb körökben, hogy a transformer rész csak egy komponens lehet ebben. Viszont a többi részt (amit arra építesz) is gőz erővel kutatják nyilván... Van rakás project Github-on is, ami valami okosabbat csinál pl. ChatGPT-re építve, és azok csak a kisemberek, pici erőforrásal.
[ Szerkesztve ]
-
Shyciii
veterán
-
ddekany
veterán
Laikusként... Mintha az AI kutatóknak sok fogalma lenne erről, hogy mi lesz ebből. Kb. annyit mondanak, hogy most még ez ilyen korlátolt/kaotikus, de küzdenek, hogy okosabb legyen nálunk. Hm... jól hangzik!
Aztán nem tudják, hogy ez mikorra sikerül, de lehet, hogy relatív hamar. Azon még vitáznak, hogy ha tényleg sikerül, akár csak részben, az miért nem fog horrorba fulladni. Számtalan helyen megtalálhatod ezt a tipródást, ha akarod, szakemberektől. Pl. van azoktól, aki amúgy AI cégek fejesei, részben, szóval szuper optimistának nevezném őket: https://www.safe.ai/statement-on-ai-risk
-
bteebi
veterán
A cég nem feltétlenül tudja, vagy nem feltétlenül veszi figyelembe, hogy milyen tudású embereket vesz fel ("jó lesz az, majd beletanul!"). A lényeg, hogy ne kerüljön sokba, gyorsan tudjon kezdeni, és gyorsan írjon valamit. Ami végül is megy, szóval tulajdonképp jó. Az end user nem feltétlenül veszi észre, hogy az lassú, szar, bugos, és könnyen feltörhető.
A cégeknek - és nem csak infós vonalon - és a leendő alkalmazottaknak nagyon eltérő igényeik vannak a munkakörülményekkel (és fizetésekkel) kapcsolatban, és többnyire mind a két fél igényei irreálisak. Kezdő nem kell, vagy csak kakáért-pisiért (vagy még azért se), a tudást pedig nem akarják megfizetni. Sok esetben pedig nem is létezik a kívánt jelölt, még reális fizetésért se. Ilyenkor pedig sokszor inkább várnak a végtelenségig, nehogy már pár hónap, esetleg fél év alatt betanítsanak valakit.
Az persze egy jogos felvetés, hogy AI-nál elvben nem választhatsz. Persze simán lehet, hogy idővel majd megmondhatod neki azt is, hogy ezen meg azon optimalizáljon kicsit. De amúgy ha te tudsz programozni, csak egyszerűbb egy pár száz-ezer soros kódot megíratni egy perc alatt, majd azt kijavítgatni, akkor még mindig jobban járhatsz, mintha te írtad volna a nulláról. (Már amennyiben elég jó az AI.)
[ Szerkesztve ]
-
sirály12
őstag
Tehát röveden ők sem tudják, hogy ez hogyan fog végbemenni és mi lesz a végeredmény. Pont erre céloztam az előző hozzászólásommal. Senki nem tudja, hogy milyen változást fog előidézni, mindenki csak találgat, de egyesek már előre pánikolnak, de miért is?
Én szárnyalnék, de nem hagyják.
-
Egon
nagyúr
De az a cég választása, hogy szar programozókat alkalmaz,
Ez ennél sokkal összetettebb probléma. Jó programozó is tud szar kódot írni, ha éppen nem adottak a feltételek a jó kód írásához, és/vagy nincs rá akarat, hogy jó kód szülessen.
A való világban úgy működik a dolog, hogy van egy ajánlatkérés adott feladatra, és ha a pályázó 5 cégből csak 1 úgy gondolkodik, hogy "legyen minél olcsóbb, ippeghogy működjön" (márpedig nem 1, hanem legalább 4 fog így gondolkodni...), akkor esélyes sincs normális, optimalizált kódot létrehozni, mert az időigényes, ergo drága...
Ez mondjuk abból a hozzászólásból is kiolvasható volt, amire válaszoltál, csak tovább kellett volna olvasni..."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
ddekany
veterán
Tudod, ezt teszem most az indiai kollegák kódjával is...
Ők repülnek talán a leghamarabb.
Én arra tippelek, pár év alatt elér ez arra szintre, hogy ők tényleg repüljenek. Akkor még mindig kellenek emberek, akik értik az üzleti/egyéb folyamat káoszát, és az alapján definiálni tudják a "dobozokat" programozó személettel, amiknek a belsőjét le kell programozni. Érdekes játék lesz, hogy hogyan kell felbontani a problémát, hogy feküdjön a Copilot akkori megfelelőjének. Meg hogyan kell code review-et csinálni arra amit generált, és gyanítom, hogy az is erősen AI támogatott lesz, nem az, mint ami most van. (Most is persze van pl. SonarQube, ami mondja hogy hova nézz rá, de az még elég primitív eszköz.)
Ha meg már ez senior developer szerű ember is kiváltható lesz, akkor...
Hát gyereket, akkor, gatyát felkötni.
[ Szerkesztve ]
-
Egon
nagyúr
Jobb előre pánikolni, mint utólag, amikor már késő (avagy jobb félni mint megijedni, ahogy az ősi mondás tartja).
Ugyanakkor egyelőre én sem érzem azt megalapozottnak, hogy kongatják a vészharangokat. Érdemes visszahallgatni Balázsék műsorát a Rádió1-ről: ma reggel 7:30 vagy 8:00 óra körül pont ezzel kapcsolatban szólaltattak meg egy szakértőt, az tök jól elmagyarázta a dolgok jelenlegi állását."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Egon
nagyúr
Ha meg már ez senior developer szerű ember is kiváltható lesz, akkor...
Hát gyereket, akkor, gatyát felkötni.
Mire ez eljön, addigra kábé már senkinek nem lesz munkája, mert a pénztárostól a postáson át a könyvelőig és a kamionsofőrig, mindent robot fog csinálni. Ebben a helyzetben nyilván kell majd valami alapjövedelem, illetve a jelenlegi gazdasági rendszer nem lesz fenntartható, ez szerintem teljesen nyilvánvaló.
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Z_A_P
addikt
de egyesek már előre pánikolnak, de miért is?
Mert mondjuk nem volt olyan technologiai ujitas az emberiseg tortenelmeben, amit nem hasznaltak "rosszra" (haboru, elnyomas, kizsakmanyolas, stb).
Masreszt a kovetkezmenyek, ahogy te is irod, nem vilagosak egyaltalan, de valoszinuleg nagyon komolyak. Tehat nagy felelotlenseg ezt figyelmen kivul hagyni a nagy penzhajhaszas kozepette.(Erdekesseg, pont reggel olvastam egy tanart hogy ki van bukva mert a gyerekek a kert anyagot chatgpt-vel iratjak meg, es magyartalan, sokszor osszefuggestelen szarokat kuldenek be neki. Remelem mind 1-est kapott
)
OK
-
ddekany
veterán
Csak mert nem tudod, hogy valaminek a kimenete A vagy B lesz, sokszor elég jó becslést lehet rá adni. "Common sense" alapon akár. Ha a civilizáció eddigi viselkedése alapján tippelned kéne, hogy mi szép lesz ebből... azért nem meglepő, ha alapvetően pesszimisták az emberek.
-
ddekany
veterán
"Mire ez eljön, addigra kábé már senkinek nem lesz munkája"
Pontosan erre gondoltam, amikor a gatya felkötését említettem. Az intelligenica egy ilyen unvierzális eszköz, hogy mindent visz. És a mindenbe beletartozik önmaga fejlesztése, üzemeltetése, energia ellátása is. Szóval akkor nem kell az ember egyáltalán semmire, szerintem. Mert mire, vagy minek?
Továbbra is azért van relatív nyugalom, mert mindenki bízik benne, hogy úgysem tudják megcsinálni annyira jóra. Vagy nem tudja elképzelni, hogy ez egyáltalán lehetséges, mert innen nézve totál sci-fi, hiszen ilyet még nem láttunk.
-
GeryFlash
veterán
Nagy osszegben merek fogadni hogy soha nem fog az Intel Nvidia VGA-t gyartani, nagyon maximum az alsopolcos belepo notebook GPU-it esetleg. De szerintem ez csak odaszolas volt a TSMC-nek es a Samunak hogy ok ha kell atnyergelnek. Ja nyilvan, lassan eler az Intel oda ahol a masik ket gyarto 2-3 eve volt. Iden beindul a TSMC N3 es talan az N3E is, Samsungnal talan vegre latunk GAAFET-et is tomeggyartasban. Az Intel meg... Hat igen, iden mar tenyleg jon a 7nm
Harangi Laszlonak meg koszonjunk szepen a tottalisan felesleges Elon Musk szal belekevereset ebbe a cikkbe, igazi profi munka!
[ Szerkesztve ]
Hi, i'm new to APHEX TWIN, so i was wondering how much the IQ requirements was to enjoy his stuff. and understand all the underlying themes, because its really complex stuff. I have IQ of 119 but i heard that you need atleast 120 is it true?
-
Egon
nagyúr
Ahogy fentebb ajánlottam: rádióműsor, érdemes meghallgatni. Értem én, hogy a Skynet mindenkinek beégett, de azért ez nem feltétlenül ilyen egyszerű, és nem biztos hogy így lesz.
Példaképp említették mondjuk az orvosdiagnosztikát. A gép kismmillió leletet meg tünetet tud egyszerre elemezni, nagyfelbontású eszközökkel esetleg olyan elváltozást is fel tud fedezni mondjuk egy CT felvételen, amit az emberi szem nem képes érzékelni, óriási tudásbázisból dolgozhat - de jó eséllyel csak javasolni fog egy adott terápiát, a döntést egy humán entitás fogja meghozni... Az esetleges műtétet pedig adott esetben már csinálhatja egy másik robot, az emberi döntés alapján... És még lehetne sorolni.
Az ember mint fogyasztó és végfelhasználó, továbbra is a legfontosabb láncszem a folyamatokban."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
ddekany
veterán
Van még ilyen, mint rádió?
Amúgy sokmindent meghallgatam/ovastam erről, szakiktól. Az van, hogy a "nem biztos hogy így lesz", az nem egyenlő azzal, "hogy bizonyosan nem így lesz".
A mostani korlátos AI megoldásoktól meg nem fosik senki, kivéve esetleg munkanélküléség okán. Minek ezekkel példálózni? Nyilván, egy AI megoldás akkor lesz hatékonyabb sok területen, ha hagyod autonóman gondolkodni/cselekedni, tehát ez versenyelőny. Lásd erre létező próbálkozásokat Github szerte. Az említett példa nem ilyen jellegű megoldás, meg nem olyan jellegű feladat.
-
Shyciii
veterán
A cég nem feltétlenül tudja, vagy nem feltétlenül veszi figyelembe, hogy milyen tudású embereket vesz fel ("jó lesz az, majd beletanul!").
Ne a magyar 20 fős vállalkozásból indulj ki. Amit te mondasz, azt én egyetlen egy külföldi tulajdonú fejlesztő cégnél sem tapasztaltam.
-
ddekany
veterán
válasz
GeryFlash #34 üzenetére
VGA téren lehet hogy nem fog sok vizet kavarni az Intel, de AI chippekben nyomul - lásd "Falcon Shores". AMD meg az Instinct MI sorozattal, abból is jön majd ki elég combosnak tűnő új darab. És aztán még vannak az innovatívabbak startupok, mint pl. a Transtorrent. Szóval most nVidia nagyon nyeregben van, de meglátjuk hogy fog kinézni ez pár év múlva.
-
Z_A_P
addikt
Viccelsz? En 50-100ezer+ fos IT cegekrol tudok, ahova "ahogy esik ugy puffan" programozokat vesznek fel indiaban (mert a legtobb kodolot ott veszik fel).
Aztan amikor hajunkat tepve mondjuk hogy de semmihez sem ert, akkor csondben idesugjak hogy most ez a legjobb, nincs mas.[ Szerkesztve ]
OK
-
ddekany
veterán
Én meg de... Mondjuk nem "fejlesztő cég", hanem egyéb gigavállalat, aminek van software részlege, a saját belsős cuccainak fejlesztésére. Használhatatlan embereket tudnak felvenni, országtól, és az adott telephely kultúrájától függően. De valahogy nem rugják őket tökön érte... jó kapcsolatok talán?
-
törölt tag
egy "ai" alá hw-t gyártó cég vezetője meredek, túlzó találgatást fogalmaz meg a technológiával kapcsolatban ami zsíros milliárdokat hozhat a konyhára. Merőben meglepő fordulat kéremszépen
-
ViZion
félisten
amúgy az AI már nagyon emberi, minap excel adatokból szerettem volna statisztikai számításokat végeztetni... erre nem képletet adott, hanem javasolt rá másik szoftvert.
Szal. ilyen fejlett, másra tolja a melót. Pár hete/napja volt egy cikk, amiben szó volt arról, hogy hazudik is, több diák beadandóját ellenőriztették és bekamuzta, hogy ő írta őket...Itt az újabb lufi, sokan felugranak az ilyen-olyan AI vonatra, tényleges fejlesztés és eredmények meg ehhh... nekem ez még büdös.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
Cassi
senior tag
Programozóként nagy lehetőséget látok az AI-ban. Majd ha kell, sokszoros áron rendet rakhatunk az AI által generált guánóhalmazban.
-
ddekany
veterán
Amíg ilyen béna, addig nem fogjuk használni az AI-t. De nem kell elbízni magunkat ilyen téren. A programozás az egyszerűbb feladatok közé tartozik (pl. valószínűleg egyszerűbb mint egy kukás feladata), amennyiben jól meghatározod, hogy mivel mit kell csinálna a "doboznak", amit le kéne programozni.
-
dabadab
titán
A programozás az egyszerűbb feladatok közé tartozik (pl. valószínűleg egyszerűbb mint egy kukás feladata), amennyiben jól meghatározod, hogy mivel mit kell csinálna a "doboznak"
Hátőőőizé, a programozás leginkább annak meghatározása, hogy mivel mit kell csinálnia a doboznak.
DRM is theft
Új hozzászólás Aktív témák
it Huang Zsen-hszün vezérigazgató szerint az AI azt jelenti, hogy már bárki lehet programozó, mert csak beszélni kell a számítógéppel. Rengeteg bejelentése volt a cégnek a Computexen is. Az Intel gyárthat NVIDIA GPU-t. Elon Musk pedig drogot is könnyebben talál, mint NVIDIA GPU-t.
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Rowon: Arctic Freezer 7 Pro - A feltámadás!
- Milyen házat vegyek?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Counter Strike: Global Offensive (CS:GO)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- iOS alkalmazások
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Morgan Stanley
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest