Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
Csak azért írtam, mert a molex nem hotswap-kompatibilis, vagyis nem garantálja, hogy legelőször a GND fog érintkezni, ezért azt nem szabad dugdosni. Bár ennek is van több oldala, mert ha a kapcsoló (5V) kikapcsolt állapotában dugom össze, csak utána kapcsolom be, úgy nem tud kárt okozni, de laikusoknak ezt sem ajánlanám
A SATA-tápcsatlakozót már ennek megfelelően tervezték, de aki nem biztos magában, inkább ezzel se játsszon.
Nekem már évek óta úgy megy, hogy napközben csak az SSD üzemel, estére kapcsolom be a HDD-t (mozi / torrent). Megnyomok egy gombot, ami viszont pillanatkapcsoló. Egy relét öntartó kapcsolásban indít, az zárja az 5V-ot. Távvezérlés itt azért kell, mert a fal túloldalán van a gép (zajelhárítás).
A BIOS/UEFI-szinten kivehetőként beállított meghajtót az alaplap menet közben felismeri, azzal együtt a rendszer is.
A gép úgy van konfigurálva, hogy elalvás esetén, a videó után egy idővel leáll a gép, TV-t is lelövi.
Mivel az öntartó kapcsolás feszültség nélkül eldobja magát, másnap bekapcsoláskor a HDD már nem indul el. A TV sem, míg az este kikapcsolt monitor igen, de ez már külön történet. Áramszünet esetén is ledobja a HDD-t, így a hirtelen visszakapcsolódó hálózat sem tud kárt okozni, ami miatt letapadhatna a fej, voltak már ilyen esetek fórumon is.
Amúgy menet közben is le tudom kapcsolni a HDD-t, csak előbb szoftveresen le kell választani.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
https://en.wikipedia.org/wiki/ESATAp
+12 V issue
There are only two versions of this port. Most laptop computers do not have 12 V power available, and have an eSATAp port which provides only 5 V. Desktop computers, with 12 V available, have a port with two additional pads, placed against the plug's "horns", which provide 12 V. Some manufacturers refer to these ports as eSATApd, where d stands for "dual voltage".
Some devices, such as 2.5-inch drives, can operate off the 5 V supplied by laptop eSATAp ports. Others, such as 3.5-inch drives, also require 12 V; they can be powered from a desktop eSATAp port, but require an external 12 V power supply if used with a laptop computer. This can lead to confusion if users are not aware of the distinction.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
abdulka1
őstag
Nincs a lapon eSATAp, csak a "sima" eSATA. De ahogy nézem a csatlakozó is eltér, ezért még ha tudnál is adni USB-ről tápot neki (ez se menne mert a kábel táp csatlakozója egybe van öntve az adat résszel), akkor sem tudnád csatlakoztatni a kábelt. Szerintem keress más megoldást.
Esetleg ha kiegészíted egy ilyennel [link]
Nem tudom megéri e még ez így.
[ Szerkesztve ]
Nem az számít, hogy veszítesz vagy győzöl, az számít hogy ÉN veszítek-e vagy győzök.
-
Kernel
nagyúr
A kábelnél néha írja,hogy ha 2.5-nél nagyobb sata eszközt akarsz rárakni,meg kell győződni,hogy 12V-ot le tud adni az usb.
Az alaplapról kell meggyőződni, hogy annak eSATA portja tud-e 12 V-ot.
Az USB nem fog leadni 12 V-ot, esetleg a Qualcomm® Quick Charge, ami más téma.
Egyébként az USB csak 5 V-ot ad, amit ebben az esetben DC-konverterrel sem lehet felnyomni, mert az kisebb feszültségről többszörös áramfelvételt jelentene, annyit nem bírna még az USB 3.0 sem.
-
nzozz
aktív tag
Sziasztok!
Gépház építés/tervezés előtt állok és felmerült bennem illetve több helyen láttam is, hogy lehetne a szokványostól eltérő belső elrendezést használni. Az érdekelne, hogy mit hol lenne célszerű elhelyezni a leghatékonyabb és leghalkabb hűtéshez. A "konfig": 2db 120mm vagy 140mm ház ventilátor, 1db HDD, 1db ODD, ATX táp, ATX -es alaplapon 1db VGA illetve egy Scythe Mugen 2 CPU hűtő, amin a RAM -ok magassága miatt csak az alaplapi ki/bemeneti csatlakozók felőli oldalán fér el az 1db ventilátora. Nagyjából 49 x 21,5 x 50 cm az egész gépház max. külső befoglaló mérete.
Van valami ötletetek, javaslatotok erre vonatkozóan?Köszönöm
-
imibogyo
veterán
Gyere át a Modding és házépítés topikba, az ötletelős része ott szokott zajlani a dolognak, amíg nem tudsz konkrétumot. Rengeteg tervet dobáltunk már össze a topikban (még ha most kicsit pangás is van), saját tervem is van ott jó néhány darab...
[ Szerkesztve ]
-
Archttila
veterán
Sziasztok!
Sajnos a házam hátulján lévő PCI kártyarögzítő foglalatban elnyíródott a csavarmenet (forog körbe-körbe).. erre szeretnék (ha lehet) valami elegáns megoldást találni.
Ha jól emlékszem léteznek műanyag, csavarmentes megoldások.[ Szerkesztve ]
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
-
-
abdulka1
őstag
Sziasztok!
A linkelt oldalon látható átalakító, kis hazánkban fellelhető valamilyen formában? [link]
Nem az számít, hogy veszítesz vagy győzöl, az számít hogy ÉN veszítek-e vagy győzök.
-
imibogyo
veterán
-
abdulka1
őstag
válasz imibogyo #19215 üzenetére
Tisztában vagyok vele, hogy barkács, de pont egy ilyen szerkezetet kerestem amikor ráakadtam. Nem létszükséglet, csak beleszaladtam egy pc ház-alaplap inkompatibilitási hibába, így most a tápot takaró lemezre rögzített SSD, és a pontosan ez fölött csatlakoztatott előlapi USB3.0 dugója között, elég feszült a helyzet.
Azért, jártomba keltemben egy ilyet megpróbálok majd venni. [link]
-
Archttila
veterán
Esetleg még 3D nyomtatásban tudna nekem valaki segíteni? Szeretnék egyedi talpakat a házam alá (NCASE) mivel a gyári túl alacsony így az alsó 2 venti légáramlását visszafogja. Léteznek egyedi tervezésű méregdrága fém lábacskák de igen borsos az áruk,szállítással USA-bol több mint 11k. Viszont HardForum-on terveztek alá a tulajok, a fájlt pedig közzé tették, csak fogalmam sincs mekkora költsége lenne ennek, és egyáltalán ki foglakozik itt ilyesmivel.
[ Szerkesztve ]
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
veterán
Hali! Led csíkkal kapcsolatban lenne az a kérdésem, hogy a Hero VIII támogatja-e közvetlenül vagy átalakítóra lesz szükség hozzá?
The greatest trick the devil ever pulled off was convincing the world he didn't exist.
-
RichiG23
csendes tag
Hello! Segítséget kérnék olyan embertől akinek van tapasztalata NZXT Tempest EVO házzal kapcsolatban. Az oldalsó plexi panelben van egy ventillátor 4 db kis leddel. Ezekből a ledekből nekem 2 nem világít. Mit tudnék ilyenkor tenni? Esetleg van mód rá hogy szétkapjam valahogy, mivel nem csavarokkal van rögzítve hanem műanyag pöcökkel/szegeccsel. Nagyon köszönöm!
-
Archttila
veterán
válasz imibogyo #19221 üzenetére
Rendeltem belőle + még egy menetvágót meg párdarab fém M4 méretű csavart.
Jah, és a láb kérdést is megoldottam: [link] jól fog mutatni az NCASE alatt [link][ Szerkesztve ]
-
gerenda110
aktív tag
Üdv mindenkinek. Volna egy phanteks enthoo evolv itx házam, és szeretném RGB szallagok meg spékelni(tudom nem ad fpst) mivel tetszik. Kérdésem, ha a házba is szeretnék 1db ledes aura sync ventit, és ugyan ilyen 120as ventit a proci hűtőre is. A lapon egy Asus Strix b250i és van rajta RGB csatlakozó, de sajnos csak 1db. És a ventiknek is van 1 csatlakozója. Milyen hubot vegyek amibe be tudom kötni? Mert a ház elejébe is szeretnék körbe mert pont jól nézne ki ha a belső részéből világitana ki. Remélem érthetően írtam le amit szeretnék. Sajnos telefonról írok és eléggé macera a folyamatos javítás mellett. Jelenleg építem a gépet.
Az élet szép. Ha tetszik, Ha nem!
-
GAbre
veterán
Jött esata kábelem.
Ahogy sejtettem 3,5ös vinyót nem vitte.
Ráraktam 2,5öset.utánna meghalt gèp..
Ezek után ha be volt dugva esata.
Ssd-met nem látta.sata 3as portokon lèvő alkatrèszeket.
Gondolom ez nem normális?Sajna másik esatás alaplap erre nincs.
Csak mobile rack esata "input"-tal.Avatar
-
mckay
aktív tag
Sziasztok!
Hogy lehetne egyszerre négy-öt telefont tölteni konnektorról?
Néztem ilyesmit (talán másutt találni ilyent olcsóbban is, de most még nem ez a kérdés), de vajon ennek a 3A erőssége megoszlik?
[USB hub külső adapterrel]
Tehát ha rádugok négy eszközt, akkor 3A/4db=0,75A jut telefononként?
És az elég?
(Nekem a Samsung telóm, ha lemerítem, egyszerűen el sem indul a töltés 1A adapter alatt...)Vagy egyáltalán nem is így működik, hanem ott van a max 3A mindegyik porton?
Lehet, hogy inkább egy elosztót kéne vennem, és szerezni bele 4-5 darab telefontöltő?
Üdv és köszi!
-
justflash
aktív tag
Ez egy powered USB hub, attól függ mekkora adapterrel táplálod meg.
A hozzá adott táp max kimenő áramerőssége 3A, ez ahogy írtad is eloszlik a hubra dugott eszközök között. Tehát egy eszköz 3A, 2 eszköz 2x1,5A, stb.
A 4-5 töltő fölösleges, ez a hub jó lehet, csak kell hozzá egy erősebb táp, olyan 5A körüli. Árban kb. ugyanott vagy mint a 4db töltővel, kérdés bírja-e az 5A-t.
Vagy veszel egy hasonló nagy teljesítményű több portos töltőt és szvsz még olcsóbban is kijössz. [link]
mióta a barátnőm terhes lett minden megváltozott...a telefonszámom, a lakcímem, minden...
-
tvamos
nagyúr
Sziasztok!
Honnan lenne erdemes rendelnem 30cm-es fekete SATA kabelt, ami jo minoseg, megis olcso? Szeretnek ugyan ilyen tap kabeleket is, ami csupa fekete. (Nem harisnyazottra gondolok, hanem olyanra, ami muanyag.)
A tapom M4-ATX-HV, az alaplap meg GIGABYTE GA-H55N-USB3, illetve 3x HDD + SSD megy rola.
Elore is koszonom a segitseget!"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
Lompos48
nagyúr
válasz justflash #19228 üzenetére
A hozzá adott táp max kimenő áramerőssége 3A, ez ahogy írtad is eloszlik a hubra dugott eszközök között. Tehát egy eszköz 3A, 2 eszköz 2x1,5A, stb.
Ez azért nem így van. Lévén, hogy a HUB USB2-es specifikációval rendelkezik, akkor - gondolom - a kimenetei is tartják az USB2 standard paramétereit. Tehát portonként nem fog 0.5A-nél többet leadni, az eszközök számától függetlenül.
-
Kernel
nagyúr
Ha mindegyik kimenet külön biztosítva van egy 0,5 A-es PTC-biztosítékkal, akkor eleve nem megy ki több. De tegyük fel, hogy direktbe rákötnék az összeset párhuzamosan a betápra.
A telefon akkor sem vehetne 0,5 A-nél többet, mivel standard USB-portot érzékel, amit nem is szabad jobban terhelni.
Amikor a gyári töltőbe dugod, az adatvezeték bekötése alapján detektálja, hogy az egy nagyobb terhelhetőségű forrás, ezért arra jobban terhel.
-
mckay
aktív tag
válasz Kernel #19231 üzenetére
Értem!
Azt hiszem.
:-)Akkor ezek szerint jobban járok, ha fali aljzatot veszek és szerelek, és tartok benne 4 gyári töltőt.
Úgy fel fog venni akár 1A-t is, ha épp kell neki.
Már ha az a cél, hogy gyorsan töltsenek a telók.
Márpedig az a cél, mert pizzériába kéne, futároknak, akik keveset tartózkodnak a helyen.Köszi!
-
gerenda110
aktív tag
-
justflash
aktív tag
válasz Lompos48 #19230 üzenetére
A tapasztalataim szerint a hasonló eszközök általában csak sebességben USB2-esek, a kicsit igényesebbek általában 2A-re vannak korlátozva, a noname-ek pedig AS szabvány, láttam már aliról rendelt ugyanilyen motyót amiben simán sorba (!) voltak kötve a portok az adapterrel, mindenféle védelem vagy vezérlés nélkül, Ez sem tűnt sokkal komolyabb dolognak.
(#19232) mckay: Szivargyújtós töltő nem játszik? Egyrészt ugyanannyit tölt, másrészt nincs helyhez kötve vele a futár.
mióta a barátnőm terhes lett minden megváltozott...a telefonszámom, a lakcímem, minden...
-
Kernel
nagyúr
válasz Lompos48 #19235 üzenetére
Épp erre utaltam korábban, fórumokon előfordul, hogy sokan összekeverik a soros-párhuzamos kapcsolás fogalmát, ami szakmabelinek alap dolog.
Például van egy izzósor, elektromosan párhuzamos kötésben, mégis sorosnak mondják. Elvégre "sor".
-
justflash
aktív tag
válasz Kernel #19236 üzenetére
Nem. Ahogy írtam. Sorba volt kötve, nem is működött, azért szedtük szét, nézzük meg mi baja alapon.
Valami 1$-os motyó volt, valahol van róla talán kép is, ha megtalálom előtúrom. Én sem hittem el mikor megláttam.
-
Kernel
nagyúr
válasz >Deego.. #19238 üzenetére
Amelyik a középső tűhöz vezet, az a pozitív, legalábbis feltételezem, hogy a hozzávaló tápegység is úgy van bekötve.
A másik kettő a negatív, abból az egyik bedugás hatására leválasztódik, mert az egy leválasztós csatlakozó. Olyan szerkezetekhez való, aminek például van egy belső áramforrása, de rá lehet dugni egy külsőt is.
-
megema
őstag
Sziasztok!
Van egy BitFenix Phenom mITX házam és sikerült olyan merevlemezt vennem, ami hangos és rázkódik is. Elvileg hibátlan. Eladni/visszavinni nem szeretném, nincs sok más opció.
A kérdés az lenne, hogy hogy tudnám hang-szigetelni a házat és csökkenteni a rázkódást. Így néz ki a konfig, a HDD-knek van még egy kivehető, 3 lemezes keret is, ami a későbbiekben használva lenne. Arra gondoltam, hogy alulról, illetve felülről gumicsíkokat tennék a keretek rögzítései és a ház többi lemeze közé. Mit gondoltok? A fiókokba sem csavarozva vannak a lemezek, hanem egy kis gumibakon átnyomott "szöggel" vannak rögzítve (gyárilag). Úgy látszik kevés... Ezen érdemes javítani, hogy a lemezek egymást se zavarják a rezgéssel?
A hang-szigetelést hogy lehetne kivitelezni?
[ Szerkesztve ]
-
mckay
aktív tag
válasz justflash #19234 üzenetére
Igen, kérdéses, hogy egy ilyen sokportos de csak egyadapteres töltő mit bír adni a telefonoknak.
(Mondjuk az AS szabvány nem tudom mit jelent.)Sajnos a szivargyújtú valamiért nem játszik. Egyszerűen nem vesznek vagy nem használják a futárok. Viszont azt meg tök joggal várják el, hogy legyen hova bedugni a bázison.
De ha már itt tartunk, rákérdezek konkrétan arra az oldalára is a kérdésnek, ami már régen motoszkál a fejemben. Kárt tehetek egy telefonban/tabletben, ha a hozzáadott 1A feliratú töltő helyett egy 2A töltőt használok? Természetesen azt ne nézzük, hogy melyik a márkásabb, tegyük fel, hogy mindkettő jó minőség. Igazából azt szeretném kérdezni, hogy a töltőn múlik, mennyi áramot tol az akksiba, vagy az eszköz dönti el, hogy mennyit hajlandó felvenni és ebben az esetben a töltőn a felirat a maximum kinyerhetőt jelenti?
Üdv és köszi!
-
PHM
addikt
AS = ahogy sikerült.
A kivehető maximális áram a töltőn és a készüléken is múlik.
Ahhoz, hogy a telefon nagyobb áramot vegyen fel a töltőből,
fel kell neki ismerni, hogy van ilyenre lehetősége.
Ezt általában úgy oldják meg, hogy a töltőben az adatvonalakat,
vagy azok egyikét ellenállásosztóval a tápra kötik.
Csakhogy ahány gyártó, annyi házi szabvány.
Így előfordulhat, hogy hiába tud a töltő 2A-t, a telefon csak 500 mA-t
vesz fel belőle, mert nem ismeri fel a töltőt.
Annyit viszont bármelyik töltőből felvesznek a készülékek.
Létezik egyébként olyan USB-s adapter, aminek 2-3, vagy akár 5
kimenete is van.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Kernel
nagyúr
Meg azt is látni kell, hogy ezek a köznyelvben töltőnek nevezett eszközök gyakorlatilag csak 5 V-os tápegységek.
Ha egyik tápegység is 5 V-ot ad, a másik is 5 V-ot ad, akkor hogyan tudná tönkretenni a telefont?
Az akku töltőáramát szabályzó áramkör viszont a telefonban van. Az nyilván nem fog többet adni az akkura, mint amennyit szabad.
-
mckay
aktív tag
válasz Kernel #19244 üzenetére
Értem, köszönöm.
Egyébként ha már így belementünk, szerintetek van olyan applikáció Androidra, ami ki tudja mutatni számszerűen, hogy épp most miképp és mekkora amperrel tölti az akksit?
Mert ugye százalékos animáció az van, de hát ki tudja az mit jelent.
És valamiből azt a százalékot is számolja...Üdv és köszi mégegyszer!
-
IvI88
tag
Sziasztok!
5,25"-os helyre/helyekre szerelhető ventilátor vezérlőt keresek a gépemhez ami automatikusan szabályozza a ventilátorok fordulatszámát.
-2db 3 pin-es
-2db 4 pin-es
-CPU ventilátor (4 pin)
Szeretném ha kiírná:
-CPU hőmérsékletét és a gép házban lévő hőmérsékletet.
-ventilátorok fordulatszámát
ebayan nézelődtem már ott vannak olyanok amik tetszenek, de nem tudom jók-e számomra meg azért jó lenne nem 1 hónapot várni rá.Közben találtam egy ilyet:
[link][ Szerkesztve ]
üdv: Tomi
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple notebookok
- Milyen monitort vegyek?
- Renault, Dacia topik
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Házimozi belépő szinten
- BMW topik
- Politika
- NBA és kosárlabda topic
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest