Új hozzászólás Aktív témák

  • lócitrom

    őstag

    válasz lacam #19539 üzenetére

    nem tudom ez milyen antenna akar lenni, de gondolom beltéri(?). a lényeg, hogy egy normálisabb UHF antenna röhögve bírná vinni a szolgáltatást.

    a földfelszíni valóban jobb tud lenni a műholdnál (bár egy batár parabola azért stabil, ha az ember nem egy fing szolgáltatói lavórra bízza a dolgot). de azt érdemes akkor kitalálni, hogy mi a cél és hogy igényeid lefedi-e a csatornakínálat.

    ha van megfelelő tévéd (ez amúgy ahogy látom adott a leírtak szerint), akkor a DVB-T (azaz első generációs földfelszíni műsorszóráson keresztül elérhető szabadon fogható 12 darab csatornát már eléred. ez ugye a kicsi antenna miatt még nem teljes ahogy látható. a tévéd is elég amúgy önmagában a leírása alapján, nem kell beltéri ehhez.

    viszont ha előfizetni akarsz vagy tervezel majd, akkor olyan tévét vagy beltérit érdemes beszerezni, ami már tud DVB-T2-t is H.265 videókódolással (gyakorlatilag 40000 Ft-os tévéktől kezdve már elég sok van). vagy valamilyen beltérit nagyjából 15000 Ft körül. azt itt meg kell jegyezzem, hogy a kártyás megoldást még e hónap végéig tudod igényelni telefonon. utána már nem, tehát érdemes gyorsan mérlegelni, hogy ez érdekelhet-e téged, ellenkező esetben szolgáltatói eszközre leszel kényszerülve júliustól.

    amúgy: mux = multiplexer = adóegység = transzponder = sugárzó. tehát egy adó, ami egy adott frekvencián szór rádiójelet. mindegyik a továbbított műsor minőségétől és paramétereitől függően szór x darab csatornát. jelenleg országosan a szórás 5 multiplexeren keresztül történik. mindegyik egy adott frekvencián üzemel adókörzetekként eltérően és egy adótornyon 5 ilyen adóegység helyezkedik el. ezeket kommerszebb módon az ábécé betűivel is jelölik. jelenleg az A és B az, ami az ingyeneseket adja. a többi, azaz C-D-E pedig az előfizetett tartalmat. előbbiek maradnak a következő 12 évben is a DVB-T rendszerben, utóbbiak meg már DVB-T2 rendszerben érhetőek el az ország jelentős területén. szeptemberben teljes mértékben átáll a fizetett tartalom az új rendszerre.

    „the cake is a lie” - mi band 4 fordítás: https://bit.ly/miband4hu - mi band 5 fordítás: https://bit.ly/miband5hu - mi band 6 fordítás: https://bit.ly/miband6hu

Új hozzászólás Aktív témák