Új hozzászólás Aktív témák

  • 04ahgy

    nagyúr

    válasz jilian #9044 üzenetére

    Ez már sokkal előrébb visz a megoldáshoz. A RAM-ok önmagukban tuti jók, így azokat kár tovább piszkálni. Alaplap, CPU eredetű lesz a hiba. Rengeteg lehetséges forgatókönyv van így is.

    - Vedd ki a CPU-t, és a tappancsait nézd meg, nem oxidáltak-e (egyforma színnel csillan-e fény felé fordítva), szükség esetén gépradírral tisztítsd.
    - Az alaplapon alaposan nézd meg az LGA foglalatot, minden láb hibátlan-e, nincs-e elgörbülve akár egy is.
    - Ha minden stimmel, a CPU-t tedd vissza. Oldalirányban pár tized mm-t tudod a foglalatban mocorgatni, úgy told, hogy a foglalat azon sarka felé legyen, amerre a nyíl van a CPU sarkán, tehát oda illeszkedjen. Felülről finoman tartsd ott, hogy ne mozduljon el, mikor lecsukod.
    - Ha jól láttam, két napja van frissebb BIOS a lapodhoz, ugyan nem piszkáltak bele a leírás szerint a memóriakezelésbe, de sosem lehet azt tudni. Célszerű frissíteni (két RAM-mal, tehát stabil géppel)!
    - A CPU-t ne tuningold, alapon menjen (tehát Load UEFI Defaults legyen előtte), és mehet a négy modul próbája, XMP-vel. Ha hibázik, akkor a VCCSA (egyszerre csak az) megemelhető 0,925V-ról (ha jól láttam ennyi nálad az alap) 1,05-1,1V-ig. Célszerű a kisebbel kezdeni, és növelni, ha instabil.
    - Ha továbbra sem jó, mehet a VTT emelés, 1,15V-ig, az alapérték és 1,15V közötti köztes értékek tesztelésével (ekkor a VCCSA már 1,1V, mivel az emelted korábban, visszaállítani nem kell).
    - Ha így sem jó, a RAM fesz növelhető 1,55V-ra, majd 1,6V-ra.

    CPU tuning meg csak akkor lehet, ha minden OK. A CPU-ban a RAM vezérlő a magórajelen jár, és lehet, hogy annak hamarabb vége, mint az integer és FPU résznek.

    HGyu

    7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

Új hozzászólás Aktív témák