Új hozzászólás Aktív témák

  • mumtaz

    senior tag

    válasz Piftuka #72363 üzenetére

    "Egyelőre nem aggódom emiatt, mert nem tudtam foglalkozni a BIOS-ban a fordulatszám finomhangolásával; nekem ez a "grafikonon a dB/RPM görbe mérőpontjait húzkodom" megoldás nem egyszerű."

    Pedig jó az. Faszán be lehet vele lőni adott hőmérséklet szenzorhoz 1-1 ventilátort. Engem inkább az idegesít, hogy összekötésre nincsenek szabványok. Mármint olyan értelemben, hogy itt van például a CM MC500Mt házam. Ott lóg rajta a hub ventilátoroknak és RGB ledeknek. Ok, ez tök jó. Ott van az alaplapom alapból két CPU (CPU/CPU Opt) és három "system" (az egyik vízpumpához is) venti csatlakozóval. Meg tegnap kerül a gépbe egy NZXT Kraken X62 AIO vízhűtés a saját vezérlésével USB-n. Na ez így három külön vezérlés és mindegyik a saját megoldásával. Ebben inkább az az idegesítő (és ok, hogy ezt inkább Kraken is hozta magával), hogy nincs összeköttetés közöttük. De semmi. Jó lett volna, ha lefektetnek egy protokollt és legalább meghagyják az embernek a választást, vagy legalább a lehetőséget, hogy mindent ki lehessen használni.

    Mert példaképpen ugye, ha a ház ventilátorai a hub-ra vannak kötve, akkor sok üzemmód nincs. Nyomógombbal állítom, hogy vagy 7V-ról, vagy 12-ről mennek a ventilátorok. Az alaplapra dugva őket megy a hőmérséklet szerinti szabályzás. Én nem szeretem, ha valami benne van a cuccban, de nincs kihasználva. Így jó lenne, ha mondjuk lenne kommunikáció az alaplap és a hub között, hogy beállítva a hőmérséklet függvényében szabályozza a ventilátorokat, de dönthetek úgy, hogy a házon lévő gombot megnyomva kézzel kapcsoljam őket szükség esetén.

    És akkor ott a Kraken harmadiknak. Arra összesen 4 ventilátor köthető, amiből értelem szerűen 1, 2, vagy 3 a radiátoron (ugye radiátor függő, esetemben kettő) lévő ventilátor. Plusz így ott marad hely 3, 2, vagy 1 ventilátornak, amik meg mondjuk a házba befúvó ventilátorok. De a Kraken-t csak a saját szoftvere vezérli. Jó, hát ez most a Kraken egyedisége.
    Más AIO vízhűtéseknél egy alaplapi csatira menne mondjuk a pumpa, külön lenne az alaplapról az RGB (ha van a hűtőn) és egy alaplapi venti csatira mennének a radiátor ventilátorai, vagy akár külön-külön csatira.
    Most maradva a krakennél az csak a CPU hőmérsékletét nézi, semmi mást. Tehát a rákötött ventilátorok légszállítása csak a CPU hőmérsékletétől függ és ugye kapásból két kifújó ventilátor helyét elfoglalja. De mi van, ha a GPU hőmérséklete a magas? Akkor bizony ezek a ventilátorok sokat nem segítenek, hogy a meleg levegő gyorsabban távozzon a házból. Ilyenkor szinte csak a befelé fújó ventilátorok segítenek az átszellőztetésben.

    Az a legnagyobb gondom, hogy az alaplap gyártó saját szoftvere sem áll a helyzet magaslatán Ez a Gigabyte SIV, avagy az alaplapi UEFI-s ventivezérlés. Itt meg az a gond, hogy egy ventit csak egy szenzor értékeihez lehet beállítani. Az jobb lenne, ha többhöz is, hogy, ha mondjuk a CPU ér el 40 fokot, akkor is ugyanúgy felpörgesse ugyanazokat a ventilátorokat, mintha mondjuk a VRM, vagy a SOC hőmérséklete éri el a küszöbértéket. De ezt ez nem tudja.
    Ha a CPU 40 fok alatt van, a ventik lassan pörögnek, miközben a SOC meg 60 fokos, vagy a GPU épp dolgozik barom módon és 80 fok környékén mocorog.

    Nem jó ez így. Miért nem lehetett megoldani, hogy ezeket egymással összekötve lehessen tetszőlegesen mindent beállítani? Ez így azért gáz, mert, ha az első ventiket a CPU hőmérsékletéhez lövöm be, akkor mondjuk csak a GPU melegedésekor nincs kellőképpen átszellőztetve a ház. Ha viszont ezeket a GPU-hoz állítom be, akkor meg a CPU melegedésekor a radiátoron lévő ventilátorok nyomnak ki több levegőt, mint amennyit a befelé fújó ventilátorok nyomnak a házba. És akkor máris borult a rend. Ha meg minden ventilátort az alaplap vezérel, akkor sem jó képlet, mert nem lehet beállítani ugyanazon ventilátor szabályzását több szenzorra, csak egyre. Az lenne a jó, ha mondjuk a ház elején lévő befelé fúvó ventiket beállíthatnám a GPU-ra és a CPU-ra is. Egyszerűen képtelenség minden üzemhez megfelelő légáramlást beállítani.

    Bár ennek közvetlenül nem sok köze van a házhoz, de mégis. Mivel itt ugye pont a szellőzés a lényeges dolog.

    Egyébként a házról szólva ebbe a 280-as radiátort felülre csak szívó módban lehet beszerelni, hogy a ventilátorok vannak felül és alattuk a radiátor, tehát a ventilátorok a levegőt átszívják a radiátoron. Bár ez nem baj, csak megemlítettem.

    [ Szerkesztve ]

    -=- ASUS TUF B450-PRO GAMING - AMD Ryzen 7 1700X - G.Skill Aegis 2x8 GB DDR4@3200MHz - Sapphire RX 5700XT Nitro+ 8GB - ASUS ROG Strix Flare HU - REVOLTEC FightMouse ELITE - RIOTORO ENIGMA G2 850W Gold - Cooler Master MasterCase MC500Mt -=-

Új hozzászólás Aktív témák