Új hozzászólás Aktív témák

  • Teasüti

    nagyúr

    válasz spgabor #101010 üzenetére

    Milyen VGA-t vennél bele?
    Valamint nem érdemes elfeledkezni róla, hogy bizonyos technológiákat láncba is lehet fűzni. Display porton pl lehet több monitor is, ha olyan monitorod van ami ezt támogatja. De van a Thunderbolt és USB-C megjelenítő profilja is, amik szintén tudják a daisy chain-t.
    DisplayPort 1.2 verzió sávszélessége elég 4x1080p-hez vagy 2x1440p-hez. 1.3-tól felfelé meg már 6x1080p vagy 2x4K is van. Persze VGA-tól is függ, hogy ebből mennyi monitort támogat az adott kártya, hiába tudna a protokoll többet is.
    HDMI-nél nincs daisy chain, azok csak peer-to-peer alapon köthetők össze.

    Szóval ez a kérdés bonyolultabb annál, mint hogy melyik lapon van a legtöbb PCIe a legolcsóbban. Informált döntéshez tudni kellene milyen monitor setup lesz használva, mekkora felbontáson. Milyen VGA-kat néztél ki hozzá, azokon mennyi DP és HDMI port van. Mert ha elég az 1080p is, akkor két kártyával simán megoldható a dolog, de akár még az integrált GPU-t is be lehetne fogni, ha rendelkezésre áll. Micro ATX méretben meg azért szokott lenni legalább kettő hosszú PCIe slot; ATX méretben a három is elég általános, szóval kvázi bármilyen lap megtenné.

    Viszont nagyobb monitorfelbontásnál már nem úszod meg komolyabb VGA nélkül, amin friss verziójú portok vannak - és sok - nagyobb sávszélességgel, potensebb GPU-val aminek nem gond a sok monitoros üzem - esetleg támogatja a sok monitoros daisy chain-t.
    Vagy gyengébb kártyák esetén jön akkor az, hogy 3-4 PCIe slot kell (pl 1030 GTX-en szokott lenni kettő kimenet), ami viszont eléggé gamer hívószóval kapható, esetleg az új trend a "bányász alaplap", ami megint arra van kihegyezve, hogy sok VGA-t fogadjon.

    Szóval először az a kérdés milyen monitorjaid vannak, azok mekkora felbontáson üzemelnek és támogatják-e a láncba fűzést: "DisplayPort OUT" kimenet a legárulkodóbb - vagy kézikönyv -, esetleg USB-C be- és kimenet.
    Ha ez megvan, akkor számolható, hogy mennyi porttal lehet megoldani (daisy chain esetén mekkora sávszélességgel mennyi monitor fér fel egy láncra). Majd ebből már lehet látni milyen és mennyi VGA-ra van szükség, amihez meg lehet alaplapot választani. :K

    Aztán exotikus megoldásnak ott vannak még az elosztók is, amik egy DP portból csinálnak mondjuk hármat.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák