Új hozzászólás Aktív témák

  • Piftuka

    veterán

    A vegyszerektől soha nem "parázik feleslegesen" az ember. Én mindig arra törekedtem, hogy a lehető legkevesebb vegyszer legyen a medencében, és ha egy mód van rá, az is természetes anyag legyen.

    Közben találtam olyan "medencés" cég által készített leírást is, amely pl. szódabikarbónát (nátrium-hidrogén-karbonát) használ a lúgosításra, nem hipót. Példás.

    A citromsav ilyen hőmérsékleten és mennyiségben, összetételen meglehetősen stabil sav. A klór granulátum, vagy a pelyhesítő nem lép reakcióba vele.

    Amúgy olyan keveset használtam, és azóta annyiszor volt homok visszamosás, majd medence utántöltés, hogy vajmi kevés maradt a vízben belőle. (Azóta pedig a Pontaqua PH mínuszt használom.)

    Közben sikerült megfejteni, és a problémát az okozta, hogy leesett a vízben az aktív klór szintje. Ennyit számított, hogy az addig szokásos 7 napi klórsokk + szűrőtisztítás helyett 10 nap telt el két ilyen művelet között. Közben a víz is bőven 30 fok feletti lett, és a PH érték is felment 8.2 fölé.

    Semmi szabad klór nem maradt a vízben (ami pedig volt, a magas PH miatt nem hatott), megindult a szervesanyagok fejlődése, és az első körben nem adtam elég klórgranulátumot, hogy visszabillentse a fertőtlenítőszer mennyiséget a vízben, és nem csökkentettem eléggé a PH-t.

    A bőrirritációt pedig a víz magas kötött klór koncentrációja okozta.

    A második már hatásos volt. A PH érték is 7.2 lett, így a vízforgató használata mellett ilyen lett a víz:

    Szóval - ahogyan mondtad is - fürödtünk benne tegnapelőtt, tegnap is, és szerintem ma is fürdünk majd. ;)

    Bár a most beköszöntött hidegfront bizonytalanná teszi, hogy meddig üzemeltethetjük a medencét még idén.
    A tartós esőt nem várnám meg, mert alaposan kiteregetve, kiszárítva szeretnénk eltenni a medencét. Szükség lesz tehát 2 nap tökéletesen száraz, és lehetőleg napos időre még előtte.

    "Aquila non captat muscas."

Új hozzászólás Aktív témák