Új hozzászólás Aktív témák

  • Piftuka

    veterán

    válasz MGaa73 #1030 üzenetére

    Szia!

    - A "Marimex Prostar 4" jó böszme nagy vízforgató. A medencédhez bőven tökéletes lesz. :K

    A linken találsz egy remek videót a beüzemeléséhez. Meglehetősen "sallangmentes" a csatlakozása.

    Nem a "hollanderes" megoldást választották, hanem a 38-32 mm-es gégecső csatlakozást, amelynek köszönhetően akár 38 mm-es, akár 32 mm-es gégecsővel is használható.

    (A ~6 perces videójukon egy 38 mm-es gégecsővel láthatod a beüzemelést.)

    Egyszerűen bilincs segítségével kell rögzítened a csöveket. Azért ilyen "lavór" kialakítású a szűrőtartálya, mert elvileg szűrőlabdával ius használható, de szerintem a homok jobb döntés.

    A 0,4-0,8 mm-es homokot használhatod hozzá, mert nagyobb szűrőfelületet (ezáltal hatékonyabb szűrést) biztosít.

    Valamelyest gyakrabban kell majd átöblíteni (amivel visszalazítod a szűrőközeget), mert az apróbb szemcse hamarabb is tömörödik.

    Ezt a műveletet 7 naponta érdemes elvégezni, de ha a vízforgató kis nyomásmérője azt mutatja, hogy ~0.45 BAR feletti nyomás uralkodik odabent, akkor pedig mindenképpen ajánlott, még akkor is, ha nem telt el 7 nap a legutóbbi átöblítés óta. Hiszen a nyomás növekedése azt jelzi, hogy tömörödött, tömítődött a szűrőközeg. Ki kell mosni belőle a felgyülemlett szennyeződést.

    A gégecső egyébként nem feltétlenül drága. Sok méteres, méretre vágható kiszerelésben is meg tudod vásárolni.

    Például: [Medence.net - gégecsövek]

    Vagy: [Pools.shop]

    --> Itt láthatod, hogy a 6 méterest 7.890 forintért meg tudod rendelni. Amúgy ez utóbbi példásan számlázó, csomagoló, és extrém gyorsan szállító osztrák vállalkozás. (Fentebb írtam, hogy tőlük rendeltem a vízforgatóhoz a 38-32 mm-es gégecső átalakítókat.)

    Ez UV és klór álló cső.

    - Neked egyébként kb. 2-2 méter elegendő (kifúvó és beszívó ágakra), esetleg pluszban a visszamosás-öblítés funkcióhoz (a harmadik csatlakozó a vízforgatón) még egy darab. Te tudod, milyen messze szeretnéd a berendezést elhelyezni... van-e az udvarodban a közelben lefolyó a szennyezett víznek, stb.


    - Én egyébként sem, és első körben semmiképpen nem javaslok túl sok vegyszert.
    Első körben ajánlott egy doboz tablettás teszter. A segítségével meg tudod nézni, hogy mennyi a víz PH értéke. 7.2-7.4 az ideális ahhoz, hogy a klór, vagy kombi tabletta ki tudja fejteni a hatását. Ha sokkal magasabb (Magyarországon ez a jellemző szinte mindenhol a csapvízre), akkor a kombi tabletta 1-2 nap alatt szétmálik, feloldódik, pedig amúgy kb. 2-3 hét alatt kellene így tennie.

    Ha nincsen tesztered, és/vagy nem szeretnél PH-t mérni, akkor egy adag klór granulátumra van szükséged. (Egyéb esetben pedig erősen ajánlott.)

    A medence felengedését követően ún. "klórsokkolni" érdemes a medencédet. Muszáj elpusztítani az esetleges, szaporodásra hajlamos mikroszkopikus gombákat, kórokozókat, és gátolni az algásodást.

    Vízben feloldasz kb. 50-80 gramm klórt (a te medencédhez ennyi kell kb.), és azt több ponton beleöntöd a medencédbe.

    Majd beüzemeled a forgatót.

    - Ha használsz medence takarót (amit szívből és nagy jóindulattal ajánlok), akkor az algásodás ellen rendkívül sokat tettél. Miután kiszálltok a medencéből, azonnal letakarni.

    Így elméletben elegendő időnként a klórt pótolni. Ezt a granulátum segítségével (immár kevesebbet feloldva) megteheted.

    Amennyiben ennél egyszerűbb, és komplexebb megoldást keresel, akkor érdemes venni egy doboz kombi tablettát is. Ebben jellemzően klór, valami algásodást gátló adalék, és pelyhesítő is van.

    A te medencédbe a kicsi (20 grammos) tablettából elegendő ~3 darab. Ahogyan említettem, ideális esetben 2-3 hetente pótlandó. (Feltételezve, hogy a vízminőség állandó, vagy közel állandó.)

    Arra figyelj, hogy ehhez mindenképpen kell venned egy úszó adagolót, mert a medence PVC alját kimarja, ha közvetlenül a vízbe teszed, és lesüllyed.

    Nagyjából ezekre érdemes figyelni.

    Hidd el, hogy ha ezek bármelyikét túl "macerásnak" találod, nem alkalmazod, nem kellő gyakorisággal alkalmazod, az eredmény az lesz, hogy gyorsan romlik a vízminősége; algásodik, csúnya lesz. Nem kell tehát "agyonvegyszerezni" a vizet, de az alapvető "karbantartását" el kell végezned.

    És sokadszor írom le... ponyva, ponyva, és ponyva.... a medencét használaton kívül takarni, takarni és takarni.

    Egy sötét ponyvával letakart medence egyéb vegyszer és minimál klór mellett sokkal könnyebben algamentesen tartható, mint a medene, amely ugyan tele van nyomva algásodásgátló adalékokkal, de egész nap süti a vizét a nap.

    (Fertőtlenítőre rezisztens algafajok léteznek, de a tudomány jelenlegi állása szerint olyan algafaj nincsen, amelynek ne lenne lételeme a fény.)

    "The choice is yours"... :)

    "Aquila non captat muscas."

Új hozzászólás Aktív témák