Új hozzászólás Aktív témák

  • aleister

    veterán

    válasz Frozen #79625 üzenetére

    A napelem megtérülési értéke a méretétől függ. Minél nagyobb, annál hamarabb visszajön az ára. Nekem hála égnek még a szaldó elszámolásban meg fog ez történni. Szóval kb 4 év alatt egálba kerültem.
    Az új belépőknél már szívás van a bruttó számolás miatt, ami 2024-ben következik be. Ilyen feltételek mellett már nem éri meg a bányászat miatt napelemes rendszert telepíteni, mert 1.5 év alatt nincs az a rendszer, ami behozza az árát.
    Alapvetően kb a termelt áram harmada, ami tényleges áramdíj. Jó hír, hogy jelenleg úgy néz ki, hogy ezzel szemben kb 2/3-ad áron veszi majd át a szolgáltató a túltermelést. Ettől függetlenül ez még mindig azt jelenti, hogy a jelenlegi 100% helyett, csak 66.66%-ban számolja el a szolgáltató a hálózatba táplált kW-t. Ez alapján túl kéne méretezni a rendszert, ha az ember 0-ra ki akar majd jönni, és az már nem rentábilis csak hosszú távon, ami viszont a bányászat szempontjából ingoványos terület. Gondolok arra, hogy ha elkezd mindenki átállni POS-ra, akkor annyi előnye van a sok napelemnek a tetőt, hogy a jégeső nem a cserepeket veri el.
    Továbbá az is kétséges, hogy milyen áron veszik majd be a szolgáltatók a megtermelt áramot. Ez 33%-66% között bármennyi lehet, attól függően, hogy mennyi állami segítséget kapnak, és az állam mennyire lesz kapzsi a 27%-os áfát illetően. Ismervén ezeket a férgeket, ne számítson senki túl sok jóra, ezen a területen se.

    Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

Új hozzászólás Aktív témák