Új hozzászólás Aktív témák

  • King Unique

    titán

    válasz #19103744 #6025 üzenetére

    Mivel eleve te kezdted itt hosszasan, litániázva ragozni a témát, a nyilvánvaló tényeket több ponton is firtatni újra és újra, ezért ilyenkor nem meglepő, ha ez részletes, kifejtős választ igényel objektív alapon, meg ugye mégiscsak egy szaktopikról van itt szó. Ahol ezek után inkább esetedben lehetne jogos kérdés a "Te ennyire ráérsz?", holott korábban 1x már ki lett tárgyalva ez a téma itt.

    Igen, azokkal a kifejezésekkel, szavakkal a leírtak alapján itt valóban neked lehet problémád, mivel mások számára általában érthető szokott lenni, ha egyértelműsítve van az adott szövegkörnyezetben egyéb információkkal is (pl. 10 Gb/s), akkor pedig pláne, amit a kifogásolt USB 3.2 Gen 2 esete is jól szemléltet.

    "Ugyanis az USB 3.2 Gen.2, így ebben a formában nem létezik"

    Attól, hogy időnként átnevezgeti a szabványait az USB-IF, majd azt utána javasolt és nem feltétlen minden esetben kötelező használati formaként írja elő, még nem feltétlen jelenti azt, hogy egy gyártó ne használhatná az USB 3.2 Gen 2 jelölést továbbra is. Ahol még az előzőleg hivatkozott Wikipedia USB 3.2 oldalon is eleve úgy van megadva, a Gen 2x1 megnevezés opcionális volt, nem minden gyártó használta, ahogyan a legújabb "USB 10 Gbps" megnevezést sem, amit leginkább a kábeleknél szokás feltüntetni újabban.
    Egyébként nem teljesen világos, hogy ez most miért lett hirtelen ennyire firtatva, mivel eddig sem volt téma, érdekes módon a korábbi válaszokban nem volt kifogásolva.

    "Az állomás teljes áteresztőképessége / átviteli sebessége az alkalmazott USB 3.2 Gen 2 interfész függvénye (elméletileg 10 Gbit/s)"
    "A doboz sávszélessége / adatátviteli sebessége 1000 MB/s (1 GB/s) körül van, a USB 3.2 Gen 2 csatlakozó korlátai miatt A doboz sávszélessége / adatátviteli sebessége 1000 MB/s (1 GB/s) körül van, a USB 3.2 Gen 2 csatlakozó korlátai miatt"

    Ha egyértelműsítés végett eleve megadja a gyártó, hogy 10 Gb/s és 1000 MB/s (1 GB/s), akkor kb. mindenki számára egyértelmű, hogy USB 3.2 Gen 2 alatt a 10 Gb/s "USB 10 Gbps" változat értendő. Szóval szó nincs itt semmilyen "szándékosan meg akarja téveszteni, meg akarja zavarni a vásárlót" dologról. :N

    Igen, elég halkan, mivel az USB 3.0 szabványnál a 900 mA és 4,5 W mellett már akkortájt is volt USB-BC 1.1 és 1.2 1,5 A / 2,4 A és 7,5 W értékekkel, szóval nem az USB-C szabványnál jelent meg a 1,5 A, ami ugye ott lehet akár 3 és 5 A is. :)
    Az "mert ezt sem tudja. Pedig USB-C" állítás és annak miértje továbbra is érdekes, mivel ha szabványos USB-C port és kábel van a külső háznál, akkor tudni kell annak a 900 mA-nél akár nagyobb áramértéket is kezelni, függetlenül attól hogy esetleg pontatlanul mit ír oda a gyártó. Valamint a másik topikból vett példában eleve NVMe SSD van a külső házban ami tudta az 1000 MB/s (1 GB/s) körüli értéket a teszt alapján, vagyis az "nem is tud gyorsabb lenni egy külső ház, ha 900mA-ről és hasonlókról beszélünk" állítás sem állja meg a helyét.

    Tehát miután meg lett cáfolva azon téves állítás egy konkrét példával, miszerint még egy Gen 3-as NVMe SSD adatátviteli sebessége sem használható ki a manapság elérhető külső házakkal, erre jön az "USB4 40 Gbit/s", aminek miértje nem világos, amikor már eleve le lett írva hogy az 40 Gb/s.
    Van pl. M.2 PCIe Gen 3.0 x4 és M.2 PCIe Gen 4.0 x4 NVMe SSD, az a lényeg elsődlegesen a milyen adatátviteli sebességet tud kérdésnél, nem a "középkategóriás" és "alsóközépkategóriás", amely utóbbiak konkrétumok nélkül nem sokat érnek, mert akár egy olcsóbb NVMe SSD is hozhatja az adott PCIe szabvány szekvenciális maximumát.
    Az már előzőleg is le lett írva, hogy a gyorsabb interfészes külső házak, főleg a Thunderbolt és most az USB4 is rendszerint eleve felárasak, az olcsóbbak az 5 / 10 Gb/s USB-s változatok, ami nem újdonság, így van már egynéhány éve. Vagyis ha ez tény, akkor felesleges újra és újra leírni, hogy melyik hány dollár / euró, vagy megveszi annyiért a vásárló, vagy nem. Ami azért többeknek rendszerint sikerülni szokott és nem kell hozzá multimilliomosnak sem lenni, mint a már linkelt példa is mutatja. :))

    Lehet rendelni természetesen külföldről is, de azért egy hazai fórumban ne kizárólagosan az ottani árak legyenek már a hivatkozási alap, hanem elsődlegesen értelemszerűen a belföldi és csak utána a külföldi. Na meg pl. ebben a topikban sem mindenkinek volt opció a külföldről rendelés és többen kifejezetten belföldi webáruházak kínálatában megtalálható külső házakat kerestek.

    "akkor mindjárt 30 alatt lesz a pendrive még akkor is ha felszámolnak pl. postaköltséget"

    Tehát miután az előző válaszban sikeresen meg lett cáfolva a "Tehát ha nem már egy meglévő lemznek kell a ház, akkor nincs partíban az árával a ház+SSD" állítás, akkor most jön az, hogy dehát külföldi webáruházból, online piactérről rendelve olcsóbb az a pendrive is. Lehet, de akkor ennyi erővel a külső ház + belső SSD = külső SSD megoldás is még olcsóbb lehet és továbbra is ott tartunk, ahol az előbb. :))

    Nyilván nem, mert nem is lehet egy lapon említeni a kettőt, pláne egy komolyabb külső ház, külső SSD ellenében. Ahol egy M.2 formátumú külső ház, külső SSD eleve pendrive-hoz hasonló fizikai méretű, sőt még külön kábel sem feltétlen szükséges a használathoz, mivel vannak beépített csatlakozóval ellátott modellek is (példa) / (példa). Szóval ennyit a hordozhatóságról.

    "Azt látom, h. figyelmen kívül hagyod az ár/értéket "

    Mivel az előző válaszban a hazai webáruházas példával sikeresen meg lett cáfolva a "Tehát ha nem már egy meglévő lemznek kell a ház, akkor nincs partíban az árával a ház+SSD" állításod, vagyis világosan szemléltetve lett, hogy a külső ház + belső SSD = külső SSD megoldás akár lehet olcsóbb és költséghatékonyabb is az említett pendrive-nál, ezért nem világos ezen kijelentés miértje, meg akkor ezek szerint pont a fordított eset áll fenn...

    Igen, 100 szónak is egy a vége, ha nem cél meglévő belső SSD-hez külső ház vásárlása, hanem eleve pendrive kell, akkor továbbra is a "Milyen pendrive-ot vegyek?" topikban kellene érdeklődni, ott folytatni és fejtegetni azt a témát. Itt felesleges azzal offolni és pont itt nekiállni sulykolni, hogy ne vegyünk külső házat, hanem inkább pendrive-ot helyette.

    Köszönjük!

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák