-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
#13880064
törölt tag
Tudjátok, van olyan tea hogy puer. Rövid gőzölés után préselik, majd hosszú éveken át érlelik, minél tovább, annál jobbnak számít a tea.
Kávénál lehet-e hasonló - vagy nem hasonló - módon tartósítani?
Létezik-e olyan módszer ami lezárhatná a kávészem pórusait, megőrizve az aromákat?
Nem pont kapszulára gondolnék, hanem fermentálásra pl. -
#13880064
törölt tag
Köszi! Végre valakinek megvan a god shot, lehet reprodukálni.
Arányaiban ez nálam fix 8g kávéból 15g-os ristrettino lenne.
A mennyiség így már megvan, már csak a hőfokot, nyomást és őrlésfinomságot kell beállítani. Utóbbiak adottak, mert befullad ennél finomabb őrleménnyel, a hőfokot meg csak surfölni lehet.
Let's go surfing! -
#13880064
törölt tag
válasz radi8tor #51107 üzenetére
Mosogatni jó a meleg víz.
Még van olyan tévhit is hogy britás víz jó a Brikkába. Valóban nagyon szereti a savasabb kémhatású vizet az alumínium.
El tudom fogadni, hogy van ahol csak britával lehet ivóvizet "készíteni" de ahol csak kemény a víz, felesleges még a forralás is.[ Szerkesztve ]
-
#13880064
törölt tag
válasz meander #51146 üzenetére
Már nem vagyok biztos abban hogy hidegen jó a Brikkát indítani.
A linkelt videón négy mérésből egyik sem ideális főzés. Legalább 10 fokonként újra meg kéne mérni a végeredményt. Lényegtelen mit magyarázunk bele egy görbébe...Azt saccolom hogy 60 fokos vízzel kell indítani hogy a végeredmény jó legyen.
-
#13880064
törölt tag
válasz soldier2 #51263 üzenetére
Itt még messze nem a kávéhoz való alkalmazkodásról van szó, hanem hogy hideg vagy meleg vízzel érdemes indítani a főzőt és ha meleg, mennyire meleg, stb.
Fel is áldoztam magam ma a kávétudomány oltárán, ilyen oltári szar kávét utoljára Seherezádéból ittam. A víz 55 fokos volt az alsó tartályban induláskor, a végeredmény íze olyan, mintha használt palacsintasütőben főztem volna. Majd még kipróbálom igazán forró vízzel mi történik, de most egyértelműen maradnék a hideg indításnál Brikka esetén.
Kivett gumilappal (kvázi szimpla kotyogósként) viszont meglepően gyümölcsös a végeredmény forró vízzel indítva.
-
#13880064
törölt tag
-
#13880064
törölt tag
Ha már annyit kell tuningolni egy Gaggiát vagy akármit hogy mindent kicserélünk benne, miért nem építünk nulláról egy sajátot? Mennyiből jönne ki egy hőstabil PIDes?
-
#13880064
törölt tag
válasz vnorbi1987 #51620 üzenetére
Vízpumpa, kazán, fej... Mit nem? Talán csak a burkolatot, de azt is van aki átfesti. Nem sok kell hozzá hogy valaki összerakjon egyet alkatrészekből.
-
#13880064
törölt tag
válasz Kávé Kálmán #51734 üzenetére
Tegnap pont ezt kerestem, mert grafikon van arról hogy karosnál esik a nyomás de hogy a hőfok is, az most látszik.
-
#13880064
törölt tag
válasz Kávé Kálmán #51745 üzenetére
Lehet hogy nem is biztos hogy arra kell törekedni hogy folyamatosan egyenletes legyen a hőfok (és nyomás), viszont jó lenne ha ki lehetne próbálni különböző hőmérséklet-esésekkel ugyanazt a kávétípust. Van itt még hova fejlődni, kint nagyobb állatok vannak (nagy a dzsungel).
-
#13880064
törölt tag
Én nem tudnám hetekig-hónapokig hagyni koszosan a gépet belül, így a kettő közül csak a Saeco jöhetne szóba.
https://www.youtube.com/watch?v=mZwkqPeZ0QY
Egy Jura bele, tudom nem nézegetni kell, de ez gusztustalan.
(Viszont 100-ért nem vennék olyan Saeco-t sem amiben ugyanolyan KPE van mint amit megkapok 45-ért, cappucino-hoz french presszel elég jó tejkrémet lehet csinálni. Spóroltam neked egy 50-est, költsd kávéra.)
[ Szerkesztve ]
-
#13880064
törölt tag
válasz sz.zs. #51870 üzenetére
Cuppingnál azt mondják 8.25g / 150 ml (5,5%) az ideális arány, még kevesebb mint a videóban említett ~6,5%-os arány.
http://www.scaa.org/?page=resources&d=cupping-protocols
French presshez képest a drip coffee jóval több kávét igényel, itt azt mondják 20 g kávéból 240 ml ital lesz (8,3%).
http://kurasu.kyoto/blogs/kurasu-journal/40270593-7-easy-steps-to-brewing-pour-over-coffee-with-the-kalita-waveItt meg 30 grammból lesz 100 ml (30%)
https://youtu.be/sElKfuPdu78?t=139A dripping lehet hogy sűrűbb végeredményt produkál, közelebb a presszóhoz, ahol 7grammból lesz 25ml (28%). Ristettonál ez az arány 45% körül van.
Daibo-sama kávéja egészen presszós arányokat mutat.
-
#13880064
törölt tag
válasz vicces #51893 üzenetére
Egy Saeco alig koszosabb mint ha egy kartondobozba dugott kézzel őrölnél, tamperolnál és főznél egy karossal.
Nálam minden alkalom után takarítás és KPE öblítése, kint hagyása történik.Egy előnye van hogy olcsó volt, így egy őrlő áráért van egy őrlőm amibe raktak egy kávéfőzőt is.
[ Szerkesztve ]
-
-
#13880064
törölt tag
válasz ronin s8 #52748 üzenetére
Baromi nehéz lehet jó kávézót fenntartani. Ha nincs stílusa az a baj. Ha van stílusa az a baj. Azért jó a virtuális kávézó mert mindenki magának főz - mindenki csak magát hibáztathatja. Az ilyen találkozók meg csak futtában üdvözlésekre jók, többet nem lehet várni tőlük mint a hifi kiállításoktól.
-
#13880064
törölt tag
Brikkából is nagy élmények születnek, Hario Minivel. Moddolni kell, precízebb lesz kis celluxozással.
http://www.coffeebrewguides.com/hario-mini-mill-mod-guide/
Ez így megvan ~25-ből Brikkával, Scotch matt celluxszal.Egy 10-essel többért kapni már használt Saeco Xsmall-t, amit két ponton tuningolva tisztességes presszókávét főz.
-
#13880064
törölt tag
Van az eszpresszón, risztrettón túl valami ezeknél is sűrűbb kivonatolási eljárás? Valami a molekuláris gasztronómia vonalán? SCFE-t próbált már valaki?
-
#13880064
törölt tag
válasz Deadzone41 #53582 üzenetére
Jó az irány! Találtam kávéolaj kivonatot. Az EGIS a nyolcvanas években kísérletezett kávéaromával...
Össze kéne gyűjteni a kidobott zaccpogácsákat és kivonni belőlük a kávéolajat. Nagy üzlet. -
#13880064
törölt tag
válasz Corsair90 #53625 üzenetére
Túl finomra se jó őrölni mert beüt a szemcseméret-eloszlás második csúcsa a savas-gyümölcsös első csúcs után (ha nem elég jó az őrlő). Nálam ilyenkor ha 10 ml-enként elkülönítve főzök le egy eszpresszót, az első gyümölcsös-savas, a második rendkívül ihatatlanul keserű, a harmadik németes filterkávé íz.
Jó lenne kihagyni a közepét, vagy durvábbra állítani az őrlőt, mert így már ellaposodik a középső szakasz, így gyors a lefolyás ugyan de iható a végeredmény.Nálad a dupla risztrettó lesz a nyerő ha a szimplán átszalad.
-
#13880064
törölt tag
válasz Bazsee71 #53960 üzenetére
Olaszpresszón azt olvastam be kell kenni étkezési szilikonzsírral a felső szelepgumit.
Van aki szilikonra cserélte ezt a gumikorongot.Majd írd le hogy mi a titka mert nekem rejtély mitől sikerül néha, de igazából akkor ízlik ha nem pukkan hanem komótosan telitolja sötétbarna habbal kb. 10-15 másodperc alatt és már ilyenkor öntöm csészébe. Leülepszik a hab de crema-szerű marad ami marad.
-
#13880064
törölt tag
válasz bajnokpityu #54171 üzenetére
De azok kalapácsos őrlők voltak szita palásttal mint a terményőrlők, nem?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Google Chrome
- Formula-1
- Notebook / laptop alkatrészek cseréje (processzor, RAM, HDD)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Aliexpress tapasztalatok
- Megkezdődött a DFR technológiás OLED monitorpanelek gyártása
- MI applikációkra kihegyezett, érintőkijelzős mini PC jön a Minisforum járatával
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Milyen autót vegyek?
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest