-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Serpenthelm #120749 üzenetére
Nekem se igazán jött be a JH-féle módszer pedig eleinte elég sokat azzal főztem. Szerintem relatív bonyolult (ha pontosan követi az ember az utasításokat), és nem is hoz annyira jó eredményt.
Ami nekem legjobban bejön mostanában a bloom + 2x egyenlő öntés. Szóval pl. 12g kávé, 40g bloom, 2x80g öntés (amit relatív sokan "feltaláltak" már, egymástól függetlenül is, legutóbb Scott Rao, illetve Sprometheus is posztolt ilyet, de Hedrick 121 módszere is kb. ez). Bloom a kb. 2-3x-osa az őrleménynek, megkeverni valamivel (vagy "swirl"), és vérmérséklettől függően 30 - 90 sec bloom. Utolsó felöntéssel pedig addig várni amíg a víz teteje majdnem eléri a kávéágyat, és utána újra "swirl" (első felöntés után nincs). Kb. 3-4 perc lefolyás.
Ugyancsak jó eredményeim voltak a La Cabra-féle különböző recept különböző ideje pörkölt kávékhoz módszerrel: [link]. De nem kísérleteztem vele eleget ahhoz, hogy egyértelműen azt tudja mondani jobb vagy nem jobb, mint a fenti.
De igen, ugyancsak jó eredményre vezet a többszöri felöntés, 40-80 ml / öntés és annyi öntés amennyi kell a kávémennyiséghez (szóval pl. 12g-hoz 4x50, 20g-hoz 5x70, stb.). Nem a kedvenc módszerem, fentiekkel általában jobbat értem el, de a többszöri felöntéssel mondjuk úgy, hogy "stabilabb" a végeredmény.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Serpenthelm #120761 üzenetére
Szerintem mindenképp érdemes megvárni, hogy 54 fok alá menjen, világosabb kávékat inkább 51 körül szoktam inni.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz redingitell #120772 üzenetére
Figyelembe véve, hogy a Koffein roasters különböző pörkölők kávéit árulja átcímkézve, erre nem igazán lehet válaszolni.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz p.lac #120782 üzenetére
Huh, ezt kicsit túlbonyolították. Az egész kulcsa a csatornásodás.
Minél jobban csatornásodik valami, annál inkább csak segít a bypass (még mindig jobb ha relatív gyors lefolyás mellett a kávé szélén fut végig a víz, mint ha befulladna és a csatornákon menne át). Így minél kevesebb a bypass, annál fontosabb, hogy ne csatornásodjon. Csatornásodást befolyásolja az őrlemény minősége (ezt említik ők is, hogy régebben ezért nem igazán lehetett elkerülni), de ezen felül befolyásolja az őrlemény méret is: minél finomabb, annál hajlamosabb csatornásodni. És pontosan ezért nem olyan egyszerű átültetni a tricolate-et decent-féle filter v2.0-ra: finomabb őrlemény több csatornásodást fog eredményezni, ami elveszi a no-bypass összes előnyét. Espressonál erre van a tampelés, de ugye az ebben a műfajban nem játszik (a nyomás hiánya miatt). Valószínűleg lehetne találni egy olyan konfigurációt amivel a kávéágy pont jó vastagságú lesz kosárban, megfelelő finomság mellett is, de látatlanban azt gondolnám az elég kevés kávét fog eredményezni.Megjegyzem a csatornásodás nem csak azért gond, mert ott túlkivonatolódik a kávé. A keserűséget-szárazságot ("astringency") okozó molekulák nem oldódnak vízben, ezek azért kerülnek bele az elkészült kávéba, mert az őrleményből kimosódnak. A papír filter ezeket szinte 1-1-ben átengedi, viszont maga a kávé őrlemény nagyon jól megszűri őket*. És pontosan ezért probléma a csatornásodás, és ezért probléma a bypass: ez a szűrő funkció kevésbé tud érvényesülni.
És pontosan ezért működik a tricolate annyira jól, mert a teljes főzet kénytelen átmenni a kávéágyon, így a lehető legjobban kiszűrődnek ezek a molekulák. De nyilván ehhez az kell, hogy a kávéágy minél egyenletesebb legyen, és minél kevésbé akarjon csatornásodni.* Megjegyzem ezért működik meglepően jól az "Osmotic-flow" módszer sötét pörkölésű kávékra, mivel ott a módszerből adódóan majdnem minden víz a kávéágyon fog átmenni. Cserébe a kávé kevésbé lesz jól kivonatolva, mert nem fog a teljes kávéágyon átfolyni a víz. De sötét pörkölésnél úgyis inkább az a kihívás, hogy ami nem kell az ne kerüljön bele a kávéba, mint az hogy minél több minden belekerüljön a végeredménybe (mint világos pörkölésnél).
Pörkölős részbe kevésbé akarok belevau, de szerintem filter esetén alapvetően cuppingra kéne pörkölni, nem pedig valamilyen főzési módszerre.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz DG790401 #120804 üzenetére
Van Fellow Carter Everywhere 473ml-es meg Fellow Carter Move 236ml is. Gyakorlatilag a névleges mennyiség belemegy, bár tipikusan előbbit kb. 430 ml-el, utóbbit olyan 210-220 ml-el szoktam használni (mert ennyi kávé lesz abból ahogy főzöm az 1 vagy 2 adagot, nincs más oka )
-
Cathfaern
nagyúr
Sonic beans-el van valakinek tapasztalata? Random reddit postban tűnt fel, hogy magyar a szöveg, de nem ismerős a zacskó
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Toobee #120945 üzenetére
"termoszból vett ki mindig 1-1 adagot és hiába került azonos hőmérsékletre minden kóstolás, mégis változott az ital íze, ahogy telt az idő"
Én voltam [link]
De ahogy írom is abban a kommentben (és azóta se változott ilyen téren a tapasztalatom), első 1-2 órában érdemben nem változik a kávé íze. Szóval nem hiszem, hogy drasztikusan befolyásolna bármit is, hogy 2 vagy 10 perc alatt hűl le a kávé.Én inkább azt tudnám elképzelni, hogy vannak aromák, amik alacsony hőfokon is kioldódnak, viszont magas(abb) hőmérséklet hamar (értsd: másodpercek, nem percek) tönkreteszi őket. Ha tényleg ez a probléma, akkor azt megoldja az alacsony hőfokos bloom is, vagy a rögtön lehűtés is. De csak tippelgetek
-
Cathfaern
nagyúr
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Serpenthelm #120953 üzenetére
Hedrick jött is ki videóval róla: [link]
"Mondjuk, jégkocka helyett ki lehet próbálni ezekkel az "újrahasználható jégkockákkal" is. Az simán beledobható a filter alá, és nem fogja elhígítani az olvadásával a jégkockát sem."
Persze, a lényeg csak az, hogy a főzet első felét le kell hűteni minél gyorsabban, az majdnem mindegy hogyan (elvileg hűtött pohár is jó lehet, csak ott nagyon el kell találni a hőmérsékletet, mert értelemszerűen nem lehet kivenni a kávéból ).
Ez az új állvány csak kényelmesebbé teszi az egészet (persze kérdés milyen áron).[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz rastacsz #120955 üzenetére
Semmi extra nincs a golyóban, el is mondja a videóban, hogy nem tapasztaltak különbséget aközött, hogy ha -18 fokos vagy -4 fokos volt a golyó. Szóval bármilyen "whiskey stone" megteszi, legtöbbjükben amúgy is van ilyen zselés cucc (szerintem ez amúgy kb. ugyanaz az anyag lehet, mint amit gyógyszertárban is kapni hideg / meleg pakoláshoz).
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Toobee #120943 üzenetére
Tettem egy kísérletet ezzel ma reggel (ha már whiskey golyóm nincs ):
The Barn Honduras-i kávé, amit hétvége óta iszunk, szóval be is van lőve már, meg ismerem is. Bloom + 2 egyenlő felöntéses módszerrel főztem (kéne erre valami rövid név ), bloom 60 fokos vízzel, majd ahogy felöntöttem a bloomot visszakapcsoltam a vízforralót és hagytam 100 fokra felmenni. Hario Buono tele volt töltve, így kereken 2 perc alatt abszolválta, ami vállalható kategória bloom időben (sőt ugye van aki szerint mindig ennyit kéne bloomolni).Ami biztos, hogy eddig a legfinomabb főzés volt ebből a kávéból. Nyilván ami befolyásolhatja a dolgot, hogy 2 perces bloom volt, míg amúgy ennél rövidebbet szoktam. Illetve nyilván nem volt összehasonlító teszt.
Szóval azt nem akarom mondani, hogy így tényleg jobb lesz a kávé, mert ahhoz kevés volt a teszt, de mindenképp érdekes a dolog. Szóval aki érez ilyenre affinitás, annak megér egy próbát (majd fogok még én is kísérletezni vele)
De kell hozzá a gyors kancsó, nyilván ha egy adagot főz az ember, akkor kevésbé kritikus, de nem vagyok benne biztos, hogy mindegyik kancsó tudja akár egy adagra is a megfelelő sebességet (emlékeim szerint a Hario az egyik leggyorsabb). Illetve az is megoldás lehet, hogy a bloom vízet átönti az ember valamibe (lehet tejkiöntő is alkalmas lehet rá), és onnan megy a bloom, vízforralónak meg van ideje felforralni a vízet.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Bazsee71 #120979 üzenetére
"de ugyanezzel a recepttel egy 90-100 °C közötti bloommal kiderül."
Igen, holnap ez lesz majd a teszt8-10 perces bloom? Ez új.
"Így lehet menni durvább őrleménnyel"
Nem teljesen értem az összefüggést. Oké, hogy jobban átitadódik vízzel az őrlemény a hosszabb bloom miatt, de attól még amikor a víz nagy része átfolyik, ugyanúgy nem fogja tudni a belsejét rendesen elérni, vagy rosszul gondolom? -
Cathfaern
nagyúr
válasz Toobee #120978 üzenetére
Csak honlapot néztem, de az alapján nem látom miért érné meg a több pénzt. Oké, egy-két kényelmi plusz funkció (ami nem tűnik túl hasznosnak, legalábbis nekem nem), némi ráncfelvarrás, de amúgy ennyi. Figyelembe véve, hogy majdnem az összes fejlesztés szoftveres, ez inkább tűnik egy bújtatott áremelésnek (ha idővel kivezetik a régit).
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Flashback #120988 üzenetére
Tricolate is so last year, most már a Pulsar dripper a menő
Poénon túl ha nem nagyon sürgős, akkor én megvárnám a Pulsart, ahogy nézem gyakorlatilag tricolate + switch egybeépítve, amivel szerintem sokkal jobb eredményt lehet elérni és/vagy könnyebben ugyanazt.[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Bazsee71 #121000 üzenetére
Ezt olvastam, de ez szerintem csak megerősíti, hogy az alacsony hőmérsékletes bloom működhet. Bloomnak részben az a lényege, hogy csökkentse a csatornásodást. Ha alacsonyabb hőmérsékleten bloomolunk, akkor ahogy a cikk is írja, kisebb az esélye, hogy kellemetlen dolgok kioldódjanak az akkor még erősen csatornásodó kávéágyból. Utána a bloom jótékony hatására viszont már mehet nyugodtan a forróbb víz, mert kevesebb lesz a csatornásodás, és jobb lesz a kávéágy szűrőképessége és a kellemetlen részeket kiszűri.
De nyilván ez csak okoskodás Illetve nyilván ez nem magyarázza meg az utólagos lehűtés (whiskey stone) működését. -
Cathfaern
nagyúr
válasz Bazsee71 #121002 üzenetére
De ő nem csak hidegen bloomingolt, nála az egész főzet 70 fokon ment.
"Pöti kávés Bálinttal egyszer rászántunk erre egy napot, kb 40 liter filter kávét készítettünk, és sikerült igen jó recepteket belőni 5 perces előáztatással."
Gyakorlat mindig veri az elméleteket Mindenképp elkísérletezek majd ezzel a hosszabb előáztatással."A hosszú bloom azért működik, mert mehetsz durvább őrleménnyel, kevesebb a fine."
Mehetsz vagy kell menni? Csak azért kérdezem, mert ma reggel tettem egy kísérletet a 100 fokos 2 perces bloom + szokásos receptem kombóval, és a tegnapi hideg bloomos jobban ízlett. Viszont gyanús, hogy ez túlkivonatolt lett, szóval lehet csak utána kéne mennem az őrleménnyel. -
Cathfaern
nagyúr
válasz Kasya #121211 üzenetére
Mentesben:
CM, Roastopus vagy Kofio-n érdemes körülnézni. Kofion az épp listán lévők közül egyedül a Hard Lines-féle nem fordult meg nálam, a többit mind tudom ajánlani, espresso / latte vonalra főleg a Dos Mundos, Candycane Coffee vagy Nordbeans (meglepően sötét pörkölés, de finom) pörkölőkét tudom ajánlani.Alacsony koffein tartalmú:
Egyedül a The Barn-t ismerem akik állandóan tartanak (attól függően melyik területről van épp 25-50% koffein tartalom szokásos arabicához képest), de elég borsos ára van, meg postaköltség miatt nem igazán érdemes csak ezért onnan rendelni.[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
Én egyszer rendeltem volna tőlük, mint kiderült az egyik termék nem volt raktáron és már be se tudták szerezni. Rendelés után próbáltak elérni telefonon, mivel nem sikerült nekik írtak e-mailt hogy nem tudják szállítani, kérem-e a többit (nem kértem, mert az az egy lett volna a lényeg az egészből). Szóval teljesen pozitív volt a tapasztalat.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Bazsee71 #120979 üzenetére
Kísérletezek ezzel azóta is. 3 különféle kávéval megpróbáltam több körben is. Ugyanaz a főzési módszer (12g kávé, 200g víz, Orea v2. 40g bloom, 2 percet vár, közben víz felforral 100 fokra, 80g víz beleönt, vár amíg víz kávéágy felett kb. 1 cm, maradék 80g beleönt) , csak egyik esetben 60 fokos bloom, másik esetben 100 fokos. A végeredmény minden esetben ugyanaz volt: a 60 fokossal készült egyszerűen finomabb.
Azt nem tudom eldönteni 100%-osan eldönteni, hogy van-e a 60 fokosban valami plusz aroma (ami a 100 fokosnál elveszik), az viszont biztos, hogy a 60 fokosban több ami jó, kevesebb ami rossz. Ha durvábbra megyek az őrleménnyel a 100 fokosnál, akkor sokkal tompább lesz az ízvilág (miközben az kellemetlen ízek még mindig ott vannak, még ha csökkennek is).
De megkockáztatom, hogy tényleg vannak plusz aromák a 60 fokosban, illetve illatra egyértelműen gazdagabb.
TDS mérőm nincs, szóval arról nem tudok nyilatkozni, de érzetre azt mondanám, hogy a kettő kb. megegyezik, csak az összetétel lesz más.Amit nem tudok kizárni, hogy az őrlő befolyásolhatja a dolgot, ugye 1ZPresso K-Plus, ami kézi őrlők között bár egyik legjobb, de nyilván nem SSP MP. De ezzel a felállással nálam egyértelműen a 60 fokos jön ki győztesnek.
Amin nem lepődnék meg, hogy ha itt nem is annyira a 60 fokos bloom lenne a lényeg, hanem ahonnan kiindultunk, hogy hamarabb lehűljön a lefőzött kávé. Ugye 60 fokos 40g-os bloom + áll két percig, és arra megy rá a forró kávé, esélyesen hűvösebb lesz, mint ugyanez 100 fokos bloom után. De ennek eldöntéséhez kéne whiskey kocka
Tud esetleg valaki értelmes árú, nem kínai oldalról (kajával érintkező dolgot nem szívesen rendelek random aliexpresss forrásból), fém whiskey "kő" / golyó beszerzési helyet? (lehetőleg ahol 1-2 db van egy csomagban, nincs szükségem többre)
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
-
Cathfaern
nagyúr
válasz rastacsz #121559 üzenetére
"Ugyanitt kérdés mindenkinek, hogy van olyan lever/dugattyús gép, amivel lehetséges az 1:3 fölötti, inkább 1:5-1:6-os arányt húzni (alultöltés nélkül) , vagy ez csak a pumpás gépek sajátja marad?"
UniTerra Nomad -
Cathfaern
nagyúr
Van valami magyar WDT beszerzési forrás? Vagy még mindig a legegyszerűbb megrendelni Aliról (ha nincs az embernek 3D nyomtatója kéznél)?
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Uyuarasy #121674 üzenetére
"- atlag napi 2x2 presszot iszunk moddolt GC-vel,
- mellette legalabb egy filtert is csinalok V60-al,"
Szerintem erre a felállásra nem úszod meg a két örlőt. Síktárcsásokkal az a baj, hogy ahogy a topicban is írják, valamennyi pangó mindig lesz. Kialakítástól / söprési módszertől függően ez lecsökkenthető, de ha drasztikus őrleményméretet változtatsz, akkor problémás lesz. Szóval vagy mindig pazarolsz pár gram kávét pluszba, amikor váltasz espresso és filter között, vagy kell a két örlő.Kézit én napi 2x2 espressora nem javasolnék, az még a gyorsabb őrlőkkel se élmény, C40-el meg főleg nem.
Topikos tapasztalatok alapján Mazzer espressora eléggé bevált (de ebben mások okosabbat tudnak mondani), filterre kézinek meg 1ZPresso Q2-t eléggé dícsérik mostanában (a legújabb verzióját). Ha magasabb a keret, akkor meg kézinek C40 vagy 1ZPresso K-Max vagy 1ZPresso ZP6 (ha az új verziója is lesz olyan jó, mint a régi volt)
-
Cathfaern
nagyúr
válasz hyperspace #121694 üzenetére
Comandante 8 perces fizetett hírdetését láthattuk
Nem igazán látom a piaci rést a dologhoz, hacsak nem az, hogy hogyan lehet több műanyagot eladni úgy, hogy feature-nek tűnjön. De legalább a lényegi mechanika változatlan, szóval a végeredmény változatlan kéne hogy legyen. -
Cathfaern
nagyúr
Hive roastert eléggé dícsérik, de tapasztalatom nincs vele. Abba elvileg 6 oz (~170g) zöld kávé belefér.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Neked Az #121930 üzenetére
Szerintem maradj akkor a jelenleginél. Érdemi előrelépést használt + házi moddolás adna, vagy 200k+-os kategória. Bármi közte vagy nem lenne érdemi előrelépés, vagy valamivel jobb lenne az őrlemény minősége, de használni lenne rosszabb (ideértve pl. a kézi örlőket is). Ha jelenleg is ízlik a kávé amit iszol, akkor szerintem nem sok értelme van az upgrade-nek.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Flashback #122058 üzenetére
"Amíg forró addig teljesen jellegtelen íze van. Aztán ahogy hül úgy jönnek a gyümöcsös ízek, narancs, alma pipa. A marcipánt azt nem érzem ki."
Ez általában ilyen. 64 fok alatt nem nagyon van értelme filtert kóstolgatni (gyanítom espressot se, csak az önmagában elég sokat hül a más csésze - folyadék arány miatt), a legtöbb kávénál az 51-54 fok az ideális tapasztalatom szerint (de lehetnek kivételek mindkét irányba). -
Cathfaern
nagyúr
Én csak magamra főzök kávét és amit egyszerre megcsinálok kb. 3 deci végeredményét azt bármennyire is szeretem nem kívánom egyben meginni.
Én 10-12g-osával főzöm, szóval egy adag az kb. 150-200 ml produktum aránytól függően.Flashback:
Valamiért ez ragadt meg a fejemben, de nem találok most rá semmi forrást. De nekem már 58 fok felett ihatatlanul forró, ízekből meg semmit se érzek. -
Cathfaern
nagyúr
Eladó 1ZPresso K-Plus: [link]
Eladás egyetlen oka, hogy mivel én úgyis csak filterre használom lecseréltem ZP6-raA K-Plus tökéletes mindenes kézi őrlő, beosztása kb. mint a C40-nek Red Clix-el, plusz ott a külső állítógyűrű, így sokkal egyszerűbb váltogatni az őrleményméretek között. Egyik leggyorsabb őrlő, filternél ez kevésbé szempont, de presszónál sokat számít.
Teszt hozzá: [link][ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz rastacsz #122511 üzenetére
162 GH? Én 50-60 GH-val szoktam tolni, Rao/Perger/Gagné-féle ajánlás is csak 90 GH filterre.
Mondjuk annyiból egyetértek, hogy szerintem a Kenyaiak annyira nem érdekesek, legalábbis amiket eddig ittam. Nagyon sav hangsúlyos, nekem hiányzik egy kis komplexitás belőlük.
De attól még nem kéne, hogy "zöldséges" legyen. -
Cathfaern
nagyúr
Ez elvileg igaz, gyakorlatilag 0.1g pontosságú mérleg szerintem ígyis-úgyis van annak aki már nekiáll vizet keverni. Az meg azért elég a mutatványra, teszteléseim alapján kis eltérést (amit a < 0.1g különbség okoz) max cupping mellett érez ki az ember, de akkor is sokszor inkább úgy, hogy "azt tulajdonképpen érzem hogy nem egyforma, de nem mondanám hogy ez jobb vagy rosszabb".
Szóval én azt mondanám kinek mi a kényelmesebb / logikusabb.Illetve most már ott a Lotus Water Kit, és akkor mérleg se kell hozzá, meg 4 féle alapanyaggal lehet kísérletezni. Cserébe ki kell csengetni az árát, a kickstarteres ár azért szerintem reálisabb volt, azt bátran lehetett volna ajánlani kezdőknek, így azért kicsit meh.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Bazsee71 #122737 üzenetére
A lent említett összehasonlításom 15 KH és 25 KH között volt, az 5L-re vetítve 0.126 vs. 0.210 g-ot jelent. Két különböző kávéval néztük, ahogy írtam nem mondom, hogy nem volt különbség, de ha nem egymás mellett iszom őket, biztos hogy nem mondom meg melyik melyik. Persze hosszú távon hardcore vonalon célszerű vagy egy ékszermérleg (szerintem legkényelmesebb megoldás, meg egy zacskó kávé ára) vagy a koncentrátumok.
De kezdésnek, kipróbálni, szerintem bőven jó a 0.1g-os pontosság is direktben keverve is.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Eredeti játékok OFF topik
- Bakelit, Vinyl lemezjatszó
- E-roller topik
- antikomcsi: Való Világ: A piszkos 12 - VV12 - Való Világ 12
- Formula-1
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kínai, és egyéb olcsó órák topikja
- Politika
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen