-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
And06
aktív tag
válasz fragola.6035 #45562 üzenetére
miben más mint egy normál tamper?
-
And06
aktív tag
válasz vicces #45933 üzenetére
nos, a kávéval nálam nincs baj. elsőre jó lett kinézetre és izre is. joker álláson, joker hőfokon inkább ristretto lett. egyedül annyi tünt fel, hogy több kell belőle, hogy tele legyen a szűrő teljesen.
szerintem nálad vagy bedöglött a kávé valami oknál fogva, vagy az őrlő nem bir megbirkózni a feladattal. (vagy pebkac ) -
And06
aktív tag
válasz simi.esp.28 #45997 üzenetére
no igen, itt látszik, hogy melyik miért annyi amennyi! -
And06
aktív tag
véletlen megláttam a boltban egy garnitúra minibefőttesüveget, meg is vettem őket. 47ml-esek (vagy 49?). ma kezdődik a tesztüzem: gyorsan ki is porcióztam az yirga egy részét, majd beszámolok, hogy milyen. amúgy az yirgából kb 19,5grammal lesz szinültig, igy a 18grammos adagokkal remélhetőleg a többi fajtával sem lesz gond.
-
And06
aktív tag
válasz SierraFox #46276 üzenetére
azon gondolkozom, létezik-e olyan pumpás gép a piacon jelenleg, ami nem DB vagy HX(tehát ha nincs szükség gőzre egyáltalán), de ezekkel a gépekkel egy szinten van a kávé része, és nem lamarzocco árban megy? (pl kellőképp nagy bojler, kontrollálható viz és fejhőmérséklet, stb)
oké silvia utólag pidelve, de az is "csak" egy kisgép és utólagos pidelést igényel![ Szerkesztve ]
-
And06
aktív tag
hirtelen nem találom a keresővel ... nézegetem a palackos vizek összetételét, vizkövesedés szempontjából melyikeknek is kell minél kisebbnek lennie?
-
And06
aktív tag
válasz Deadzone41 #46830 üzenetére
az a baj, hogy nem értek a témához semmit, igy csak számokat tudok összehasonlitani mindenesetre a csapviznél valószinüleg minden jobb, mert a vizforralóra 2 forralás után kiül a vizkő a csőrre
van 1 viz aminek igy néz ki az összetétele: calcium: 20mg, magnezium: 4mg, natrium: 800mg (ez wtf?), TDS: 126.(a többit most nem másolom ide.) ez a viz vajon jó lenne vagy sem? (amúgy 5literes kiszerelésben kapható viz lenne).[ Szerkesztve ]
-
And06
aktív tag
válasz Deadzone41 #46849 üzenetére
egy 5literes palackos "gazdaságos" viz...
-
And06
aktív tag
válasz grabber #47180 üzenetére
"Karácsonyra szeretnék automata kávéfőző gépet venni." ... "mert számomra nagy összegről lenne szó és nem szeretnék rosszul dönteni."
pedig máshogy nem fog menni sajnos. az automata kényelmes, és max elfogadható végeredményt ad. megbizthatóságban leghátul kullog, talán az időzett bomba kapszulás csodákat ha túléli a legtöbbje (a nagyon drágák is ilyenek, max azokon LCD kijelző is van). -
And06
aktív tag
amennyiben a tejet egy bögrében a mikróban megmelegiteni, majd áttölteni egy másik edénybe, és kétszer lenyomni egy pumpát nem probléma, az ajánlatom: egy brikka a kávéhoz (lásd lentebb), és egy ikeás french-press a tejet habositani. a keret feléből megáll ha el akarod költeni az egészet, akkor mellé egy kézihajtány őrlő (pl Hario)
frenchpress helyett mindez automatizálva: valamelyik nespresso tejhabositó klón, 2 év után kuka, ellenben egyszerü használni, és viszonylag olcsó.
[ Szerkesztve ]
-
And06
aktív tag
máshogy is fel lehet melegiteni a tejet, nem az a lényeg, hanem a frenchpress de akkor valóban egy valami tejhabositó kisgép a megoldás, bolondbiztos.
amúgy a kotyogónál bonyolultabb egy eszpresszógép használata, szóval lehet jobban járnál, ha te húznád a kávékat! amúgy is férfimunka (vicc természetesen, nehogy megértődjön bárki is) -
And06
aktív tag
válasz Surda- #47542 üzenetére
ez a cég már rég nem az a cég, valaki megvette a jól csengő márkanevet, és filléres szart próbál eladni vele. pont leszarják, hogy müanyag vagy sem, a profit mennyi lesz idén, ez a fő kérdés...
az érem másik oldala, hogy a "neves" gyártó, aki minőséget próbált csinálni/eladni, tönkrement, mivel a piacon nincs igény a minőségre, LCD kijelzőre van, még a turmixgépen is[ Szerkesztve ]
-
And06
aktív tag
válasz vtechun #47587 üzenetére
nem a brikka a hibás, nincs ezen semmi meglepő. a frei
kávédrága ÉS a minősége sem túl jó... 10k/kg-ért már igen jó kávékat lehet venni kézmüves pörkölőktől! (a lidl bio is a moslékon egyen innen van, lásd lejjebb)
ha jól gondolom, 2 személyes a brikka, ez esetben a 90g viz nagyon sok. én 60nál többet nem rakok bele.[ Szerkesztve ]
-
And06
aktív tag
-
And06
aktív tag
mekkora hányadát fogyasztod el a megpörkölt alapanyagnak?
későbbi userek számára hasznos lehetne, ha megörökitenéd, hogy mennyi volt a "tanulópénz" hosszabb távon, azaz a kukába dobott / szülőknek adott kg-ok száma érdekelne, addig a pontig amig azt nem mondod, hogy mostmár csinálsz olyan jót, hogy nem veszel több pörkölt kávét -
And06
aktív tag
a héten végre ittam egy rendesen elkészitett filtert (V60). a termőterületet viszont ügyesen elfelejtettem...
egészen más mint amit én itthon tudtam csinálni eddig (mentségemre legyen mondva, kb 3szor próbálkoztam)
a legjobb az egészben az illata volt, mintha valami edés bogyósgyümölcs szörpöt szimatoltam volna, ha nem tudom, hogy kávé, csukott szemmel simán elhittem volna másnak is. az ize(nem meglepő módon) az illatára hajazott, semmi "kávéiz", viszont ez nekem az eszpresszóhoz szokva kevés, jobban mondva, nem elég tömény. nem fogok átszokni filterre, de néhanapján jobb helyeken rá fogok még próbálni![ Szerkesztve ]
-
And06
aktív tag
itthon csak ikeás frenchpress van, igy csináltam: adagok: 8g kávé, kb 150ml csapviz. Lépések: előmelegitem a presst, őrlés superjollyn az espresso állástól 2 számmal(nem ricnivel) durvább irányban. Betöltöm a kávét, rá annyi forróvizet, hogy ellepje (nincs hőmérőm, de mikor már nem lobog akkor öntöm), 1 percet vár, kavar, maradék viz ráönt, még 3 percet vár, lenyom, kész. ez igy garantáltan kávéizü lesz mondjuk espressonak pörkölt kávék vannak csak itthon ...
igazából nem tudom, jó-e ez a technika, googlen találtam[ Szerkesztve ]
-
And06
aktív tag
válasz vikla007 #48005 üzenetére
úra próbálkoztam, még 1 fél számmal durvábbra vettem az őrlést (a netes leirások alapján már jónak kell lennie a mazzeren a beállitásnak). illetve tejhőmérővel mértem a viz hőfokát, igy az is közelebb kellett kerüljön a megfelelőhoz. jelenleg igy néz ki a process: mazzeren espresso állás +2,5 szám, 18g kávé, 300g forrásviz. a hőmérő szerint 92-95 fok között öntöttem rá (mindent előmelegitettem). első körben 150g vizet, 40mp után kavar, majd a maradék 150g vizet.
a folyamat ránézésre jobb lett, de izre az áttörés elmaradt, igaz kicsivel az is jobb lett, egyáltalán nem keserü, eddig sem volt az, egy édeskés iz is ott van, de gyümölcs sehol. mostmár a kávéra gyanakszom, annak ellenére, hogy világos pörkölés, mégis espressonak készült.
minden tanácsot szivesen veszek, merre induljak innen? (egyelőre a frenchpressnél maradva).egy konkrét kérdés: a 2személyes press-ben lehet 1 adagot húzni, vagy maradjak a dupla adagnál?
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs