Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ffodi

    veterán

    válasz LeslieG Jr. #17435 üzenetére

    Nem teljesen értem az okfejtésed.

    Az LLC lényegében (az Intel által előírt) a vdropot hivatott csökkenteni. Fix fesz. esetén ez abban nyilvánul meg, hogy minél alacsonyabb/magasabb (laponként változó) az LLC szint annál jobban tartja a beállított értéket (terhelés alatt), sőt esetenként valamivel többet is adhat neki. Szóval minél jobban csökkented az "erősségét", annál jobban el fog térni a terhelés alatti feszültség a beállítottól, negatív irányba.

    Az offset módban nincs semmi trükk. Van minden procinak egy VID-je, ami példányonként egy adott intervallumban mozoghat. Az offsettel az említett VID értéket tudod tologatni pozitív vagy negatív irányba. Itt jegyezném meg, hogy amit a BIOS (UEFI) mutat VID-re, esetleg VID+offset értékre az sokszor eltér attól, mint amit mérhetünk üresjárat/terhelés alatt.

    Példa:

    1, Fix fesz. -> Beállítasz 1,2 V-ot (mert ennyi kell a stabilitáshoz adott órajelen), nincs LLC, mi történik? Megjön a terhelés, tegyük fel az első pillanatban eléri az 1,2 V-os értéket (főlé nem megy) a VCore, majd ez az érték a folyamatos terhelés hatására "dropnyival" kevesebb lesz. (egyéb ingadozásoktól, etc. tekintsünk el) Példának okán legyen a drop 0,1 V, ilyenkor lesz terhelés alatt 1,1 V (szépen ki is fagy a rendszer). Ha kapcsolhatod az LLC-t, és mondjuk a legagresszívebb beállítást alkalmazod, akkor a következő fog történni. Megjön a terhelés, a valós VCore valószínűleg valamennyivel a beállított érték felett lesz néhány pillanat erejéig (tápkörtől függően változhat, lehet néhány század, esetleg pl. 1 tized V is, ahogy említetted), majd a folyamatos terhelés mellett szépen tartja a megadott ~1,2 V-ot.

    Fix fesz esetén az üresjárati feszültség is 1,2 V körül mozog, az energiagazdálkodások nem veszik vissza.

    2, Offset -> Tegyük fel, hogy a VID 1,25 V, és hogy van offset +0 V beállítás, melyet beálíltunk, illetve LLC OFF. A drop névlegesen továbbra is 0,1 V. Szögezzük le továbbá, hogy a BIOS-ban kiolvasott érték megfelel a valóságnak. (ha nem, akkor ezt menet közben korrigálnunk kell). Mi fog történni terheléskor? Nagyságrendileg 1,15 V körül kell kapjon a proci terhelés alatt (ha az előző feltétel teljesül). Korrigáljunk rá offsettel -> +0,05 V. Ilyenkor elviekben terhelés alatt 1,2 V lesz a VCore, viszont tulajdonképp megengedünk 1,3V-ot is, így pillanatokra akár annyi is lehet, főleg a terhelés megjövetele/vége pillanatában. Most ha bekapcsoljuk az LLC-t az előzőknek megfelelően, akkor ~1,3 V lesz a terhelés alatti érték, ami esetén ismét számíthatunk pici túllövésre, mint azt már a fix. feszes esetnél tárgyaltam. Ilyenkor korrigálunk negatív irányban az offsettel. Most ha -0,05 V-ot állítunk be, (tehát az előző beállítás -0,1 V), LLC ON, akkor azt kell tapasztalnunk, hogy ~1,2 V lesz terhelés alatt, túllövések lehetnek itt is, az előző analógia alapján. (az említett túllövések természetesen az LLC hatása miatt vannak/lehetnek, nem pedig az offset "tulajdonságai" miatt)

    Offset mód esetén az energiagazdálkodások visszavehetik terheletlen állapotban a feszültséget. Érdemes figyelni a beállításra, mert előfordulhat, hogy egyes beállítások esetén üresjáratban túlzottan visszaveszi az elektronika a feszültséget, és ez hibákhoz/instabilitáshoz vezethet.

    [ Szerkesztve ]

    "A minőséget régen gyártották, ma már csak biztosítják." Magassy I. axiómája

Új hozzászólás Aktív témák