Új hozzászólás Aktív témák

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz ozzy711 #1399 üzenetére

    Görgess le és látsz erősítő áramkört és tápot is külön-külön.
    Elég unikum, senki nem csinálta pontosan ezt, egy Futterman/circlotron-ra hajazó, totem-pole-os long tail pair-es okosság, nagyon "fura" megoldásokkal.

    AB osztály pushpull, ami az első X watt-on tiszta A osztályban működik és csak a kimenő teljesítmény növelésével megy át AB-be fokozatosan, ráadásul a sajátos kapcsolás és működés miatt a kimenet is érdekes, mert a klasszik feszültségerősítőkkel ellentétben 25W-ot ad le 8 Ohm-on, és 50W-ot 16 Ohm-on. (Nem elírás). Ezek csöves berkeken belül viszonylag "alacsony" fesz mellett "nagy" áramot is tudó triódák. A feszültségerősítést az input stage végzi, áramot az EF86-os, gyárilag is eléggé kihegyezett pentódák adnak alá, így vannak a nagy orosz végfok-triódák meghajtva végül.

    Nyakatekert kicsit, de zseniális elgondolás is, gyakran én is még emésztem újra és újra, de a nálam 100x okosabbak számára sem triviális minden benne DIY Audio-n, külön topic-jai vannak, ami már több, mint 100 oldalas. Ez engem vigasztal, hogy nem én vagyok síkhülye, csak még bőven van mit tanulni elektróban. De Tim Mellow egy világhírű mérnök, ilyen Nelson Pass, Gordon Rankin, Tim de Paravicini és hasonlók kaliber engineer berkekben. Szóval ilyet én saját kútfőből az életben nem agyalok össze.

    Egy híressé vált kütyü, gondoltam, utánépítem, mert kaptam jóapámtól vagy 10 éve 4db ilyen nagy orosz 6S33S-V (6C33C-B) csövet, fogjuk be valamire.

    A cikk említi, hogy balanced bemenetet is lehet használni, én ezt a hangerőszabályzó átlépésével direkt küldöm a duál trióda két oldalának 1-1 rácsára és jó vagyok.

    Az RCA bemenetre sem igen teszek potit, de ezt még meggondolom egyszer.

    + az RCA bemenet érzékenysége gyárilag 150mV, ez nekem túl nagy érzékenység, főleg ha azt nézem, hogy a mai DAC-ok RCA-n simán 2Vrms -t adnak (ami ~2.83V a rácson megjelenve és ott ez számít), szóval érzékenységet csökkentenék, de a poti csere direktben nem jó, a feedback mértékét is változtatja ugyanis egy beavatkozás, úgyhogy ki van már tárgyalva, hogy hogyan lehet mégis megoldani, hogy feedback-függetlenül tudjuk "érzéketlenebbé" tenni a bemenetet, még egy utolsót törpölök ezen magamban, és akkor eldőlt kb, lesz-e poti és ha igen, milyen. Az RCA-n.

    Az XLR bemenetre nem lesz poti.

    Opció lenne még az input stage komplett kihagyásával direktben a meghajtó csövekre menni (vagy inputot unity gain-ig levinni, de ez is kihívás + így is túlvezérlődne a DAC által), de ez komolyabb belenyúlás lenne táp oldalon is valszeg.

    A sima feszültségosztó is opció, SNR rovására picit + fóliázni kellene, aki próbálta, azt mondta, hajlamos ilyen érzékenység mellett némi zajt összeszedni.

    Nem tudom, megválaszoltam-e a kérdésed. A hagyományos push-pull esetén az van, hogy mondjuk egy push-pull A osztály simán lehet fully-balanced single ended, nagyon pici módosítással. Ez itt ennél nem ennyire triviális, és maga az áramkör van annyira speciális, hogy ne akarjuk nagyon megbolygatni.

    Szóval mélyvíz, de alapos tervezésen vagyok már túl vele, biztosak az értékek, jópáran utánépítették és megerősítettek, hogy "működik gyönyörűen úgy, ahogy ...." - ezek a tippek és bizonyítottan bevált trükkök visznek előre.

    Amit én hozzá tudok tenni az eredeti cikkhez, az:
    - a bemeneti érzékenység csökkentése
    - a cikkben említett, opcionálisan kihasználható balanced bemeneti képesség tényleges megvalósítása
    - modernebb, jobb anyagok használata, gázkisüléses csövek diódákra cserélése
    - lényegesen nagyobb táv a csövek között, EF806S csövek használata az eredeti EF86-ok helyett (azonos vele, csak jobb építési minőség, mint a híres NOS csövek)
    - nagyobb ház, jobb szellőzés, toroid trafók, átgondoltabb tápegység + talán némi extra tápszűrés (bár a PSRR egész jó)
    - mikrokontroller a kritikus értékek monitorozására (bias, DC offset, hőmérséklet a házban vagy 8 ponton figyelése, trafó feszek, cső foglalatok + a ki-be kapcsolási logika kézben tartása és induláskori ellenőrzések elvégzése)
    - 12V trigger bemenet
    - ha marad rá energiám, egy infravörös szenzor, egy távszabályzó
    - ha mégis úgy döntök, hogy poti, akkor +1 poti előlapra, távvezérelt-motorizált ALPS, ami meghajt egy 256-lépcsős, minőségi ellenállásokkal épített relés hangerőszabályzót
    - a mikrokontrollernek wifit adni, mert van wifi adapter rajta, egyelőre default OFF állapotban, de egy kis vékony kábellel ki tudom hozni külső antennára a wifit a házból és akkor "kilát", onnatól pedig...
    - ... applikációt tudok írni Androidra és iOS-re is, hogy az erősítőt távvezéreljem. :)
    - és még home automation-be is be tudom integrálni, például ebéd közben a leves és a második fogás között kiadom neki telóról, app-ról a parancsot, hogy bekapcs, és míg megeszem a másodikat, melegszik (15p plussz), majd ready, és a kávé alatt már zenélhetek vele, ahogy a kanapéra kiülök kibámulni a teraszra és révülni egy jót. :))

    [ Szerkesztve ]

    POKE 16017,44 ..... SYS 2077

Új hozzászólás Aktív témák