Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • fekeandras

    őstag

    válasz kavicssli #1937 üzenetére

    Ifju alkoholista koromban az a mennyiség még a jókedv eléréséhez is kevés volt.Pláne most... :B Nekem sem a büszkeségtől dagad a májam. :DDD

    Na leléptem szórólapozni, majd jövök.

  • horyk

    senior tag

    válasz kavicssli #1937 üzenetére

    Amit a veterán árulank az TÁJBOR magyarul SZAR ! :Y

    Nyúl:
    A gép park. :D

    [link1]
    [link2]
    [link3]
    [link4]
    [link5]
    [link6]
    [link7]

    [ Szerkesztve ]

    Ne állj le hülyékkel vitatkozni, mert lesüllyedsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. cn.clanbazis.com; www.gajaliget.hu; cN|Squad Promod Pub Server: 84.2.39.248:28977; cN|Squad DAMN:MW PUB Server: 80.249.173.120:28972

  • horyk

    senior tag

    válasz kavicssli #1937 üzenetére

    Jajj, nem szóltam semmit :

    Édes vörös Tokajból (2005.09.01.)
    Dugóhúzó

    Szerző: Kőrizs Imre

    Ebben a hónapban egy édes vörös tájbor dugóját húztuk ki. Belátom, ez nem sok jót ígér. Az édes vörös a borkedvelőknek semmivel sem hangzik jobban, mint a „kesernyés zöld”, és ami azt illeti, a hazai csúcsbortermés motorja sem éppen a tájbor kategória. Csakhogy ha a Tokaj Hétszőlő jön ki tájborral, arra – legalább a kövérszőlő nevű régi magyar fajtából készült 1999-es évjárat óta – érdemes odafigyelni. Máshogy mondom. A 2003-as évjáratú zempléni pinot noir gyakorlatilag vörös aszú. A vörös aszú nem új fogalom, a Temesvár környékén termett, egykor hírneves, kadarkából készült ménesi aszú például ugyancsak vörös volt. A Hétszőlőnek van vagy négyszáz pinot noir tőkéje. Kovács Tibor főborász kipróbálta, milyen lenne, ha a termést aszúnak készítené el, azaz a kifogástalan pedigrével rendelkező, furmint származású aszúszemeket pinot noir borban áztatná ki. Ez az aszúkészítés hagyományos módszere. Az aszúbor ugyanis úgy készül, hogy a „normális” mustot, erjedő vagy kierjedt bort úgynevezett aszútésztára öntik. Az aszútészta nem más, mint a botrytis cinerea nevű gombától megtámadott, „nemesen rothadt” – ránézésre nem éppen étvágygerjesztő – szőlőszemek kisebb-nagyobb, összezúzott vagy zúzatlan halmaza. Az aszú puttonyszáma régebben attól függött, hogy egy gönci hordó (azaz 134 liter) borban hány puttony (körülbelül 27 liter) aszúszemet áztattak. Három puttonytól (134 kontra 81) a hatputtonyosig (134–161) terjed a skála. Ennél magasabb puttonyszámú aszú nem létezik – illetve azt aszúeszenciának címkézik. (Ma már afféle doppingteszt dönti el, hogy valamely bor milyen aszúként kerülhet forgalomba: a puttonyszám a cukortartalom és az úgynevezett vonadékanyagok mennyiségétől függ.) Az aszúeszencia különben nem tévesztendő össze a mindenféle jelző vagy előtag nélküli eszenciával, ami a legdrágább borok egyike, ha ugyan egyáltalán bornak nevezhető. Ez a nektár az aszúszemek összegyűjtése és tárolása során keletkezik: azt a lét hívják eszenciának, amely a tartályban az aszúszemekből a saját súlyuk – és még esetleg a borászé – alatt kicsöpög. Alkoholtartalma négy-öt százalék körül mozog, cukortartalma – és ára – ezzel fordítottan arányos. (Nem ritka a palackonként százezer forint feletti eszencia sem.) Namármost, a Hétszőlő vörös aszúját csak én nevezhetem aszúnak, irodalmi munkásságom részeként, a gyártó pincészet nem. Kék szőlőből ugyanis az érvényben lévő szabályozás értelmében nemhogy aszú, de semmiféle bor nem készíthető tokaji néven. (Csakis muskotályból, hárslevelűből, furmintból és a kevésbé ismert zétából – leánykori nevén oremusból.) Beltartalmi értékeit tekintve a bor nyilvánvalóan meszsze meghaladja a „különleges minőségű” kategória határszámait, de „zempléni” néven csak „tájbor” forgalmazható. A huszonkettes csapdája bezárult: ha tájbor, csak zempléni, ha zempléni, csak tájbor. (Közben pedig mégis legalább ötputtonyos tokaji aszú. És juszt is: vörös!) Milyen tehát ez a bor, azon túl, hogy gyakorlatilag nem létezik? Egy szóval: fantasztikus. Sokat lehetne beszélni az ízéről is, amelyben Tokaj jellegzetes savai nem hagyják eluralkodni a cukrot, és amelyben az „új stílusú” aszúk mézédes sárgabarackja is érezhető (szinte a gyümölcs húsának rostjaival együtt) – de ez az ízvilág a maga gazdagságában olyan buján rendezetlen, hogy minden leírási kísérlet hiábavaló. Hanem az illata! Csak a legfeltűnőbbeket sorolom: szilvás lepény, sárgabaracklekvár, konyakmeggy, birsalmasajt, eperszörp és tearózsa. Ennek a bornak mindössze két súlyos, minden borbetegségnél orvosolhatatlanabb hibája van. Kevés készült belőle, és az el is fogyott. Mielőtt ön most dühében lemondaná lapunk előfizetését, gyorsan hadd tegyem hozzá: a Hétszőlő zempléni pinot noirja a 2004-es évjáratban is elkészült, épp most folyik az engedélyeztetése. Mit mondjak, nem hinném, hogy betiltják. :R

    [ Szerkesztve ]

    Ne állj le hülyékkel vitatkozni, mert lesüllyedsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. cn.clanbazis.com; www.gajaliget.hu; cN|Squad Promod Pub Server: 84.2.39.248:28977; cN|Squad DAMN:MW PUB Server: 80.249.173.120:28972

  • <NewL>

    addikt

    válasz kavicssli #1937 üzenetére

    ember! nemhogy az én pájinkámat innád ennyiért:D
    te nem vagy nooormális:D ennyi pénzt egy borért! :D

    There's an app for that

Új hozzászólás Aktív témák