Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz vlevi #8464 üzenetére

    Végeredményben nem az MTV vált, hanem DVB-T vevő AFD-je.

    Az MTV stream például fix 16:9 HD. A 4:3-as műsort ebbe teszik bele úgy, hogy kétoldalt fekete oszlopok lesznek (pillarbox). Csak ezt jól működő AFD esetén nem látni egy 4:3-as TV-n, mert már eleve úgy megy ki az analóg kimenetre, hogy automatikusan levágódik a széle. (Itt most a digitális adásról van szó, de az MTV külön kibocsát még analóg 4:3 formátumot is a hagyományos földi adóknak, ahol a 16:9 alul-felül fekete sávval lesz látható, sőt egy harmadik, anamorf variáció is van, kábeles cégek részére, kapcsolójellel.)

    A Duna Autonómia SD felbontásban, anamorf módon sugároz, vagyis a stream alapból mindig 4:3 (720x576i). A 16:9-es műsorokat is ebbe "préselik" bele, emiatt torzított (vagyis magas, sovány alakok) lenne, ha az AFD nem húzná szét 16:9-re, az érzékelt kapcsolójel hatására.

    A MinDigTV-nél gondolom így kellene menni a Sportklubnak is, bár én még nem láttam:

    http://mindigtv.hu/~/media/DVBmedia/Kodolasi_technikak_2011_01_18.ashx

    Tehát nincs ezzel semmi probléma, a szolgáltatón múlik, hogy normálisan továbbítsa a képet az analóg készülékekre is, illetve analóg STB-kimenetekre.

    Egyébként, ha a DVB-T vevőn az AFD nem jó, még mindig van lehetőség manuális váltásra. Ilyen volt például a DPS HD 80, de ezt később szoftverfrissítéssel javították, így már teljesen automatán működik ez is.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák