Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz zhagyma #6803 üzenetére

    Integrált tunernél másképp néz ki, de egy normál hibrid tunernél az antennajel először is szűrésre kerül (felüláteresztő, aluláteresztő), ahol az UHF és VHF jel kétfelé ágazik, két külön MOSFET előerősítőre. A két sávot külön kell kezelni, mert egy rezgőkör nem is tudná átfogni, vagyis áthangolni a teljes sávot, továbbá az UHF-jel a magas frekvencia miatt is részben eltérő kapcsolástechnikát igényel.

    Rajz annyiból nem egyszerű eset, hogy a tunerek régóta már csak 1 db alkatrésznek számítanak, vagyis komplett csere-bere van, javításról nem szól már a dolog. Így általában rajz sincs hozzá. De azért találtam egy régi Thomson TV rajzot, ami egy tuner első felét ábrázolja. A felépítés nagyjából tipikusnak tekinthető.

    Látható rajta az is, hogy a VHF-sávszűrő BA582-es kapcsolódiódákkal külön átkapcsolható kétféle állapotra, attól függően, hogy az alsó vagy a felső VHF-sávra van éppen szükség. Tekercseknek egyébként olyan szempontból is van jelentősége, hogy a kapcsolódiódák katódja, vagy a varikap hangolódiódák anódja szintén tekercsen kerül kerül záródik a test felé, mert valamin keresztül záródnia kell. Ennek érdekében külön fojtótekercs is kerülhet beépítésre, amikor az szükséges, pusztán a DC-kapcsolat biztosítása céljából.

    [ Szerkesztve ]

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák