Új hozzászólás Aktív témák

  • Wovbagger

    tag

    Sziasztok,

    nem tudom, hogy jó helyen járok-e, mert lehet, hogy nem is az alaplap okozza a hibajelenséget, de egyelőre nem tudok másra gondolni.
    Egy ismerősöm kért meg, hogy nézzek rá a néhány éves asztali PC-jükre, mert egy ideje borzasztóan lassú. Ezt sok minden okozhatja, úgyhogy átbattyogtam hozzájuk, és elindítottam a gépet. A Windows viszonylag gyorsan elindult, ránézésre rendesen működött, de inkább újraindítottam, és beléptem a BIOS-ba.
    Itt azt láttam, hogy a CPU 60 fokos, aztán 70 majd 80... a CPU hűtő pedig 600 körüli rpm-mel forog (a pontos számra nem emlékszem, de stabil volt a fordulatszám). Próbáltam a BIOS-ban átállítani a CPU hűtést "veszett erősre" (nem emlékszem pontosan milyen angol kifejezés volt ott), de nem történt semmi, a fordulatszám maradt 600 körüli, a peoci meg még tovább melegedett.
    Kikapcsoltam a gépet, levettem a ház oldalát, elindítottam a gépet, majd megláttam, hogy a CPU hűtő meg sem mozdul. Nem volt a ventillátor lapátok útjában semmi (láttam már odaérő kábel miatt nem induló ventillátort), úgyhogy csodálkoztam. Viszont találtam egy Ch_fan feliratú csatlakozót az alaplapon, így leállítottam a gépet és próbaképp átdugtam oda a ventillátort. Újra elindítottam a gépet, a vetillátor pedig felpörgött, és (ránézésre) stabil fordulatszámot tartva szép halkan pörgött.
    Ezután a BIOS-ba belépve azt tapasztaltam, hogy a CPU-hűtő ventillátor fordulatszáma az alaplap szerint 0 (ami igaz is volt, hiszen azon a csatlakozón nem volt ventillátor), a ház hűtőventillátor fordulatszáma pedig 1,800 rpm (kb.), a CPU pedig nem melegedett 40 fok fölé.
    Összeraktam a házat, azóta használják a gépet, és boldogok, mert ugyanolyan gyors, mint korábban. Szóval elvileg minden rendben, gyakorlatilag viszont vagy az alaplappal van gond - mert nem tudja vezérelni a ventillátort, vagy a ventillátorral, mert vezérelve nem működik.
    Egy kicsit utána járva a dolgoknak azt találtam, hogy a CPU hűtő ventillátor 4 csatlakozós:
    - Ground
    - 12V DC
    - Sense
    - Control
    ugyanakkor az alaplapi Ch_fan csatlakozója lehet 3 tűs, ahol hiányzik a fentihez képest a Control tüske, vagyis ha rá van kötve egy ventillátor, akkor az kap áramot, ezért elindul, a Sense lábán meg küldi a fordulatszámát, de nem vezérlődik, vagyis fix fordulatszámot tart.
    A kérdés az lenne, hogy érdemes ezen gondolkodnom (főleg azon, hogy miért ír ki az alaplap 600-as fordulatszámot egy álló ventillátorról, mikor az egy másik csatlakozóra kötve minden bizonnyal valós fordulatszámot "kommunikál"), vagy felesleges, és örüljek inkább én is annak, hogy ők boldogok?

Új hozzászólás Aktív témák