Véget ért a kínai konzoltilalom

Még 2000-ben tiltotta be a kínai kormány a konzolok forgalamzását arra hivatkozva, hogy azok ártalmasak a gyermekek fejlődésére. A rendelet azonban átgondolatlan volt, ugyanis a számítógépekre, mint munkaeszközökre nem tudtak kivetni ilyen törvényt és a PC-k talán még ártalmasabbak is lehetnek, mint a konzolok. Nem mellesleg nem volt nehéz hozzájutni eleve módosított gépekhez, amikből ugye az állam nem látott sok hasznot. Még tavaly szellőztették meg, hogy a jövőben levehetik a tiltást a konzolokról, idén január 8-tól pedig hivatalosan is forgalmazhatja gépeit a három legnagyobb konzolgyártó.

Ez örömteli hír, ugyanis így egy milliárdos piac nyílt meg, ami segíthet bebiztosítani a konzolpiacot. A shanghaji szabadpiacon már árusíthatóak a gépek, de ha országszerte forgalmazni akarnak, akkor helyi leányvállalatot kell létrehozniuk. Ez a kínai piac egyik sajátossága, hogy ún. joint venture formulát kell követnie minden külföldi vállalatnak, azaz csakis az állammal közösen alapíthatja a leányvállalatot, így annak rálátása van a cégre és szükség esetén be is avatkozhat.

A három konzolgyártó közül valószínűleg a Microsoft lehet a legnépszerűbb, ugyanis a Távol-Keleten történelmi okokból - talán Taiwant kivéve - senki sincs jóban Japánnal (ezért sem alakult ki Dél-Koreában konzolos kultúra, mint Japánban vagy az Államokban), így a redmondi cég igen nagy eséllyel indul. Mindhárom félnek rengeteg energiát kell majd fektetniük a lokalizálásokba a kínai nyelv "egyedisége" miatt, a két japán vállalatnak pedig erős marketingkampánnyal kell készülnie. Asztali fronton nagy valószínűséggel előnnyel fog indulni a Microsoft, az állami cenzúra miatt a Nintendo lesz előnyben a családbarát üzletpolitikája miatt, a Sony meg ügyes marketinggel bebiztosíthatja magát a hardcore kínai játékosoknál erősebb hardver és erősebb (majdani) kompetitív felhozatal címszavakkal.

További érdekesség, hogy Kína betiltotta a Kinect szenzort még 2010-ben, így nagy valószínűséggel kamera nélkül fog forgalomba kerülni az Xbox ONE - az sem biztos, hogy idén, a szegényes raktárkészlet miatt. Egy biztos, egy hatalmas piac nyílt meg mindhárom fél előtt, érdemes lesz követni a fejleményeket.

Előzmények