Támogatni fogja a PlayStation 4 gamepadjét a Steam

A Valve a jelenleg is zajló Steam Dev Days konferencián bejelentette, hogy a Steam platform egy új gamepadet fog natívan támogatni. Ez első hallásra nem valami nagy hír, hiszen magával a rendszerrel egyrészt használható a Steam Controller, természetesen natív támogatás mellett. De persze nem natív támogatással lényegében akármelyik PC-s gamepad jó, amelyik a Microsoft XInput API-ján keresztül működik, ideértve az Xbox konzol vezérlőit.

Ugyanakkor ott van a piacon egy olyan gamepad, amelyet rengetegen használnak. Elsődlegesen azért, mert a PlayStation 4-ből több tízmillió darabot eladtak, így a DualShock 4 gamepadből rengeteg van a felhasználóknál. Ehhez ráadásul már van is egy olyan wireless adapter, amivel a termék teljes terméktámogatás mellett köthető PC-re. Nehézséget okoz azonban, hogy ezt a gamepadet a Sony csak a PlayStation Now miatt engedélyezi PC-n, vagyis arra igazából nem figyel a cég, hogy e szolgáltatáson kívül is jól működjön.


[+]

A Valve azonban meglátta ebben a lehetőséget és elkészítettek egy hivatalos támogatást a DualShock 4 gamepadhez a Steam platformon belül. A játékvezérlő egészen pontosan a Steam Controllerhez tervezett API-t használja, vagyis már két gamepadet támogat a rendszer natívan, de a cég elárulta, hogy a későbbiekben bővítik a listát.

A fejlesztőknek jó hír, hogy nem szükséges speciálisan lekezelni a DualShock 4 gamepadet, így ehhez is teljes mértékben használható a Steam API-t, amin keresztül lényegében beállítható az összes fontos funkció. Ennek az API-nak egyébként az a fő előnye, hogy a felhasználó az overlay felületen keresztül konfigurálhatja a gombkiosztást, mindezt menet közben, ahogy azt a Steam Controller esetében megszokhatta a piac.

A Valve nem árulta el, hogy a tényleges támogatás mikor érkezik meg, de viszonylag kiforrottnak tűnik a fejlesztés, így valószínűleg nem kell majd sokat várni arra a Steam frissítésre, ami engedélyezi a működést.

Azóta történt