Half-Life 2: Episode Three - Hol késik?

Sok találgatás kapott szárnyra, hogy vajon az eddigi sikerek ellenére, amit a Half-Life első két részével ért el a Valve, vajon miért nem adták még ki a Half-Life 2: Episode Three-t (Továbbiakban: EP3), amikor eredetileg még 2008-ra ígérték azt? Amikor ugyanis 2006-ban kijött az Episode One, még úgy harangozták be, hogy rövid időn belül ki fog jönni a második, majd a befejező epizód is, mivel már a kezdetektől trilógiának tervezték a sorozatot. 2007-ben terv szerint meg is jelent az Episode Two, és mindenki bizakodott, hogy 2008-ban megkapjuk a befejező részt is. Azonban nem így történt, az EP3 mind a mai napig nem jelent meg, pedig már 2010-et írunk.

Azért késik az EP3, mert WoW-oznak a szerkiben. :)

A csúszás okaként számos dolog felmerült, egyesek szerint attól félnek, hogy megint kiszivárogtatják az eddigi munkájukat, ahogyan kb. másfél éve tette azt egyik lelkes fejlesztőjük. A Half-Life 2 Forums egyik topikjában összegyűjtötték a késés lehetséges okait, amelyek a következőképpen hangzanak:

1. Más Valve játékok = A Left 4 Dead 2 megjelenése nem sokkal az első rész után. Lehet hogy el akarták kerülni az EP3 kapcsán való szóbeszédeket, ezért minden fejlesztőjüket arra állították rá, vagy egyszerűen csak nagyobb üzletet láttak a zombi hentelésben, mint a harmadik Half-Life 2 epizódban?

2. Sok munkájuk van még vele = Mivel ugye az EP3 a trilógia befejező része lesz, ami lezárja majd a Half-Life 2 történetét, ezért elképzelhető, hogy ebben sokkal több kérdésre fogunk választ kapni, mint az összes eddig megjelent epizódban. Lehetséges, hogy az EP3 sokkal hosszabb lesz, mint az első két epizód, hiszen megfelelően befejezni a történetet nyilván időbe telik. Ezenkívül az is elképzelhető, hogy az idősödő Source Engine-be ismét implementálnak új technológiákat, hogy megfeleljenek a játékosok ilyen irányú elvárásainak is.

3. Egy újabb "Orange Box" = A "Narancs Doboz" nagyon sikeres lett, és mind a mai napig az egyik legjobban fogyó olcsó termékük. Nem kizárt az sem, hogy az EP3 megjelenését azért késleltetik, hogy együtt jelenjen meg a szintén készülőfélben lévő Portal 2-vel és Counter Strike 2-vel. Erről természetesen megerősítés még nem érkezett, hiszen évek óta csak annyit hallunk, hogy hamarosan közölnek információkat a játékokról.

4. Késleltetett fejlesztés = Az EP1-et és az EP2-őt is egyszerre kezdték el fejleszteni, így a második epizód készítésére jóval több idejük volt. És ez kellett is, hiszen ezalatt az idő alatt készítették el a Portal-t és a Team Fortress 2-őt is, azonban az EP3 már más tészta, hiszen tavaly és tavalyelőtt készült el a Left 4 Dead és Left 4 Dead 2, így ezalatt az idő alatt jóval kevesebben tudtak - ha egyáltalán tudtak - dolgozni az EP3-on.

Lehetséges megjelenési dátum: Egy Valve játék megjelenését nehezebb megjósolni, mint a nyertes lottószámokat, de ez persze nem jelenti azt, hogy nem lehet megpróbálni. A legvalószínűbb, hogy kb. az év felének a környékén fog megjelenni, ahogyan az eddigi részek is, de tekintve, hogy eddig semmilyen újabb információt nem kaptunk még róla, a 2010-es megjelenés megint csak kérdéses.

Azóta történt

Előzmények