Gabe Newel a kalózokról és a Steamről

Gabe Newel, a Valve társalapítója és elnöke nemrég nyilatkozott a videojáték-ipart sújtó kalózkodással kapcsolatban. Úgy gondolja, hogy azok az érvek, melyek szerint az ha lejjebb menne a játékok ára, csökkenne a kalózkodás, tévesek.

 

"Úgy vélem, hogy a kalózkodás terén egy alapvető félreértés van a köztudatban. A kalózkodás oka sokkal inkább a szolgáltatásban keresendő, mintsem az árakban. Tegyük fel, hogy egy kalóz a hét minden napján, 24 órában rendelkezésünkre áll, legyünk a világ bármelyik pontján. Miközben a legális szolgáltató azt mondja, hogy ez a termék régiózáras, a te országodban csak 3 hónappal az amerikai megjelenés után jön és csak egy meghatározott boltban lesz kapható, úgy vélem ebben az esetben a kalóz szolgáltatása értékesebb a vásárló számára. Ezen felül a legtöbb DRM megoldás inkább csak korlátozza az ügyfeleket és bizalmatlanságot eredményez," - mondta a Valve főnöke.

 

A Valve célja, hogy olyan szolgáltatást nyújtson a vásárlóinak, mely minden tekintetben jobb, mint amit a kalózok nyújtani tudnak, és úgy véle, hogy a Steam sikere bizonyítéka annak, hogy jó úton járnak, hiszen a Steam jelenleg az online PC piac 70%-át birtokolja. Emellett a Steam oroszországi helyzetről is nyilatkozott Gabe:

"Mielőtt beléptünk az orosz piacra, mindenki azt mondta nekünk, hogy csak az időnket vesztegetjük, hisz Oroszországban szinte mindenki illegális úton szerzi be a termékeket. Ezt persze azok az emberek mondták, akik gyakran fél évet is várnak, hogy lokalizálják orosz piacra a szoftvereiket."

Az eredményeik alapján az orosz eladások megelőzték már a spanyol, francia és skandináv piacot és lassan beérik a németet is, mely pedig jelenleg Európa legnagyobb felvevő piaca.

Azóta történt

Előzmények