Bemutatkozott az nVidia Shield

A CES 2013 rendezvény nulladik napján robbant az első bomba:  hivatalosan is bemutatták az nVidia új hordozható konzolját, melyet Shield néven fognak forgalmazni. A kis szerkezet képességeit a cég vezetője, Jen-Hsun Huang mutatta be a kiállításon, ahol videó is készült, melyet megtekinthettek a cikkben.

Az nVidia Shield konzolt természetesen HDTV-re is lehet kötni, de saját 5" képátlójú, 720p felbontású érintőképernyővel is ellátták, így akár útközben is használni tudjuk azt. A készüléken HDMI-csatlakozó és egy microSD bővítőhely is található. A beépített akkumulátor üzemidejének 10-11 órát ígérnek játék, vagy 24 órát HD film lejátszása közben.

A Shield mindent tud, amire egy komoly asztali konzol csak képes lehet. Videót nézhetünk, zenét hallgathatunk és játszhatunk is rajta, mindehhez pedig egy nVidia Tegra 4 szolgál alapul, melynek specifikációi a következőek: 72 darab GPU mag, 4 darab A15 processzor, valamint egy 4G LTE modem processzor kapott benne helyet. A készüléket Android Jelly Bean operációs rendszer fogja működtetni.

Az nVidia Shield játékosok szempontjából legfontosabb tulajdonsága azonban az, hogy nem csupán az Androidos alkalmazásokat tudjuk vele használni, hanem a Steam, Google Play és TegraZone kínálatában szereplő játékokat is képes futtatni. Teljes mellszélességgel támogatja a Valve Steam rendszerét, így akinek sok játéka van ott, mindenképpen említésre méltó ez a lehetőség.

Akinek ez pedig még mindig nem lenne elég, az asztali PC-jén futó játékait is streamelni tudja a Shield segítségével, ennek csak annyi feltétele van, hogy legalább egy GeForce GTX 650 vagy erősebb VGA kártya legyen a gépben. Az így kapott adatokat Wi-Fi vagy HDMI segítségével HDTV-re is küldhetjük, akár 3840x2160 felbontásban is.

Egy szó, mint száz, érdekes szerkezetet mutatott be az nVidia, ám sajnos egyelőre az árról még egy szó sem esett. A készülék 2013. második negyedévétől lesz majd megvásárolható, először csak Amerikában és Kanadában.

Azóta történt