A Sony kivette a Linux támogatást a PS3 legújabb firmware-jéből

Ritka eset, amikor egy vállalat olyan frissítést ajánl fel egyik termékéhez, ami nemhogy nem tesz hozzá semmit érdemben a már meglévőhöz, hanem éppenséggel elvesz belőle. Márpedig a Sony pontosan ezt fogja tenni az április elsején megjelenő új 3.21-es PS3 firmware-el.

A PlayStation 3 legújabb firmware-jéből ugyanis a Sony kivette a Linux támogatást, így a Slim PS3-ak után a régebbi konzolok tulajdonosai sem tudnak majd Linuxot telepíteni a gépeikre. Ez azért is meglepő, miszerint a Sony korábban azt ígérte, hogy nem veszi ki a Linux támogatását a "vastag" gépekből az elkövetkező firmware frissítésekkel sem. A vállalat szóvivőjének elmondása szerint azonban erre a lépésre biztonsági okok miatt volt szükség, ezzel szeretnék biztosítani, hogy a PlayStation 3 tulajdonosok egy sokkal biztonságosabb rendszeren keresztül férhessenek hozzá a cég partnereinek játékaihoz és filmjeihez.

Egyesek szerint azonban egyszerűen arról van szó, hogy ahogyan arról korábban már mi is beszámoltunk, mégis csak sikerült feltörniük a kalózoknak a PS3 védelmét, és futtathatóvá tettek pár másolt játékot a régebbi PS3-as gépeken, melyekre Linux-ot telepítettek. Amennyiben ez igaz, abban az esetben ez a lépés várható is volt a Sony részéről. Kérdés, hogy ki akarna egy olyan frissítést letölteni és telepíteni, ami "lebutítja" a gépét?

Habár a Sony szerint a firmware frissítése nem kötelező, de amennyiben nem telepítjük azt fel a gépünkre, úgy nem tudunk majd feljelentkezni a PlayStation Network-re, valamint nem futtathatjuk azokat a játékokat és Blu-ray filmeket, melyek megkövetelik a 3.21-es firmware meglétét. Tehát ami nem kötelező, az egyesek számára elkerülhetetlen lesz.

Azóta történt

Előzmények