A magyar feliratos játékok esete a Steammel

A GameSensor csapata az elmúlt kilenc évben megjelent játékokról készített statisztikát.

A videojátékok piaca már évek óta nagyobb, mint a globális zeneipar és a filmipar együtt, ennek megfelelően folyamatos a fejlődés és a trendek időről időre változnak is. Már évek óta szárnyalnak a digitális értékesítések, a kiszemelt játékokat számos áruházból be tudjuk szerezni, ezek közül az egyik legismertebb és legnagyobb a Steam, akikről mindig hasznos statisztikákat készíteni, hiszen a merítés óriási, tehát komoly trendek is kirajzolódhatnak kizárólag az ő adataikat használva. A GameSensor munkatársai nemrég megvizsgálták, hogy az elmúlt 9 évben a Steamen megjelent, fizetős játékok hány százaléka rendelkezett magyar nyelvű lokalizációval, tehát feliratokkal vagy akár teljes szinkronnal: azt nyilván előre tudtuk, hogy a százalékos arány nem lesz kétszámjegyű, hiszen egy bő tíz millió ember által beszélt nyelvre komoly erőforrásokat áldozni nem feltétlenül kifizetődő, de a számok így is érdekesek.


Az oszlopok az adott évben Steamre kiadott fizetős játékok számát mutatják, a vonal pedig annak arányát, hogy ezek közül hány százalék kapott magyar lokalizációt.

Annak érdekében, hogy objektívabb képet kapjunk, a kutatást végzők úgy döntöttek, hogy külön vizsgálják a magyar lokalizáció jelenlétét az olyan a kimondottan népszerű, 10 000 fölötti telepítéssel rendelkező játékoknál. Az összkép itt nyilván más, a népszerűbb játékok valószínűleg nagyobb költségvetéssel is készülnek, ennek megfelelően ezeknél nagyobb a lokalizáció aránya, bár a százalékos érték még mindig csak egy számjegyű.

Játékok, amelyeket minimum 10 ezerszer telepítettek és azok magyar feliratos százalékos aránya

Ahogy a grafikonon is látható, egészen 2017-ig növekedést tapasztalhattunk a magyar nyelvet is ismerő játékokkal, de aztán alább hagyott a tendencia, az összes játékot nézve mélyponton vagyunk, a népszerűeket vizsgálva pedig a legrosszabbak között volt a 2021-es és a 2022-es év is. Hogy a tendencia megfordítható-e, az kérdés: a piac mérete adott, de ha itthon extra eladásokat produkálnak azok a játékok, amelyek lokalizáltak, akkor a kiadók és a fejlesztők valószínűleg érdekeltebbek lesznek az extra munkában.

A Steam hivatalos statisztikái szerint március hónapban a magyarok aránya 0,11%-kal csökkent Steamen, jelenleg a felhasználók 0,21%-a játszik, kommentel és kommunikál magyarul. Ez százalékosan igen gyenge szám, számszerűsítve viszont egyáltalán nem az, komoly tömeget jelent.

A magyar feliratos játékok száma az adott évben

Összefoglalva: a magyar lokalizáció még mindig nem egy elterjedt dolog, a Steamen sem. A magyar nyelvet tartalmazó játékok aránya csökken, de a piac növekszik, így ez a konkrét játékok számában nem látszik: az lassan, de növekszik.

Azóta történt