Új hozzászólás Aktív témák

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz SystemRoot #3782 üzenetére

    Nyilván én értettem félre. De csak mert én hülyeségeket mondok, míg te az egyetemes igazságot képviseled.

    Valóban, az isteni kinyilatkoztatás nem egyértelmű. Tudományosan nem bizonyítható, hogy épp az történt meg. Miért nem tudod, hogy van Isten? Olvasd el a legutóbbi 2D-s emberes és radíros példámat. Csak a hit van, csak olyan eszközök, amik e világban tudományosan nem magyarázhatók. Ha azok lennének, akkor nem beszélnénk hitről, és Istenről sem hittanórán, hanem fizikaórán tanulnánk.

    A psziché pedig a mindennapi életben is eléggé közrejátszik, a gondolataid, tetteid, érzéseid nem mások, mint neurotranszmitterek, és szövevényes agyi kapcsolatok játékának eredményei. Te éled meg értelemnek, szubjektíven. Amit bizonyosnak érzel, és tapasztalsz, azok mind az agy által kreált valamik.

    A világegyetem egy kész, működő egész. Egy számítógépes program is az, elindítod és onnantól fut magától és csinálja a dolgát. A világegyetem is hasonló. De a programot meg kell írni. El kell indítani, paraméterezni kell, debuggolni, hogy le ne fagyjon a későbbiekben, stb.

    Aquinói Szent Tamás mondott okos dolgokat, de tudományos értelemben nem értékelhetőeket. Azt mondja, hogy szerinte hogyan lehetnek a dolgok. Isten pedig valóban mindenre képes, mert van egy olyan tulajdonsága, hogy mindenható. Ha nem így lenne, akkor nem lenne Isten. Ezt nyilván nem lehet felfogni, és ezért nehéz mit kezdeni vele. De, ha gondolod, menj el papnak, és akkor ott taníthatsz a hitről, ahogyan te gondolod. Továbbra is érdekesnek találom, hogy annak ellenére, hogy nem fogadod el Isten létét, mégis bizonyos állításokat igazabbnak gondolsz rá, mint másokat attól függően, hogy ki mondja. Ha már a logikánál tartunk, akkor ez nem valami logikus dolog, nem?

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

Új hozzászólás Aktív témák