Új hozzászólás Aktív témák

  • Miklós315

    aktív tag

    válasz MageRG #27456 üzenetére

    Suetoniust - egy illusztrációként a sokból értem, de - nem tartom jó példának...

    (Máshonnan közelítve)
    Már többször felmerült részedről is, hogy a teremtésmítoszok, az istenek/panteonok átfedésekkel dolgoznak ókor-szerte (mitológiák).
    Ahogy korábban is írtam erre, számomra "a kutatások folynak" ezügyben.
    Jelenleg én úgy tudok viszonyulni ezekhez az egyesek számára ellentmondásos anomáliákhoz, melyekből a lopást következtetik ki, hogy számomra pont megerősítő mozzanatot jelent ez a tettenérhető jelenség.
    1. Az emberben a transzcendensre való nyitottság adott - más lényeknél ezt nem látjuk.
    2. A mitológiák kezdetleges, széttagolt "szerkezetű" megközelítései (leírásai, megfogalmazásai) a transzcendensnek.
    (Analóg képpel élve: mintha egyszerű tőmondatokkal indulna /pl. a tűz, a villám, stb. valami magasabbrendű csoda lenne/, aztán fejlődik az egyszerű bővített, majd az összetett mondatokig /egy-egy tényező, fogalom, viszony, jellem, stb., stb. egy-egy mitológiai istennel való megfeleltetése/, aztán egyre bonyolultabb, több tagmondatos összetett szerkezetek jönnek létre /az egy-egy mitológiai istenek összeolvadnak, jelentésük és jelentőségük komplexebbé válik, egyre komplexebb, egységesültebb formát ölt a világról alkotott addig széttagolt kép/).
    3. Eljutunk az igen bonyolult teológiákig (masszív filozófiai dimenziójuk is van), miközben időben közelítve a jelenhez a korábbi proto-teológiák (mitológiák, pl. egyiptomi, görög-római, stb.) kikopnak, s csak pár nagy irányzat marad fenn (a maga résztagoltságaival).
    4. Ezzel mintegy párhuzamosan a technológia és a nyelv is egyre mélyebbre tud ásni a világ valódiságának megismerését illetően (kémia, fizika-asztrofizika, kvantum, digitalizáció-számítási kapacitás, stb.).

    Vagyis én folyamatában az ember teremtésen belüli evolúciós fejlődését (értelmének csiszolódását) vélem tetten érni.
    Ezért nem zavarnak az Ízisz-Mária, özönvíz, stb. egybecsengések. Pont, hogy erősítik egymást. Rátapintanak valamire, megfogalmaznak valamit, ami itt is, ott is evidenciává lesz.

    Tehát, ha valami érdekes számomra, akkor az az, hogy az ókori kultúrák (kelta, egyiptomi, mezopotámiai, indiai, kínai, stb.) masszív mitológiája miért keletkezett? Mi volt az ősmotiváció (forrás-mozzanat)?
    Szükség?
    Felismerés?
    (Unalom? - se felismerés, se szükség, hanem igény?)

    Másrészt: miért maradt fenn napjainkig a vallás jelensége?
    Szükség?
    Igazság(mag) - felismerés tudomásulvétele?
    Színesítő elem (kultúrhobbi) - igény?

    "Szerintem."

Új hozzászólás Aktív témák