Új hozzászólás Aktív témák

  • bkercso

    nagyúr

    válasz Kékes525 #21046 üzenetére

    Természetesen a fizikai törvényszerűségek megtartják érvényüket az agy működése során is. A kérdés az, hogy ezek a törvények csupán behatárolják a viselkedésünket, vagy – előre megjósolható módon – meg is határozzák azt.
    Ahogy a modern fizikában is sokszor, itt is bejön a filozófia: még ha tfh. determinált az anyagi világ, nem ismertjük az állapotát, így számunkra nem jósolható a jövő. Na most, ha az idő csupán illúzió, miért ne lehetne kézenfekvő magyarázat a szabad akaratra, hogy az ősobbanás úgy alakult, hogy figyelembe vette a döntéseinket. Ahhoz, hogy a Teremtő szabad akaratot adjon nekünk, tekintettel kell legyen ránk nézve, ennek egyik aspektusa pedig az lehet, hogy az anyagi világ teremtésekor is tekintettel volt ránk.
    Vagyis a kérdés mögött a lineáris idő abszolút tekintélye húzódik, mint burkolt feltételezés; ebből nőtte ki magát a kérdés.

    a tudat fölösleges, mivel csupán követi, nem pedig eldönti a cselekvést.
    Lehet, hogy nincs is különbség a kettő között. Sokszor az ok-okozati viszonyban sem eldönthető, melyik az ok és melyik az okozat, csupán egy szoros kölcsönhatás van.

    Nem tisztázott még, hogy az emberi viselkedést az öröklött tényezők vagy a környezeti hatások befolyásolják nagyobb mértékben. Aki találkozott már determinisztikus káosszal, annak mindegy is a válasz, hiszen bőven elegendő lehet, ha kisebb mértékben tudjuk befolyásolni az életünket. Amúgy ősi bölcsesség, hogy az életünket elsősorban a nyelvünk (beszédünk, és ezen keresztül a gondolkodásunk) kormányozza.

    Átfogjuk az emberi lét teljes horizontját a kvantumrészecskéktől a géneken át az emberi elméig.
    Hol marad a szerénység? Pl.: "Megpróbáljuk átfogni, jelenlegi korlátozott tudásunk legjavát felhasználva."

    a kvantumbizonytalanság sem lehet azonban a szabad akarat alapja, hiszen itt a véletlen dönt, nem pedig az elménk.
    Ez színtiszta feltételezés. Mintha a véletlen legalábbis valami objektív dolog volna. Lehet, hogy csupán hit. Az viszont valószínű, hogy a tudatnak kvantumszintű mechanizmusai vannak.

    Most nem kommentálom mondatonként a többi cikket, mert ennyiből is levonható, hogy két kérdést tehetünk fel itt:
    1) Mit tud mondani a tudomány a jelenlegi szintjén?
    2) Mennyire kell ezt komolyan vennünk? (Pl. a döntési szabadságomról és az ezzel kapcsolatos felelősségtudatról nem mondok le, mivel látom a hasznát, valamint azt is, hogy az ismeret és a tudományos álláspont milyen gyorsan/gyakran változik.)

    :R

    [ Szerkesztve ]

    Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

Új hozzászólás Aktív témák