Új hozzászólás Aktív témák

  • kymco

    veterán

    válasz zone #20288 üzenetére

    geológiához fordulunk a Biblia helyett, mert az pontosabb képet ad a valóságról.
    Ezt úgy mondod, mintha ez nekem nem lenne evidens.
    Ha azt szeretném, hogy megértsem a világ fizikai törvényszerűségeit, a fizika tudományához folyamodom, nem a pszichológiához.
    Hamis következtetést von le az az ember, aki szembeállítja a hitet a tudománnyal, és a tudomány peremfeltételei közé szorítva akarja a hit ellentmondásait kivesézni és fordítva. Ez még a tudomány egyes ágaira kivetítve is hülye következtetéseket eredményez. Amennyiben a pszichológia eszközrendszerével akarunk kémiai reakciókat kutatni, elemezni, értelmezni ugyanúgy csapdába kerülünk, mint amikor a művészet vagy akár a hit dolgait akarjuk a fizika szempontrendszerén keresztül elemezni.
    A művészetes példám arra vonatkozott, hogy a tudományos és a művészi megközelítés más a körülöttünk lévő világ leírásához, de egyik sem több a másikénál a maga területén.
    Egy test ábrázolásában akkor "fontosabb" a tudomány, ha tudományos célt szolgál az ábrázolás, pld oktatást a műtétekhez. De ha érzéseket, állapotokat, belső lelki tartalmat, hangulatot, az individuumot szeretnénk kifejezni, akkor egy preparált kézfej nem megfelelő. Akkor jön a művészi ábrázolás, ami ebben az esetben többet nyújt a tudományos ábrázolásnál. Nem cserélhető fel a kettő, mert a másik feltétel rendszerében értéktelenné, károssá válik. De ez nem abszolút értéktelenséget jelent, mert egymást ki tudják egészíteni... Mindegyik a maga helyén értékes.
    Jó esetben a hit és a tudomány is hasonló helyzetben van. Aki persze akarja megerőszakolhatja ezeket a peremfeltételeket, és gyönyörűen vitatkozhat egyik, másik rendszer tökéletlenségéről, de én ebben nem vagyok partner. Nem tartom értékesebbnek a tudományt a hitnél és fordítva... de ez csak a maga területén igaz állítás.
    De a kettő ki tudja egészíteni egymást. A hitem alapján más szemszögből látom a tudomány eredményeit. Élek a tudomány eredményeivel, és hálás tudok lenni Istennek azért, hogy ezek az eredmények megszülethettek.
    Ugyanakkor hálásan látom, hogy a tudomány eredményei egyre jobban segítenek megismerni a Bibliát.

    Ez elég nehéz, ha az illetőt sem hallani sem látni, vagy bármilyen módon nem lehet érzékelni. És még ha meg is bízok valakiben, az sem jelenti azt, hogy minden állítását el kellene fogadni, főleg akkor nem, ha egy hihetetlen állítással áll elő Igen, megértelek. Jobban értenél engem, ha nem tapasztalatok hiányában kellene elképzelned, hogy milyen ellentmondásos a hívő ember hite...

    A szkafanderes hasonlatod továbbgondolva, miért kell egyáltalán a szkafander, miért nem lehet az embert vagy a világűrt megváltoztatni úgy, hogy életben lehessen maradni? Egyáltalán miért kellene a világűrben létezni, ha lehet egy bolygón is? Ez jó kérdés, még szerencse, hogy ez csak egy példa... és nem a valóság.
    Miért kell a benzines autóba benzin és motorolaj hogy rendeltetés szerűen működjön. Miért kell az elektromos porszívóhoz áram? Miért kell enni és inni az embernek, hogy éljen? Miért kell meghalnunk? Miért élünk? Ezek a fizikai válaszokon túl filozófiai irányba is elvihetik a beszélgetést... Még megfontolom... válaszokat nem tudok, a filozófia is többnyire egy kérdésre több kérdéssel felel...

    Erre már nem tudok mit mondani.
    Akkor ezt lezárhatjuk :)

    Te talán nem tudsz különbséget tenni jó és rossz között?
    Töredékesen igen, de befolyásol "a nekem mi a jó és mi a rossz" szemlélet. Ami nekem jó, lehet, hogy másoknak rossz. Akkor most jó ez vagy rossz?
    Az életemben számtalanszor megtapasztaltam, hogy kell egy viszonyítási pont, amihez mérhetek. Ez így van a mérnöki tudományokban is. Ha nincs viszonyítási pont (vagy nem veszek róla tudomást), akkor még a polc sem tudja betölteni a funkcióját, mert nem lesz vízszintben.

    Nem baj, ha nem próbálod védeni a védhetetlent. Maradj ebben a hitedben, ha ez jó neked... :) én másképp fogalmaznék, mert az indokaim mások... de te már csak tudod, hogy én miért hagytam abba ezt....

    www.refujvaros.hu

Új hozzászólás Aktív témák