Új hozzászólás Aktív témák

  • kymco

    veterán

    válasz guga #1839 üzenetére

    Nos eltelt egy kis idő, de erre nem másodperceket szánok, mint más hsz-ra....
    30. Tőlük távol pedig egy nagy disznónyáj legelészik vala.
    31. Az ördögök pedig kérik vala őt mondván: Ha kiűzesz minket, engedd meg nékünk, hogy ama disznónyájba mehessünk!
    32. És monda nékik: Menjetek. Azok pedig kimenvén, menének a disznónyájba: és ímé az egész disznónyáj a meredekről a tengerbe rohana, és oda vesze a vízben.
    33. A pásztorok pedig elfutának, és bemenvén a városba hírré adának mindent, azokat is, a mik az ördöngősökkel történtek vala.
    34. És ímé az egész város kiméne Jézus elébe; és mihelyt meglátták, kérék őt, hogy távozzék az ő határukból.

    Disznónyájba engedett gonosz lelkek....
    Miért? Hangzik el a kérdés, miért engedi Jézus, hogy 2000 disznó (egy disznó mondjuk 50.000 Ft, a kétezer kb 100 millió forint érték) megsemmisüljön. Gondolom te is ezt akarod tőlem tudni...
    A gadarai megszállottat leírta a társadalom, nem tudott segíteni rajta, és azért, hogy másokban ne okozzon kárt megközözték... majd kikerült a temetőbe... élő hulla lett. Ennek az embernek az értéke nulla, inkább mondanám, hogy mínusz, mert tör-zúz, félelmet kelt és veszélyes..... Erre jön Jézus, és jelzi, hogy ez az ember értékesebb 100 millió forintnál. Az emberre azt mondják mások, hogy értéktelen és ezt talán maga is elhiszi.... és kiderül, hogy felbecsülhetetlen az értéke Isten számra. És ez így van ma is.... az egy elveszett bárány is ér annyit, mint a 99 legelésző.... Én is éreztem magam értéktelennek, jó hogy Jézus ennyire értékesnek tart, sőt még ennél is értékesebbnek (Jézus vére).
    A másik, amit látok, hogy kiábrázolódik, hogy mi a célja a gonosz lelkeknek: a pusztítás. Ez vsz az embernél nehezebben, de azért meglehetős sikerrel működik, talán a meg nem tért ember is hordoz valami kicsit Isten dicsőségéből, és ez okoz nehézséget... hiszen a gadarai megszállott még élt, bár halottnak tekintették. Az állatoknál viszont ez a pusztítás azonnali és totális.
    A harmadik dolog pedig jelzi, hogy az ember nem arra teremtetett, hogy tisztátalan, gonosz lelkek lakhelye legyen. Isten lelkének van hült helye az életünkben, amit betöltődhet a megtéréskor. A zsidók szerint a disznó tisztátalan állat. Tisztátalan lelkeket jól kifejezi, hogy hova kerültek.
    Isten, Jézus hatalma annyira nyilvánvaló, hogy a lelkek nem tudnak nem engedelmeskedni.... pedig egy egész hadseregnyi volt (a légió kb 6000 félelmetesen felegyverzett római katona, a lelkek neve jelezte félelmetességüket, de az is, hogy mit tettek a gadaraival és mit a disznókkal).
    A pásztorok reagálása érthető, de egyben nagyon szomorú. Nem látják a csodát, hogy egy elveszett, leírt ember életrekel, nem látják, hogy milyen gonoszság közelében éltek, csak a veszteséget látják, ami tényleg nagy.... De az, hogy Jézust elküldik, azt, aki elüzte a legnagyobb veszedelmet, ostobaságot mutat. Nem tudnak jól dönteni.... a jó döntés képessége a bölcsesség.... ez hiányzott.
    De Jézus nem írja le őket, ottartja a gyógyult gadarait, hogy emlékeztesse őket Jézus szabadító erejére....:)

    www.refujvaros.hu

Új hozzászólás Aktív témák