Új hozzászólás Aktív témák

  • Rive

    veterán

    válasz Dalai Láma #10246 üzenetére

    Azt bizonyára tudod, hogy ha a világegyetem paraméterei közül akár csak egy is epszilonnyival más lenne, már nem létezhetne élet az univerzumban. Az igazság az, hogy a világegyetemnek pontosan ilyennek kell lennie ahhoz, hogy mi emberek létezhessünk. Ha kicsit is másmilyen lenne, mi nem agyalnánk ilyen kérdéseken. De itt vagyunk.
    Nomost: tekintve, hogy nem tudunk megfigyelni más világegyetemeket, ennek az érvnek pontosan nulla valós 'ereje' van. Egy elemű mintából nem szokás messzemenő következtetéseket levonni. Az entropikus elv mindkét verziójának ez a buktatója.

    Továbbá:
    Ha a világ másmilyen lenne, mi nem lennénk itt. A valószínűsége, hogy ilyen legyen, hát.... végtelenül kicsi. Igazából nagyjából 1 a valószínűsége annak, hogy nem alakulhat ki emberi élet, és majdnem 0 annak, hogy kialakulhat. Szóval ami most létezik, az egy nagyon-nagyon-nagyon valószínűtlen világ.
    Ha valószinűségi alapra helyezed a dolgokat, akkor el kell számolnod a többi potenciális értelmes élettel a világegyetemben. Mert az, hogy egy pont kedvező tulajdonságú világegyetemben csak egy helyen alakuljon ki értelmes élet, még sokkal-sokkal-sokkal valószinűtlenebb.

    Az alienek vs. emberközpontú vallás témaköre pedig egy igazi aknamező ám :K

    /// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

Új hozzászólás Aktív témák