Új hozzászólás Aktív témák

  • cucka

    addikt

    válasz Rive #10153 üzenetére

    A kereszténység középkori értelmezései szorultak/szorulnak háttérbe: ugyanakkor ez nem igazán ártott meg a fundamentumoknak, sőt. Ez a környék igényelne még némi kapirgálást.
    A fundamentum maga a Biblia, az értelmezés pedig az, hogy mit olvasol ki belőle. Például a házasságtörők megkövezése vagy a kénköves pokollal való riogatás szerepel ugyan a szövegben, de a modern értelmezésben ezeket felpuhítjuk, metaforikusan értelmezzük, stb.

    A keresztény etika alapjai anno kiszabadultak az egyházak szoritása alól, és elég nagy társadalmi karriert futottak be, humanizmus néven. Most ez visszafelé kezd szivárogni, és szépen szoritja ki a középkori hordalékot. Szóvel ez inkább egyfajta kölcsönhatás.
    Bár a humanizmus többről szól, mint a keresztény etika világivá válásáról (a keresztény etika világi részeinek többsége egyáltalán nem nevezhető keresztény vívmánynak, sokkal inkább emberi vívmány).
    Abban igazad van, hogy a világi és az egyházi értékek között kölcsönhatás van, de ez a kölcsönhatás eléggé egyoldalú. Nekem úgy tűnik, hogy inkább az egyházi tanok követik a társadalmi vívmányokat, mintsem fordítva. (Mondjuk szerintem a magukat vallásosnak mondó emberek túlnyomó többsége nem az, ebből pedig az következik, hogy az egyház tanításainak kell idomulnia a társadalmi normákhoz, hogy megtartsák a látszathívők támogatását.)

Új hozzászólás Aktív témák