Új hozzászólás Aktív témák
-
Teasüti
nagyúr
válasz Melorin #1441 üzenetére
Mit értesz méregtelenítés alatt pontosan? Tudtommal ilyesmi nem létezik, csak marketing bullshit.
A kúraszerű tápanyagmegvonásokat én meg egyszerűen betíltanám, sőt büntetném aki ezekben érdekelt eladni mindenféle szirszart jó pénzért. Nem tudom milyen diétát csinálsz, de már alapból szarul hangzik, már bocs.
Kúraszerűen nem lehet eredményes semmi sem, hisz a kúra eleve arról szól, hogy csak addig csinálod, amíg vmi hatást nem érsz el (egészséges, vagy egészségtelen úton) és utána mi lesz: visszaállsz a megszokott kerékvágásba?
Éppen ezért a fogyókúrák természetellenesek; e helyett el kell dönteni, hogy mit is akar elérni az ember: vagy életmódot változtat és összeállít egy olyan hosszútávon fenntartható (értsd: élvezhető) életstílust, aminek a része az "egészséges étrend", ne adj isten esetleg elkezdi arra használni a testét amire való: mozgás és sport (ha már a vadászatból és a gyűjtögetésből kinőttünk). Viszont ha nincs elhatározás erre és a kúra után a cél, hogy ott folytassa ahol abbahagyta az addigi hízókúráját, akkor kár nekiállni. Eleve évekig tart, mire vki "felépít" egy szép nagy kerek testet. Ennek a folyamatnak a visszafordítása se megy varázsütésre, valószínűleg ez is évekig fog tartani. Éppen ezért eredménytelenek a kúrák, hisz ki az aki képes leadni - hasamra ütök - 50 kilót káposztaleves diétával hosszú-hosszú hónapokon vagy éveken át úgy, hogy közben nem megy tönkre az egészsége? Valószínűleg senki.Na ennyit erről, bocs a kirohanásért, de ezek a fogyókúrák engem kiakasztanak.
Ami a ketót illeti: nyugodtan elkezdheted akár most is, az egysíkú táplálkozás amúgy is csak kimerítené a testedet.
Én eleinte az alapanyagokat válogattam össze, amik egyáltalán beleférnek ebbe az étrendbe. Főzni nem is főztem jó pár hétig, hisz azt nem lehet nyomonkövetni miből mennyit viszel be. Amit én ettem, azok a füstölt hústermékek, lehetőleg házi(as) készítmények. A feldolgozott élelmiszereket alapból kerülni érdemes nem csak ketón, de úgy általában is. Gondolok itt a felvágottakra, májkrémre, vákumcsomagolt dolgokra és majdnem mindenre, aminek az összetevői több dologból állnak, mint ami feltétlenül kéne. Ilyen pl a májkrém és a virsli, nagy zsírtaltalmúak és így elméletileg illenek az étrendbe, de ha azt nézed, hogy miből készülnek... Hát sztem undorító. Tegyél egy szívességet a testednek és csak alapanyagokat vegyél és majd otthon főzzél, amikor csak teheted! Honnan tudod mi természetes és mi nem? Egyszerű: ránézel és ha meg tudod mondani miből van, akkor az természetes. Pl ránézek egy kiló nyers csirkemell filére, vagy egy egész csirkére azt tudom, hogy csirkéből van. De megnézek egy egy bolti kolbászt, arról fogalmam sincs, hogy miből van. Ha házi kolbász, akkor igen. De a boltira már nem fogadnék nagy tételben.Na ha ezt a részét tisztáztuk, akkor azok az alapanyagok amik szóba jöhetnek, azok a következők: tojás, teljes zsírtartalmú tejtermékek (konkrétan a gennyes tej nem, magas benne a cukor, de később mondjuk organikus - értsd: szabadon legeltetett tehén - tejet lehet használni azokhoz a receptekhez amibe tej kell), nyershúsok (alapvetően a zsíros húsok, bár egyes ajánlások szerint a minél szárazabb húsok a jobbak, mert így a zsír- és fehérjebevitelt jobban lehet követni és inkább növényi forrásokból fedezni a zsírt*), házi vagy kistermelői füstölt áru. Növényekből az alacsony szénhidrátúakat lehet fogyasztani nagy mennyiségben (amúgy nekem ez a köret minden kajámhoz kenyér helyett), úgy mint brokkoli, kelbimbó, spárga, karfiol, saláta, spenót. Ezek a fő ketós növények, kicsi a szénhidrát, sok a mikrotápanyag bennük. Ezen kívül gyümölcsnek inkább a kicsi cukortartalmú bogyósakat lehet fogyasztani, mint az áfonya, málna, szeder. Meg az avokádó, sok sok avokádót (nagy kálium tartalma van és Omega 3 zsírsavak)!
Jah meg a kókusz és annak a zsírja! Gyümölcsként nem elhanyagolható cukortartalma van, amire fiigyelni kell, de az ebből készült olajat minden mennyiségben lehet és érdemes is használni!*Főleg, mivel a modern állattartás miatt a húsok minősége csapnivaló. Ha hozzáférhető az organikus szabadtartásúak húsa, akkor azt érdemes előnyben részesíteni, mert az Omega 3 és Omega 6 aránya a 3 javára kedvező. A tápon nevelt állatok húsa meg bazi nagy arányban tolódik el az Omega 6 felé, ami az embernek nem annyira jó (ha mellette a 3 bevitele meg kevés, ennek a kettőnek kb egálban kellene lennie, picit a 3 javára). Ezért is lehet érdemes inkább száraz húsokat enni és növényből bevinni a zsírt.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Melorin #1441 üzenetére
Üdv itt
Én a káposztaleves diéta helyett kezdeném, de ahogy gondolod De igen, nyugodtan elkezdheted utána."Egyébként még elég komplikáltnak tűnik nekem a ketogén étrendet összeállítani, mit tanácsoltok első körben, mire figyeljek oda?"
Én azt javaslom (főleg ha korábban nem számolgattál makrokat és kalóriákat), hogy kezdésnek (akár első 2-3-4 hét) főleg arra koncentrálj, hogy a ch limitet ne lépd túl, a többivel kevésbé foglalkozz (szóval nem baj ha picit több a kalória, vagy kevesebb a protein vagy több a protein, stb... ). Aztán idővel úgyis kialakul, hogy úgy kb. milyen kajákból és alapanyagokból válogatsz, meg mi fér bele egy napi ch keretbe meg mi nem, onnantól könnyebb lesz.
Én nem szeretem az előre összeállított menüket, mert menet közben úgyis meggondolom magam, hogy mit ennék inkább De itt van egy heti összeállítás (angolul): [link]"Például készítettem zsírból és ledarált csirkemájból ilyen kenhető állagú cuccot. Ezt mire tudom rákenni ha nem kanalazni akarom? Egyelőre sajtszeletre gondoltam, lapos, erős, finom "
Sajt vagy vékonyra szelt sonka teljesen jó ilyenre, sokan tekercseket csinálnak belőlük. Mondjuk tapasztalat alapján hamar nem lesz gond a kanalazással se -
Cathfaern
nagyúr
válasz Melorin #1485 üzenetére
"Ami pedig kérdéses az a májas sültzsír, mert nem tudom hányad része zsír és máj és hogy ez mit tartalmaz. Ezt pedig sűrűn fogom enni mert finom és mert én csináltam
Szerintetek ezt hogy tudom kideríteni? Amikor készítettem, fél kiló sertészsírból és 40dkg csirkemájból csináltam."Akkor tudsz mindent Kinézed a fél kiló sertészsír adatait adatbázisból, meg 40 dkg csirkemájét, kettőt összeadod, leméred az elkészült terméket, és akkor vissza tudod számolni egyszerű arányszámítással, hogy 100g-ra vonatkozóan mi mennyi. Vagy b) verzió, hogy ha tudod hogy kb. 4 részben fogod megenni, akkor a nem kell visszaszámolni 100g-ra, hanem egyszerűen a teljes mennyiséget negyedeled. Nyilván nem lesz halál pontos, mert lehet egyik adagban kicsit több lesz a máj, a másikban kicsit több a zsír, de némi mérési hiba mindig benne lesz a rendszerben.
Egyébként ezt hogy szoktad enni? Simán hidegen? Illetve ez olyan egyszerűen készül ahogy gondolom (zsírban kisütöd a májat majd be edénybe zsírral együtt), vagy van valami bonyolítás?
-
válasz Melorin #1502 üzenetére
Szabad, csak színtiszta műanyagokkal van ízesítve.
Ha unod az ásványvizet, ízesíts kedved szerint, növények ízanyagaival.
Nagyon finom a citromfű. Elegendő néhány friss levél az ásványvízbe és nagyon finom citromos vizet tudsz inni. Végig próbálhatod az összes fűszer és gyógynövény levelét és termését, csak előtte olvass utána, nehogy kellemetlen mellékhatása legyen.
A citromfű évelő növény. Nyáron a napon érzi jól magát. Tél miatt ha van mód rá, érdemesebb védettebb védettebb helyre ültetni. A menta félékkel is érdemes próbálkozni. A friss borókabogyó is érdekes lehet a ginre hasonlító ízvilága okán.
Hársfavirág, fehér akác virágLegyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Melorin #1508 üzenetére
Ez erősen vitattot témakör, és függ az édesítőktől is, illetve valószínűleg egyéntől is. Bizonyos kutatások bizonyos édesítőkkel kapcsolatban azt találták, hogy bár nem tartalmaznak ch-t, de inzulinválaszt váltottak ki alanyokból. Mások nem tudták ezt alátámasztani.
Én azt gondolom (de nem tudom alátámasztani), hogy valószínűleg a szervezet alkalmazkodik. Eleinte reflexszerűen édes íz -> inzulinválasz, de idővel rájön, hogy az édes íz nem (feltétlen) jelent ch-t, és így nem lesz automatikus inzulinválasz.Arra érdemes figyelni, hogy nem jó bármi ami "édesítő" néven van címkézve. Pl. Xilitnek magas a ch tartalma. Eritrit jó (csak mellékíze van), Stevia jó (csak mellékíze van és meg kell nézni, mert porított formában lehet tartalmaz ch-t is adalékanyagként), éttermekben / cukrázdákban használt "pötyi" ugyancsak jó (mi nagyrészt ezt használjuk). Feldolgozott élelmiszerekben nagyrészt ez utóbbi, vagy aceszulfam-k van, azzal sincs gond ilyen téren. Utóbbi időben terjed a stevia (legtöbb termék szerintem borzalmas), viszont léteznek nyírfacukor/xilittel édesített dolgok is, azt értelemszerűen kerülni kell.
Amit mások tapasztalatából tudok, hogy van aki próbálkozott vércukor méréssel édesítőkkel kapcsolatban, és azt tapasztalta, hogy van reakció. Van aki meg nem tapasztalt reakciót.
Magammal kapcsolatban azt tudom, hogy próbáltam kávé + 1 "pötyi" kombót kimérni, arra nekem nem reagált a vércukrom.
Saját tapasztalat 2: én úgy fogytam 20 kilót 9 hónap alatt, hogy az első ~3-4 hónapot leszámítva napi szinten ettem relatív sok édesítőt. De ahogy írtam ez lehet egyénfüggő is.Egyébként léteznek olyan ásványvízek is (bár nem tudom Mo-n mennyire gyakoriak, direkt nem kerestem még őket külföldön volt szerencsém hozzájuk véletlenül), ami egyáltalán nem tartalmaz édesítőt, csak aromákat és így van ízük (szerintem borzalmasak, de egyénfüggő lehet ).
Amúgy hosszú távon, ha nem csak a fogyás hanem az egészséges életmód a fontos érdemes elgondolkozni azon, hogy mennyire jó az, hogy az étel / ital, mint élvezeti cikk jelenik meg az ember életében. Hogy miért van az, hogy az ember az ételtől / italtól várja el, hogy "jól érezze magát", hogy "ne legyen unalmas", ahelyett hogy ezek egyszerű tápanyagként szolgálnának. De ennek ketohoz nincs köze
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Melorin #1815 üzenetére
Csak hogy tisztán lássunk: 3 hete ketozol, 2 hete álltál neki edzeni? És mióta edzel folyamatosan fáj a vállad? (miért edzel rá ha egyszer fáj? ) Edzés közben is fáj, vagy csak utána? Mielőtt nekiálltál ketozni mikor edzettél utoljára? És ugyanott folytattad, mint ahol abbahagytad?
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Melorin #1820 üzenetére
Nem volt benne cinizmus (na jo a zarojeles kerdest leszamitva ), pont azt akartam kizarni, hogy valami az edzessel kapcsolatban okozta.
Ez alapjan valoszinuleg igen, valamit a dieta befolyasol. Elkepzelheto hogy egyszeruen az adaptacio, de az is lehet hogy ahogy masok is irtak a kezdeti vizveszteseg miatt kiurultek asvanyi anyagok amit vissza kell potolni. So, magnezium, kalium, kalcium. -
Cathfaern
nagyúr
válasz Melorin #1994 üzenetére
Én 120g-ra pont nem állnék vissza. Azzal begyűjtöd mindkét étrend legrosszabb részét, enni fogsz relatív sok zsírt, közben meg szép kis inzulin tüskékkel küldözgeted meg a szervezeted. Aminek többek között az is lesz az eredménye, hogy a vele együtt bevitt zsírt le is pakolja rögtön, és ugye lesz is mit. Gyakorlatilag pont erről a 120-150g-os étrendről szólt a nem rég beszélgetett tanulmány, aminek az lett az eredménye, hogy ezen az étrenden magasabb a halálozási arány, mint a hivatalosan ajánlot 50-55%-os ch-n.
További hátránya, hogy ez a ch mennyiség bőven elég arra, hogy mindenféle tömény cukros meg erősen feldolgozott élelmiszerek is beleférjenek, tehát nagyobb a kísértés (ketoval szemben ahol jelenleg annyira sok feldolgozott élelmiszert még nem tudsz megenni). Abban meg szerintem mindenki egyetért, hogy ezeket kerülni kéne.
Szóval szerintem vagy maradj max. 40-50-60g környékén (edzésmennyiségtől függően), vagy állj át "rendes" 50-55%-osra (275-300g ch).Egyébként átállást én úgy csinálnám, hogy fokozatosan növelném a ch adagot.
Arpee78:
"A ketoval nem két év után lesz negatív tapasztalatod, hanem évtizedek múlva, ha 80-85 év helyett élsz 75 évet."
Ok, térjünk vissza a témára pár évtized múlva Egyébként tény, én is szoktam mondogatni, hogy 10 évig bírják általában a vegánok, 4-5 évet kis túlzással bármilyen étrenden ki lehet húzni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Ukrajnai háború
- (nem csak) AMD FX / Ryzen tulajok OFF topikja
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Olcsó és visszafogottan elegáns kompakt AIO jön az ID-Cooling berkeiből
- Politika
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen program, ami...?
- TCL LCD és LED TV-k
- PlayStation 5
- EAFC 24
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen