Új hozzászólás Aktív témák

  • kardkovacsi

    senior tag

    válasz süti5 #9425 üzenetére

    Ok.
    Akkor előbb az alapfogalmak. Van a napelemes rendszered ami termel ha süt a nap, vagy van valamennyi nap és ugye nem termel éjszaka.
    Amikor termel akkor jó eséllyel annak csak egy részét használod, a maradékot azt az inverter fogja és visszatölti a hálózatba. Mintha te lennél az erőmű és jó eséllyel az általad fel nem használt áram valamelyik szomédnál landol.
    Amikor viszont nincs termelés akkor te ugyanolyan fogyasztó vagy mint bárki más.
    A napelemekhez speciális két irányú órát szerelnek fel ami méri mindkét irányba az áram fogyasztást mindig. Amikor nem használod el az áramot akkor nyilvánvalóan a visszatöltött mennyiséget méri amikor meg te használsz, pl. este akkor a fogyasztást.

    Szaldó. Ebben az esetben fogják és kivonják a fogyasztásból a termelést, azaz szaldót képeznek, ha többet használtál akkor ki kell fizetned a különbözetre a 37 forintos áram kWh árat. Ha kevesebbet használtál és úgymond pluszban vagy akkor kapsz érte 12 forintot per kWh mert kb. ennyiért veszi az áramszolgáltató az áramot, a többi az ügyfélszolgálat, a mérnökök, technikusok stb. bére, veszteség bla bla.

    Bruttó elszámolás. Itt megnézik, hogy mennyit fogyasztottál és beszorozzák 37-el és kivonják belőle amennyit termeltél csak épp nem 37 forinttal hanem egy egyelőre még meg nem határozott árral. Ha a mostani 12 forintot használnák akkor gyakorlatilag támogatás nélkül értelmetlen lenne napelemet telepíteni, mert ha szuper jól időzíted a fogyasztásod és a termelés idejére teszed akkor se tudsz 30% fölé menni éves szinten.

Új hozzászólás Aktív témák