Új hozzászólás Aktív témák

  • tbc2

    tag

    válasz kardkovacsi #9326 üzenetére

    Szedjük légyszi össze, hogy milyen kockázatok vannak. Én egyetlen egy kockázatot azonosítottam: ha kiderülne, hogy január 4-én megszüntetik a szaldó+támogatás jelenlegi rendelet alapján 2021. január 1-től 2021. június 30-ig tartó lehetőségét, akkor a legrosszabb, ami történhet, hogy a támogatás + bruttó elszámolás kategóriában landolunk (jelentsen az bármit is, hogy bruttó elszámolás, mert a részletei még nem ismertek). Ez pedig azt jelenti, hogy (nagy átlagban, átlag userként) a megtermelt áram 20-30%-át fogyasztjuk el helyben, a többi menne be a nagy közösbe. A helyben fogyasztott áram 37 Ft, az eladott áram 12 Ft/kWh. Egy átlagos 5kWp rendszer 2M Ft-os beker költségének fele ebben az esetben is visszajárna. Készítettem erre egy Excel modellt, és nekem ez ~12%-ról ~8%-ra csökkentené a "hozamomat" (2500 kWh-t fogyasztok évente).

    Én ezt a kockázatot látom egyedül. Tudom, ezt sem kell alábecsülni, hiszen 33%-kal romlik a megtérülés, ez lehet showstopper sokaknál.

    Van esetleg más kockázat is, ami elkerülte a figyelmemet? Azt, hogy napelem rendszert 2021. első félévében kivitelezve/szerződve egyáltalán nem támogatnak, azt nem nagyon tudom elképzelni. Ez esetben én leszek az, aki hátráltatom a munkálatokat, hogy 2021. második félévére csússzon az átadás, ami viszont le vagyon írva, hogy bruttó elszámolással, de támogatható.

    Az, hogy a napelemet mint olyat úgy ahogy van, kiveszik a támogatható tevékenységek közül, elképzelhetőnek tartjátok? Az elég övön aluli lenne...

Új hozzászólás Aktív témák