Aktív témák

  • justaview

    őstag

    válasz #41635072 #30449 üzenetére

    ...A 720p és az 1080i szinte majdnem ugyan az. Vagy nem? De nagy felbontásbeli különbség nincs....

    ATV-d nem 1080p-s, vagy 1080i-s, csak simán 1080-as felbontású.
    A p, illetve az i csak a képfeldolgozás, vagy a kamera általi felvétel és a továbbítás módját határozza meg.

    Ha p-s a kamera, az azt jelenti, hogy progresszív módon, vagyis egy letapogatással felveszi az 1080 sort képkockánként. Vagyis minden képkocka 1080 sort tartalmaz majd.

    Ha a kamera váltottsoros (vagyis "interlaced") letapogatású, amely a legtöbb mai kamerára jellemző még, akkor az 1080 sort két képkockára veszi fel. Az elsőbe a páratlan sorok, a másodikba a páros sorok kerülnek, és a film így kerül továbbításra is.
    Ennek az utóbbinak (1080i) több előnye van. Olcsóbb a kamera, és kisebb sávszélesség kell a továbbításához. A hátránya vevő oldalon jelentkezik. a TV-nek ugyanis össze kell raknia a két képkockából a kamera által eredetileg látott képet. Ezzel nem is lenne semmi baj, csak hogy mozgó képről beszélünk, vagyis a kamera előtti táj, vagy bármi a két képkocka (vagy félkép) között el is mozduhat, és el is mozdul. Vagyis a TV elektronikájának ki kell találnia mi mennyire és merre mozdult a képen, és jól kell összeilleszteni a két félképet. Ha ez nem sikerül, akkor nézünk szembe a TV deinterlacing hibájával, ami gyors mozgások elmosódásaként jelentkezik. (Fűrészfogasodás) Duna HD-n ez jól megfigyelhető. :)

    Ha a kamerákat lecserélik 1080p-sre, akkor ez a probléma megszűnik. Azonban van egy kis gond. Ehhez sok pénz kell. De nem csak a kamera cserére. Azzal, hogy 50 db 1080 soros teljes képet közvetítünk másodpercenként, megnő a sávszélesség igény is. És az is pénz. Persze lehetne csak 25 db 1080 soros teljes képet is közvetíteni, és akkor sávszélességgel egálban vagyunk. Csakhogy ekkor meg a sport műsorokkal gyűlik meg a bajunk....ugrálni, akadozni fog.

    Szóval kicsit erre még várni kell, azt hiszem... :) ..és nem 2012-ig.. :D

    [ Szerkesztve ]

Aktív témák