Új hozzászólás Aktív témák

  • LLam

    senior tag

    válasz ignorant #6743 üzenetére

    +1 :)

    asszem leírtam már itt a fórumban h sztem meg 1 milla usd lesz a btc darabja, hogy mikor azt nem tudom.

    az ltc topikon meg ne nevessetek pls. ilyen a magyar valóság, a nagy lóvéról tesóról lecsúsztak/tunk, de van már dogecoin pool, meg wdc pool is. ha jól tudom btc pool-t nem csinált senki tőlünk.. szal arcoskodunk, és segítjük a kezdőket. (ami a publicban nem látszik az a privát üzik mennyisége, ami pár napig komolyan gondot okozott pl. nekem is :D )
    1 szó mint 100 hintjük a kriptopénz igét, amiből talán a btc is "részesedik" :)

    Stay hungry!

  • Formaster

    addikt

    válasz Rolly #6750 üzenetére

    Svájcon miért múlik a dolog? Ezt nem értem, kifejted esetleg?

    Közben megtaláltam, erről lemaradtam. Ez igen érdekes lehet, svájc nagyon nyitott az ilyen kérdésekben.

    [ Szerkesztve ]

  • attiati

    veterán

    válasz Chal #6736 üzenetére

    Egész eddig úgy képzeltem el, hogy a számítási teljesítmény adja magának a BTC-nek az értékét, mert azt felvásárolja valaki, és mindig egyre bonyolultabb számításokért hajlandó fizetni.

    DE akkor mi szükség van a számításra, ha azt nem vásárolja fel senki?
    Mit számoltok, mihez kell a számítási teljesítmény? Komolyan nem értem.

    Ki dönti el, hogy egyre bonyolultabb számítási feladatot kell elvégezni egy újabb bitcoinért?
    Ki dönti el, hogy egy korábban már elvégzett számítás újbóli elvégzéséért nem jár bitcoin?

    Ha jól értem, akkor idővel egyre tovább fog tartani egy bitcoin előállítása, és egy idő után darabszámban szinte korlátossá válik a további növekedés (a jelenlegi technikai szinten és a jelenleg várható technikai fejlődéssel).

    1. Legyen mondjuk 50 millió bitcoin a felső határ és tegyük fel, hogy ez a jövő pénze. Ki dönti el, hogy a jövőbeli teljes pénzmennyiség (vagyis a föld teljes értékének) szétosztásánál azok jutnak a legnagyobb részesedéshez, akik az elején időben ébredtek / könnyű számításokért kaptak BTC-t / az elején olcsón felvásárolták a BTC-t.... stb.... ez nekem abnormális gondolkodás.

    2. Ha valaminek "fix" a mennyisége és az lesz a jövő pénze, és abból mondjuk egy ország egyetlen darabbal sem rendelkezik, és amivel rendelkezik, az meg elértéktelenedik (jelenlegi "rendes pénz"), akkor ez a teljes ország megy a süllyesztőbe?

    3. Ha ez az ország vagyonos akar lenni újra, akkor nem kell mást tennie, mint számítási kapacitást kiépíteni, és a számítási kapacitás fejlesztésébe ölni az összes erőforrását? ----> ezt vajon hogy fogja nézni a többi ország, hisz gyakorlatilag elinflálja ez az ország a többiek kezében levő BTC-k értékét

    4. a végén mindenki számolgatni fog? de mit és minek? :)))

    ésatöbbi ésatöbbi

    [ Szerkesztve ]

  • Kozmonauta

    tag

    válasz Formaster #6749 üzenetére

    "Szakértők min 40k usd-ben beszélnek a jövőt illetően, de nem lehetetlen ezt is sokszorosan túlszárnyalni."

    Ha a bitcoin világszerte eltejedne akkor hogy tudna többet érni a világ GDP-nél (71.830.000.000.000 US dollár)

    "Igaz itt rengeteg a közbenható erő. Pl ha most valaki ledobna egy 100Th/s chipet tömeggyártásban, pikk-pakk szétzuhanna az árfolyam."

    Bővebben is kifejtenéd?

    A HÁBORÚ: BÉKE A SZABADSÁG: SZOLGASÁG A TUDATLANSÁG: ERŐ

  • Kozmonauta

    tag

    K@rva halál madarat könyörögöm zászlózzuk ki!!!

    [link]

    A HÁBORÚ: BÉKE A SZABADSÁG: SZOLGASÁG A TUDATLANSÁG: ERŐ

  • ignorant

    senior tag

    válasz attiati #6753 üzenetére

    Mielőtt belebonyolódnál a témába, kérlek olvasd el ezeket:

    http://bitcoin.hu/?page_id=316

    http://bitcoin.org/bitcoin.pdf (angol white paper)

    És nézd meg ezt:

    https://www.khanacademy.org/economics-finance-domain/core-finance/money-and-banking/bitcoin/v/bitcoin-what-is-it

    Ha ezek után marad kérdésed, szerintem sokan szívesen válaszolnak majd.

    [ Szerkesztve ]

  • brd

    nagyúr

    válasz attiati #6753 üzenetére

    Először is: a BTC-nek lényegében az ad értéket, hogy más elfogadja valamiért cserébe (kvázi pénzként). Aztán ezt lehetne boncolgatni, hogy részben azért van értéke, mert kényelmesebb kezelni a többi pénznél, olcsó kezelni, olcsó nagy távolságra eljuttatni, nem lehet hamisítani, stb. (lásd linkek).

    Sorban válasz a kérdésekre, de csak röviden (bár így is hosszú lesz), mert kaptál a topictárstól linket is:

    - A számítások a matematikai alapjához szükségesek, és szándékosan bonyolultak (ill. én inkább úgy mondanám, hogy szándékosan közel azonos időt igényelnek, ez azért fontos, mert időből nem lehet teremteni, vagy elvenni belőle, a jelenlegi tudásunk szerint), ez biztosítja ugyanis a coinok biztonságos kezelését (létrehozását, tárolását, tranzakciók hamisításának megelőzését - ma gyakorlatilag lehetetlenné tételét).
    - A legnagyobb számítási igényt lényegében az egymásra épülő blokkok láncolatának hamisíthatatlanságát lehetővé tevő hashszámítás teszi ki, ez jelenleg az SHA256(SHA256(x))-t jelenti (x: előző blokk bizonyos adatai+egyéb információk, részletezve lásd a kapott linkeken).
    - A rendszer dönti el, figyeli az új blokkok készülésének sebességét, és úgy változtat bizonyos számú blokk után a számítandó feladat nehézségén, hogy ez a sebesség közel állandó legyen.
    - Szintén a rendszer dönti el, azt jutalmazza csak, amikor egy speciális együttállás létrejön (lásd megint csak a linkeken, ha részletesebben érdekel), ez a hashszámítás természete miatt (egyirányú, ill. el kell végezni a számítást, másképpen nem derül ki a végeredmény esetleg ezen speciális tulajdonsága) előre nem megmondható, így ilyen értelemben rengeteg felesleges számítás elvégzésre kerül (*), ugyanakkor ez biztosítja azt, hogy nem lehet tetszőlegesen hatalmas számítási kapacitást ráömleszteni a hálózatra, és előállítani gyorsan BTC-t, vagy meghamisítani a tranzakciókat. Azaz ráöntheted, de a rendszer ez ellen úgy védekezik, hogy megemeli a számítandó nehézségi szintet pont annyira, hogy a kvázi véletlenül bekövetkező esemény továbbra is közel állandó sebességgel történjen meg.

    1. Azé lesz, aki megveszi, esetleg bányássza (bár ma már a tervezett max. mennyiség (21 millió coin) több mint fele elkészült, és egyre lassabban fog menni a bányászás, persze egyre többet is érhet egy coin), tehát nem segít az anyagi javak egyenletes elosztásában, nem segít a jólét megteremtésében mindenki számára, ez nem Venus projekt. Ill. ez a jövő zenéje, hogy az államok vezetői mit kezdenek vele törvényi szinten, lesz-e széles körben az állam által is elfogadott pénzként jelen.
    Igen, lehet rá abnormálisként gondolni, de ők, amikor mindezeket megtették, csak reménykedtek abban, hogy egyszer annyit fog érni, hogy megérje nekik. Ez a remény nagyban segítette/segíti az elterjedését.
    2. Ez a politikusok dolga, de egyébként én pont ilyesmi miatt nem várom a közeljövőben, hogy bármelyik ország nemzeti valutája lenne...
    3. Az eddigiek alapján jobban jár(na), ha egyszerűen BTC-t vásárolna, az eddig legalábbis jóval többet hozott annak a konyhára, aki megfelelően kezelte ezt. Persze csak akkor járna jobban, ha elterjed egyáltalán a BTC annyira, hogy jelentős tényező lesz a gazdaságban.
    4. Nem, de ezt hogy érted? A számításoknak semmi köze a BTC értékéhez. Na jó, áttételesen, kis részben, nyilván van olyan bányász, aki csak azért nem adja el, mert hogy majd sokat fog érni később, ez nyilván szűkíti a kínálatot, vagyis árfelhajtó hatású, de a tőzsdéket elnézve, nincs olyan probléma, hogy ne lehetne beszerezni.

    (*): Önmagában ez viszont nem feleltethető meg pazarlásnak, ugyanis egy számítógép szigorúan fizikai értelemben amúgy sem igazán végez hasznos munkát, leginkább csak fűt, és minél kevésbé fűt (adott informatikai leadott "teljesítményhez" viszonyítva nyilván), annál hatékonyabbnak hívjuk. Azaz a felvett fizikai teljesítménynek nem igazán van köze a számunkra hasznos informatikai számítás elvégzéséhez. Bizonyára furcsa ezt hallani, de így működik a számítógép.

    [ Szerkesztve ]

    The only real valuable thing is intuition.

  • Yany

    addikt

    Sziasztok skacok,

    Teljesen új vagyok, az itt írtak javát nem is értem még. :B

    Egyetlen kérdést engedjetek meg nekem:
    Egy Radeon HD7870 (1GHz) és egy i5-2500K (alap) géppel mi várható egy havi tekeréssel (dollárban, kb)? Vagy ha ez nem jó saccolható: érdemes egyáltalán ráengednem ezt a gépet, vagy több lesz a villanyszámla, mint a zseton?

    Azért kérdezem csak, mert ha érdemes, akkor fogom magam és elmélyedek a fogalmakban, de ha nincs értelme a fenti konfigot rááldozzam (pl. havi $50), akkor megérteni sem akarom a pool-ok, a kliensek, wallet-ek és egyéb fogalmak tengerét. Nagyon köszönöm annak, aki hasznos válasszal méltat és megspórol nekem egy halom olvasnivalót. :R :R :R

    [ Szerkesztve ]

    Építs kötélhidat  -  https://u3d.as/3078

  • brd

    nagyúr

    válasz Formaster #6749 üzenetére

    Pl. ha most valaki ledobna egy 100Th/s chipet tömeggyártásban, pikk-pakk szétzuhanna az árfolyam.

    Ezeket hol olvasod? Van valami weboldal a baromságok összegyűjtésére, vagy mi? Mi köze az árfolyamnak ahhoz, hogy mennyibe kerül előállítani? Ez nem egy autó, itt azt fizeted meg (ha veszel belőle), hogy akkor éppen a többség mennyire tartja értékesnek, és a többség nem a bányászokból áll, ill. az csak kis része a tulajdonosoknak (és amúgy is, ők eladóként vannak jelen, eladni viszont csak annyiért lehet, amennyiért megveszik).

    Yany: VGA-val ma már nem érdemes, ha az áramért fizetni kell, a CPU-t pedig abszolút felejtsd el.

    [ Szerkesztve ]

    The only real valuable thing is intuition.

  • htc07

    addikt

    válasz Yany #6758 üzenetére

    Bitcoint semmiképp sem, litecoinnal megpróbálkozhatsz, de csak hobbi szinten. CPU-val nem éri meg bányászni, GPU-val még van benne potenciál (mármint a litecoinban, de ott is csak a csúcskategóriás kártyákkal). A videokártyáddal 24 óra alatt kitermelnél 400 forintot kb. :)) Jelenlegi nehézség mellett. És ebből vond le a villanyszámlát.

    Más: valaki nem akar csinálni egy díszes, lenyíló FAQ-t a topik tetejére, mint pl. ami az ebay topiknál van? :) A mai rohanó világban senkinek sincs ideje egyetlen egy oldalt visszaolvasni :N

    [ Szerkesztve ]

  • Yany

    addikt

    Nagyon köszönöm a válaszaitokat. :R

    Építs kötélhidat  -  https://u3d.as/3078

  • Penge_4

    veterán

    válasz Formaster #6729 üzenetére

    "Sosem a jelenlegi árfolyammal kell számolni, induljunk ki abból h nagy koponyák 40k $ -os árfolyamot jósolnak a coinnak rövid időn belül."

    De addig is, amíg ezt eléri, az ELMŰ egyelőre nem fogad el BTC-t, de ha elfogadna is, a dollárhoz viszonyított árért cserébe, szóval kénytelen vagy a jelenlegi árfolyammal számolni. Mert ha ilyesmit csinálsz, akkor 3-féle indíttatásból teheted.

    1. Passzív jövedelem: Itt figyelembe kell venned az árfolyamot, mivel egy részét mindig fiatra kell váltanod de ha nem kéne is az elfogadóhelyek is az árfolyam alapján határozzák meg az árat.

    2. Hosszútávú befektetés: Itt is figyelembe kell venned az árfolyamot, mivel a jelenben a jelenlegi árakon vagy árfolyamon (ha visszaforgatod a BTC-t) kell kifizetni az áramot és az amortizációs költségeket is.

    3. Hit a protokolban: Ez az egyetlen, amikor csak és kizárólag akkor kell figyelembe venned az árfolyamot, ha nincs akkora tőkéd, akár fiatban, akár bitcoinban, amiből akár évtizedekig fedezni tudod a hobbidat az aktuális árfolyamon.

    "Ha megolják a bitcoin hibáit, az árfolyam az egekbe fog szökni"

    Milyen hibák és melyik oldal szemszögéből nézve?

    Egyébként a legaggasztóbb az, hogy együtt mozog az árfolyam az altcoinokkal. Ami előrevetíti (lévén az altcoinok közül max a LiteCoinnak van piaca), hogy mekkora százalékban vannak jelen a spekulánsok a BTC piacon.

    Ahhoz elég nagy, hogy egy támadással szemben ellenálló legyen a hálózat, de ahhoz még nem, hogy ha a gazdasági élet legnagyobbjai (Google, Facebook, USA, stb.) összefogva egymással létrehoznak egy altcoint amit közös hátszéllel nyomnak, akkor az emberek azt fogják használni. Mert szép dolog a forradalmár hozzáállás, de az emberek többsége csak addig forradalmár, amíg a kényelme nem csorbul. A Bitcoin is azért nőhetett ekkorára, mert rengeteg előnye van a Paypallal és a bankokkal szemben. De egy másik altcoinnal szemben kizárólag az ismertsége az előnye.

    Ha a közösség nem fogja nagyon gyorsan megcélozni az átlagembert, akkor amilyen gyorsan felfutott, olyan gyorsan le is fog áldozni a Bitcoin csillaga, amint a rendszer haszonélvezői létre nem hoznak egy új versenyzőt.

    Az átlagemberből/mezei fogyasztóból kell kiindulni, mert ha valaha a Bitcoin tényleg világvaluta lesz, akkor az az átlagemberek jóvoltából lesz, mert ők azok, akik képesek még a rendszer irányítóira is hatást gyakorolni a tömegakarat elvén.

    "Szerinted mit mondott aki 10k bitcoinért rendelt pizzát és valaki azt mondta neki h egyszer 1000 usd lesz az ára..."

    Csak azt felejtik el sokan, hogy akkoriban
    1. Egyáltalán nem volt ismert.
    2. Újdonság volt, egy forradalmi valami, amivel még a hozzáértők szűk köre se nagyon tudott mit kezdeni, spekulánsok meg még nem is hallottak róla.
    3. Nem terjengtek ilyen pletykák, hogy ennyit meg annyit fog érni a jövőben.

    Tény, hogy a technológiában van fantázia, de ezek az elszabadult becslések hajszálon függ, hogy önkioltó jóslatként viselkedjenek pont az emberi kapzsiság és az egyenlőtlenség miatt.

    Az meg, hogy nem állítottak még elő olyan altcoint ami bármilyen is lényegileg többet nyújtana a Bitcointól nem jelent semmit. Tudjuk nagyon jól, hogy a népszerűségi versenyt soha nem a legjobb nyeri, hanem a legjobban támogatott, akár alulról, akár felülről. Hogy ez történetesen a legjobb-e vagy sem, az csak egyszerű korreláció. A Bitcoin azért foglalja el a kriptopénzek csúcsát, mert jókor volt jó helyen. Az, hogy első volt csak egy adat a sok közül. A LiteCoin is simán megelőzhette volna bármikor ha a fejlesztői ügyesebben taktikáznak. Lásd legújabban: Dogecoin. Az infantilis marketingjének köszönhetően vírusként terjed a neten és ezerrel elkezdtek spekulálni rá.

    Aligha fogja a jövőben lenyomni akár csak a LiteCoint is, de nem is ez a lényeg. Amit ki akarok ebből hozni, hogy még nagyon az elején vagyunk mindennek. Még bármikor megváltozhatnak az erőviszonyok bárminek a következtében. Régen volt már hatalmi struktúra átrendeződés a neten és sokan nem emlékeznek a dotcom lufi előtti időkre. Vagy akár csak arra, mikor még az IE6 uralta az internetet a de facto "szabványaival". Vagy mikor még a Nokia volt a csúcson. Vagy mikor a Google lenyomta az Ask-ot. Vagy a Facebook a MySpace-t.

    De most jut eszembe, beleestem abba a hibába, hogy centralizált példákat hoztam. Íme akkor egy ideillőbb: DC -> BitTorrent vagy IRC -> nagy fokú fragmentálódás különböző irányokba.

    Úgyhogy szép dolog a jóslás, főleg mikor matematikailag meg statisztikailag megtámogatott piaci elemzéseknek hívják, meg tényleg forradalmi a protokol, de azért még sok dolgon elcsúszhat az egész.

    Kezdjük például mindjárt a legkézenfekvőbbel: a spekuláció megelőzi a támogatottságot. Hajszálon függ, hogy mire ténylegesen támogatott lesz, lesz-e egyáltalán elég ember a bányászokon és az early adoptereken kívül, akik majd aktívan használni is fogják. Mert kiteheti bárki a táblát, hogy Bitcoint elfogad, meg van egy olyan csalóka tulajdonsága is, hogy jelenleg még bármilyen kereskedő ingyenreklámot is szerezhet a korai elfogadással. Ami évekkel később már nem lesz újdonság, tehát egyre kevésbé fog valaki akár csak a város egyik végéből a másikba utazni, hogy vegyen egy pár zoknit vagy megigyon egy kávét csupán mert n+1-ik üzlet is elfogadja a Bitcoint.

    (#6751) LLam: "1 szó mint 100 hintjük a kriptopénz igét, amiből talán a btc is "részesedik""

    Kár, hogy az igehintés közepette ráerősítetek a piramisjáték sztereotípiára, ami úgyis elsőként megfogalmazódik az emberben, amikor először hall a kriptopénzekről. Az altcoinok pedig 1-2 kivételtől eltekintve ténylegesen nem is állnak olyan távol a piramisjátéktól.

    [ Szerkesztve ]

  • Penge_4

    veterán

    válasz attiati #6753 üzenetére

    "DE akkor mi szükség van a számításra, ha azt nem vásárolja fel senki?
    Mit számoltok, mihez kell a számítási teljesítmény? Komolyan nem értem."

    Le lett már párszor írva. Proof of Work rendszer adja az egész alapját. Vagyis 51%-ot kellene a támadónak elérni, hogy sikeresen többszörös elköltést csinálhasson. Ami nem érné meg neki, mert sokkal többe kerülne 51%-ot elérni, mint amekkora haszna a többszöri elköltésből lenne.

    Brute force-szal mindent fel lehet törni, csak idő és számítási kapacitás kérdése a dolog. Viszont számítási kapacitást nem lehet hamisítani.

    "Ki dönti el, hogy egyre bonyolultabb számítási feladatot kell elvégezni egy újabb bitcoinért?"

    Senki. Automatikusan alakul aszerint, hogy a teljes hálózat bányászkapacitásához viszonyítva kb. 10 percenként jöjjenek létre új blokkok. Minél magasabb az összkapacitás, annál magasabb lesz a diff és így annál kevesebb lesz az 1GH/s-re jutó* BTC mennyiség.

    * kizárólag pool-ok (azaz bányásztársaságok) esetében. Ez egyenlőbb eloszlást eredményez és így a kisebb kapacitással rendelkező emberek is termelhetnek profitot, ugyanis egy bányásztársaság szétosztja a közös block reward-ot (50-25... stb és 4 évente feleződik) a pool tagjai között a teljesítmény függvényében.

    Solo bányászatnál csak akkor kapsz jutalmat, ha blokkot találsz, de az csak hatalmas kapacitásnál éri meg és nem tudhatod, hogy mikor. Lehet, hogy szerencsés vagy és 2 nap múlva, de az is lehet, hogy fél év múlva sem. Ezért szerveződnek bányásztársaságokba a bányászok.

    "Ki dönti el, hogy egy korábban már elvégzett számítás újbóli elvégzéséért nem jár bitcoin?"

    A diff növekedése azt jelenti, hogy a generált hash elején lévő 0-k száma növekszik. Vagyis olyan hasheket kell generálnia a bányászoknak, amik elején meghatározott mennyiségű 0 van. De mivel ez teljesen random, ezért minél több 0-nak kell az elején lenni, annál több "selejt" hash-t generál, mire végre talál olyat, ami megfelel. Ha talál egy ilyet, akkor övé a block reward. Ha egyszerre találja meg egy másik bányásszal, akkor az kapja meg, aki előbb találta meg. Tehát ha te találsz ilyet, de nem vagy elég gyors, akkor buktad a block rewardot. Ezért kell minél nagyobb számítási kapacitás, hogy "versenyképesebb" legyél.

    "Legyen mondjuk 50 millió bitcoin a felső határ"

    Olvasgass mielőtt ilyeneket írsz. 21 millió a felső határ egyébként és jelenleg 8 tizedesjegyig osztható.

    "Ki dönti el, hogy a jövőbeli teljes pénzmennyiség (vagyis a föld teljes értékének) szétosztásánál azok jutnak a legnagyobb részesedéshez, akik az elején időben ébredtek / könnyű számításokért kaptak BTC-t / az elején olcsón felvásárolták a BTC-t.... stb.... ez nekem abnormális gondolkodás."

    Ki dönti el, hogy ki birtokol több nemesfémet vagy gyémántot az emberiség közül? Ki dönti el, hogy ki birtokol olyan földterületet amit annak idején ő vagy a felmenői ingyen vagy nagyon olcsón szereztek és ma már többszörösét éri? Természetesen a piac. A Bitcoin nem "kommunista pénz", nem fogja megteremteni az egyenlőséget, csak igazságosabb feltételeket teremt azáltal, hogy decentralizált, így nem áll felette senki, nincs aki befagyaszthatja a "számládat", nincs aki elinflálhatja a pénzedet, mert mindent a piac szabályoz.

    Mintha aranyat birtokolnál, csak digitális formában, annak minden előnyével együtt.

    "Ha valaminek "fix" a mennyisége és az lesz a jövő pénze, és abból mondjuk egy ország egyetlen darabbal sem rendelkezik, és amivel rendelkezik, az meg elértéktelenedik (jelenlegi "rendes pénz"), akkor ez a teljes ország megy a süllyesztőbe?"

    Csak akkor, ha az ország nem tud olyasmit előállítani vagy szolgáltatni, amire más országoknak szüksége van. De ilyen alapon ma is minden ország mehetne a süllyesztőbe aki importra szorul. És meglepő módon pont fordított a helyzet. Azok az országok a leggazdagabbak, akik 90%-ban importra szorulnak, mert vagy sivatag (Dubaj, Izrael, Szaud Arábia, Burnei) vagy örök tél, örök hó és fagyok (Svájc, skandináv országok) vannak. Esetleg olyan kicsi, mint máshol egy főváros és nagy része betondzsungel (Monaco, Luxemburg).

    Ezzel szemben pl. a Kárpát-medence valóságos paradicsom éghajlatilag és földrajzilag, aztán mégis. Se Magyarország, se Szlovákia, se Románia nem igazán lehet büszke a gazdasági teljesítményére.

    Szóval ha valaki későn lép nyilván hátrányba kerül, de attól még simán lehet belőle akár gazdasági nagyhatalom is. A vasfüggöny előtti és a mai Németország között is óriási különbség van. Ahogy a két Korea között is.

    "a végén mindenki számolgatni fog? de mit és minek? :)))"

    A végén a bányászat kicsivel több, mint nullszaldós lesz, ennél fogva annak fogja csak megérni, akinek nagyon sok BTC-je van, hogy segítsen fenntartani a hálózatot. 21 milliótól nem lesz több BTC soha, ezért nem lehet elinflálni.

    (#6759) brd: "Ez nem egy autó, itt azt fizeted meg (ha veszel belőle), hogy akkor éppen a többség mennyire tartja értékesnek, és a többség nem a bányászokból áll, ill. az csak kis része a tulajdonosoknak (és amúgy is, ők eladóként vannak jelen, eladni viszont csak annyiért lehet, amennyiért megveszik)."

    És szerinted ha a bányászok (a 100TH/s-esek kivitelével) jövedelme megcsappanna, akkor az nem lenne hatással az árfolyamra? Tekintve, hogy jelenleg pár nagybefektető kivételével a bányászok azok, akik eladják a tőzsdéken a bányászott coinjaik egy bizonyos részét x árfolyamon? Ha te eddig 1 BTC-t bányásztál, de holnaptól már csak 0.1-et fogsz ugyanakkora áramfelhasználással, ezzel együtt a befektetett pénzed is csak 10x annyi idő alatt lesz nullszaldós, akkor hogyan fogsz reagálni?

    Nem fogsz addig eladni, amíg az árfolyam fel nem megy. Ezáltal a kínálat csökken, ami miatt nehezebb lesz hozzájutni, az árfolyam emelkedése pedig tovább generálja a keresletet egészen addig, amíg a kínálati oldal újra eladásba nem kezd. Ez pedig 1->0.1 váltás esetén 10x-es növekedés körül fog stabilizálódni.

  • brd

    nagyúr

    válasz Penge_4 #6763 üzenetére

    És szerinted ha a bányászok (a 100TH/s-esek kivitelével) jövedelme megcsappanna, akkor az nem lenne hatással az árfolyamra?

    Miért lenne? Azért ér a BTC annyit, amennyit, mert annyiba kerül előállítani? Dehogy. Ez egy közel ideális piac, nincs központi ármeghatározó, így pont annyit ér, amennyiért a vásárlói szerint ér, amennyiért hajlandóak megvenni. Hiába akarná valaki $2000-ért adni darabját (mert neki mondjuk úgy érné meg bányászni), ha senki nem veszi meg tőle.
    Csak úgy tudom elképzelni, hogy hatása lenne, de az is rövidtávú, ha kiderülne, hogy a NSA, vagy hasonló jó szándékú szervezet kezébe kerülne ez a kapacitás, ilyenkor minden bizonnyal (remélem, mert ha nem, úgyis borul az egész filozófiája) módosítanának úgy a hashszámításon, hogy ne lehessen azzal a készülékkel többé hash-t számolni, vagy csak jóval lassabban. De ez is csak lefelé vinné az árfolyamot arra az időre.

    Ha te eddig 1 BTC-t bányásztál, de holnaptól már csak 0.1-et fogsz ugyanakkora áramfelhasználással, ezzel együtt a befektetett pénzed is csak 10x annyi idő alatt lesz nullszaldós, akkor hogyan fogsz reagálni?

    Hát, tekintve, hogy a coinok már több, mint a fele a piacon van, sokat nem számítana az, hogy egy adott ponttól kezdődően az új coinok az általad elképzelt pontig nem kerülnek be a piacra (kibányászódnak, csak nem kerülnek eladásra). Azért nem, mert olyan kis hányadot képviselnek az egészből, hogy nem lenne igazán érzékelhető hatása. A tőzsdéken láthatóan nem kizárólag a bányászok adnak el (lásd az elmúlt időszak forgalma, és az árfolyam értéke, de ha végiggondolod, mi értelme is lenne eladni valamit, vagy inkább mi értelme lenne megvásárolni azt, amit a vevő semmire nem tud használni, ki venné azt meg?), ma már van annyi coin forgalomban, hogy ne az új coinok bekerülésének a sebessége határozza meg a forgalmat/árfolyamot.

    Nem fogsz addig eladni, amíg az árfolyam fel nem megy. Ezáltal a kínálat csökken, ami miatt nehezebb lesz hozzájutni, az árfolyam emelkedése pedig tovább generálja a keresletet egészen addig, amíg a kínálati oldal újra eladásba nem kezd. Ez pedig 1->0.1 váltás esetén 10x-es növekedés körül fog stabilizálódni.

    Valahogyan biztosan így lenne, csak vegyük észre, ez nem azért van, mert akkor éppen x összegbe kerül előállítani a coin-t, hanem a vevők éppen akkor annyit adnak érte. Ha most $2000 lenne egy BTC, vennél belőle? Ill. ami sokkal lényegesebb, az emberek többsége akarna venni belőle? Szerintem nem, tehát csökkenne az árfolyam. Akkor is, ha ez a bányászoknak nem tetszene. Hiába nem adják el az új coinjaikat, attól a meglévőekkel még kereskedni fognak mások. Itt nem egy szűk körben elérhető, létfenntartáshoz nagy mértékében szükséges erőforrás árfolyamáról van szó, lásd pl. olaj, hanem egy kényelemből, vagy haszonszerzés céljából használható valamiről. Itt az mozgatja az árfolyamot, hogy érdemes-e vásárolni belőle, az adott áron, vagy nem. Ha nem érdemes, nem fognak vásárolni, mert nem kötelező, nélküle is elvan bárki, egy pillanatra sem kötelező BTC tulajdonosnak lenni, így az nem fog számítani, hogy mennyibe kerül előállítani. Ha drága lesz előállítani, sokan majd abbahagyják az előállítást, ettől majd megint meg fogja érni előállítani (lásd számítási nehézség). Többek közt ettől is olyan zseniális az egész, nem határoz meg semmit előre, hanem a használói összességének a szándéka alakítja. Bányászás nélkül nyilván nem létezne, de az úgy van kialakítva, hogy valakinek mindig még éppen megérje csinálni (feltéve persze, hogy aktuálisan van értelme a BTC forgalmának).

    [ Szerkesztve ]

    The only real valuable thing is intuition.

  • Formaster

    addikt

    Téves feltevések. A BTC-t két dolog határozza meg, mint minden más értékpapírt. Kereslet/kínálat. Most 12 millió bitcoin mögött X dollár áll. Ha hirtelen sok coin áramlana be de nem kerülne mögé több pénz, akkor az árfolyam zuhanna. Ha hirtelen elterjed majd, de a bányászott coinok száma nem növekszik drasztikusan, akkor szárnyal az árfolyam.

    Az egész egy deflációs spirált követ, a matematikai alapjai miatt. A bitcoin úgy lett megírva, hogy sose lehessen 21 milliónál több belőle. Tehát éveken belül az árfolyam az egekben lesz, /ha addig nem dől be a coin/ ugyanis a nehézségi szint úgy van megírva, hogy 2140-ig tartson kibányászni ezt a 21 millió coint. Hogy mennyibe kerül majd akkor egy coin? Az kereslet kérdése, ha mindenki ezt akarja használni, szerintem több millió vagy milliárd dollárt is érhet egyetlen coin.

  • Formaster

    addikt

    És miért is halna meg a coin? Semmiért, nincs ennél jobb fizető eszköz a nagyhatalmak szemszögéből. Tökéletesen nyomon követhető az útja, nyilvános a könyvelése, nincs inflációja. csak szabályozott értéknövekvése. Pénzhamisítás kizárva, pénzmosás megnehezítve, és pontosan látják hogy 1-1 coin milyen utat jár be. Tökéletesen szabályozható pénz = tökéletes hatalom. El fog terjedni, a kérdés hogy mennyi idő alatt. Szerintem a következő 5-10 évben forradalmi áttörés lesz. Ha gondoskodni akarunk a unokáinkról is, akkor vegyünk most egy coin-t és jól zárjuk el valahova a tárcáját :DDD

  • LLam

    senior tag

    válasz Formaster #6765 üzenetére

    uramisten milyen hosszú válaszok...

    "Ha hirtelen sok coin áramlana be"

    de nem áramlik be. mert szabályozott a coinok megtalálásának lehetősége, nem a számítási kapacitástól függ.

    aki nincs tisztában az alapokkal, KÉREM olvasson már utána!

    "Tökéletesen nyomon követhető az útja, nyilvános a könyvelése, nincs inflációja. csak szabályozott értéknövekvése"

    éppen ez a legnagyobb veszélye a jelenlegi korrupt hatalmi rendszerek szemében!

    [ Szerkesztve ]

    Stay hungry!

  • brd

    nagyúr

    válasz Formaster #6765 üzenetére

    Nem áll mögötte $, van egy árfolyama, ami azt mondja meg, hogy a vásárlói szerint aktuálisan hány $-ral egyenértékű akkor éppen. Nincs mögötte semmi, csak a használói által belé vetett bizalom (azaz, hogy hamisíthatatlan, és más is elfogja fogadni, ill. egyeseknél még az is, hogy folyamatosan emelkedni fog az adott egység által közvetített érték), ez adja pusztán az értékét. Mit nem lehet ezen érteni, miért gondolod, hogy pénz van mögötte? Ill. miért gondolod, hogy értékpapír? Semmilyen törvény nem rögzíti sehol az értékét, vagy bármiféle jogot, amit egy értékpapír hordozhat. Továbbá nem áramlik be hirtelen semmi, majdnem teljesen pontosan meg van határozva, hogy adott idő alatt mennyi új jöhet létre belőle.

    Esetleg azért halna meg, mert sokan (mindenki?) úgy fogja esetleg gondolni, hogy már nem alkalmas arra, amire használnák, pl. jön helyette egy jobban marketingelt megoldás. Az útja valóban nyomon követhető, de ameddig nem tudod, hogy melyik cím kihez tartozik, nem tudod megmondani, hogy kikhez tartozik az adott tranzakció, azaz azt ugyan látod, hogy x címről ment a rajta lévő 5 BTC-ből y címre 3, z címre 2, de hogy az y és z az ugyanazé a személyé-e, vagy az egyik másik személyé, nem fogod tudni. Ehhez y és z címek tulajdonosa a saját elhatározásából (ez persze lehet akár tudatlan is) fel kell fedje, hogy egyezik-e x-szel, vagy nem, ill. hogy ő(k) ki(k).

    Én is az olvasást javaslom, a közhiedelemmel ellentétben maga az olvasás nem károsítja a szemet. ;)

    The only real valuable thing is intuition.

  • attiati

    veterán

    válasz Penge_4 #6763 üzenetére

    Ígérem fogok olvasgani. De elég vad spekulációnak tartom a BTC-t világpénzként.

    A több száz év alatt létrejött pénzügyi rendszert (vagy akár csak a több évtized alatt létrejött mai fedezet nélküli pénzügyi rendszert) drasztikusan és hirtelen változtatná meg. És ez sok érdekcsoportnak, vagyoncsoportnak nem tetszene. Indultak már háborúk ennél jóval kisebb dolgok miatt is. Nemhogy a pénz miatt, ami végső soron az összes háború kirobbantója.

    Értem én, hogy alulról jön a BTC, mert az emberek elfogadják. Polgárháborúk is alulról indulnak általában, meg érdekből.... aztán jön a felsőbb akart (törvénykezés, hadsereg), és annyi az alulról jövő dolgoknak. Persze ettől még voltak sikeres polgárháborúk. Szerintem előbb jön létre egy amero, dolluro, akármilyen nevű dollár, eur közös deviza.

    [ Szerkesztve ]

  • ignorant

    senior tag

    válasz attiati #6769 üzenetére

    De elég vad spekulációnak tartom a BTC-t világpénzként.

    Szerintem mindenki tisztában van azzal hogy nem egyik napról a másikra lesz mindenhol elfogadott pénz (ha nem bukik el persze)

    Ez az oldal gyűjtő helye a a különböző bitcoin elfogadó helyeknek (webshopok itt nincsenek feltuntetve)

    http://coinmap.org/

    Ezek meg foleg online cegek gyujtohelyei:

    https://en.bitcoin.it/wiki/Trade

    http://bitcoinrep.org/

    2012 vegen, 2013 elejen kezdtek sokasodni az elfogadó helyek, ez is peldazza hogy mennyire gyerekcipoben jar az egesz.

    A coinmap.org ev elejen majdnem teljesen ures volt.

  • LLam

    senior tag

    válasz attiati #6769 üzenetére

    "Szerintem előbb jön létre egy amero, dolluro, akármilyen nevű dollár, eur közös deviza"

    sztem meg nem. ezek amiket írsz óriási erejű érdekcsoportok megegyezése tudná csak létrehozni, ami szvsz elképzelhetetlen, hiszen folyamatosan versengenek. az alulról jövő kezdeményezések (like BTC) az egyetlenek melyek ilyen magasztos célt elérhetnek, éppen az "érdektelenség" azaz a vesztenivaló hiánya miatt..

    Stay hungry!

  • attiati

    veterán

    válasz LLam #6771 üzenetére

    A nép legyőzi a Rotschildeket és a FED-et :)
    Amíg mondvacsinált indokokkal háborút lehet indítani országok ellen, és ahhoz asszisztál a fél világ, addig ez tündérmese. Fedezetlenül lehet pénzt nyomtatni évtizedek óta, és senki nem kérdez. Inkább nem is folytatom.
    Remélem azért nem csak IT és bányászat oldalról nézitek a dolgokat.

  • Chal

    addikt

    válasz attiati #6772 üzenetére

    Ne lovald bele magad olyanba, amit senki se állított :)

    Arról van szó, hogy 3-4 év létezik a BTC, jelenleg viszont 1 egység ér 600-1200 dollárt, és több ezer helyen tudsz vele fizetni Európában. Mindez nem 4 év eredménye, hanem jóformán csak az utolsó kettőé (se). Mi ennek örülünk, mert minden várakozást felülmúlt. Nem arról van szó, hogy akkor holnaptól ez lesz az új pénz, és minden más mehet a fenébe. Nyilván aki hisz (és aki nem hisz) a bitcoinban, az vízionál valamilyen jövőképet hozzá, de még a legvérmesebb hívők se hiszem hogy 10-20 év távlaton belül gondolkodnának mikor azt mondják, hogy megjelenhet a mindennapokban (és akkor ez alatt még közel sem azt értik hogy a dollárral vagy az euróval egy súlycsoportban lesz). Hogy honnét szedted a jelenlegi gazdasági és pénzmodell "leigázásával" kapcsolatos elméleteid, azt nem tudom, de tulajdonképpen ezen dolgok kapcsán magaddal vitatkozol :)

    [ Szerkesztve ]

  • attiati

    veterán

    válasz Chal #6773 üzenetére

    itt a fórumban láttam a világ GDP-jét a bitcoinek számához viszonyítva, és abból kijött a bitcoin potenciális árfolyama :) igaz, ez csak egy vélemény volt.
    Na mindegy, lehet beállok gyártani 1 bitcoint :)

    [ Szerkesztve ]

  • ripla

    őstag

    végigmentem ezen az oldalon, beállítottam mindent ugyanúgy ahogy itt leírták...mégsem bányászik a gépem, semmi nem történik.
    [link]

    ati kártyám van, 4 magos procival és 8g ramos meghajtással, de folyamatosan azt írja ki a guiminer az alsó értesítő sorban, hogy nem tud kapcsolódni semmihez.
    már legalább 4 különböző host címet és port számot adtam meg neki, de sehogy se akar elindulni.
    mit rontottam el?

    [ Szerkesztve ]

  • Chal

    addikt

    válasz ripla #6775 üzenetére

    Ez itt egy kicsit OFF, nézz át az LTC topicba.

    Egyébként ne a forumot nézd, hanem a pool "getting started" oldalát, azon van friss infó. Ha a kettő megegyezik (nem néztem, lehet hogy a forum is friss), akkor vagy elírtál valamit, vagy pl. a tűzfalad/routered nem engedi ki a minert.

    [ Szerkesztve ]

  • ripla

    őstag

    válasz Chal #6776 üzenetére

    az oldal megtévesztő, guiminert használok, amire azt írják itt, hogy csak bitcoin bányászatra való és nem litecoinra. ezért is kérdeztem meg itt.
    viszont tényleg nem értem mi a probléma. mindent beállítottam de semmi sem megy.

    [ Szerkesztve ]

  • Chal

    addikt

    válasz ripla #6777 üzenetére

    Ha LTC-t akarsz bányászni, akkor mindenképpen rossz topicban vagy. A guiminer egyébként tud scryptet is, bár én nem használom (sőt, ha jól tudom, külön forkja van, tehát a simával nem megy).

  • ripla

    őstag

    válasz Chal #6778 üzenetére

    meglett a hiba. rossz nevet adtam meg, és a megadott host-ok közül egyik sem ment. most pörög a videókártyám veszettül. :P

    [ Szerkesztve ]

  • ninjacat

    tag

    válasz Penge_4 #6762 üzenetére

    "Ahhoz elég nagy, hogy egy támadással szemben ellenálló legyen a hálózat, de ahhoz még nem, hogy ha a gazdasági élet legnagyobbjai (Google, Facebook, USA, stb.) összefogva egymással létrehoznak egy altcoint amit közös hátszéllel nyomnak, akkor az emberek azt fogják használni. ...De egy másik altcoinnal szemben kizárólag az ismertsége az előnye"

    Részemről egy lyukas garast nem adnék olyan altcoinért amit egy cég kartell - konzorcium lök piacra, mert ez egyenlő lenne a centralizáltsággal és a központosított árfolyam manipulációval.

    Másrészt ki biztosítaná a folyamatosan növekvő számítási kapacitást?
    Egy ilyen hálózatot elindítani ugyan lehet, de mitől növekedne a megfelelő ütemben, amikor a konzorcium erőforrásai végesek?

    Már most is rengeteg altcoin van és egyik sem lesz szerintem különösebben sikeres, mert ördögi kör, hogy a kapitalizáció az elterjedtség és hálózati kapacitás függvénye és az elterjedtség viszont a kapitalizáció függvénye is.
    A bitcoin számára a technológiai elsőség húzta a kapitalizációt és az elterjedtséget, ami a többi altcoinnál magától nem fog jönni, mesterségesen meg szvsz. nem hozható létre a technológia előnyeinek megsértése nélkül.

    Mindazonáltal szerintem nem fog 40 k. körüli árfolyamra felmenni, mert az árfolyam növekedése együtt jár azzal, hogy a gazdagok felhalmozzák, így fokozatosan egyre kevesebb kézbe kerül az összes forgalomban lévő btc, ami viszont gátolja a további terjedését.

  • ignorant

    senior tag

    válasz ninjacat #6780 üzenetére

    Mindazonáltal szerintem nem fog 40 k. körüli árfolyamra felmenni, mert az árfolyam növekedése együtt jár azzal, hogy a gazdagok felhalmozzák

    Ha nekiállnának a gazdagok bespájzolni vele, az alapbol az árfolyam elszállását okozná...

  • attiati

    veterán

    válasz ignorant #6781 üzenetére

    BTC-hez teljesen hasonló rendszert nem lehet létrehozni? (ugyanolyan struktúrában, decentralizáltan)

  • Formaster

    addikt

    Most az a kérdés, hogy ha a coin struktúráján változtatni kellene, hogy elterjedjen, akkor ki és hogyan nyúl ebbe bele? Szerintem a btc-n nem lehet változtatni, vagy tévedek?

  • ignorant

    senior tag

    válasz attiati #6782 üzenetére

    A bitcoin nyilt forraskodu, az altcoin-ok is erre a kodra epulnek (eddig) minimális vagy jelentektelen valtoztatásokkal.

    Ha lenne egy alt amiben erdemleges javitás v funkcio van, az bekerülhetne a bitcoin protocol-ba, szoval az altok fő funkciói (jelenleg):

    - koncepciok, feature-ok tesztelese
    - Spekulacio

    Ha pl megjelenne UScoin v EUcoin, en biztos hogy kerülném. A bitcoinnal kapcsolatban az egyik fo szempont hogy mentes az ilyen kártékony emberi szerveződésektől.

    @Euzsolt: lehet valtoztatni, de ahhoz kell a resztvevők konszenzusa.

    Ha pl a kovetkező verzióban megjelenne egy olyan valtoztatas ami sokaknak nem tetszik akkor ahelyett hogy frissitenek, folytathatnak a blockchain-t a valtoztatast kikerulve (fork).

    Effektive a frissitesek telepitesevel, vagy mellőzésével szavaznak a resztvevők.

    [ Szerkesztve ]

  • ninjacat

    tag

    válasz ignorant #6781 üzenetére

    Igen ám, de a rendszer fenntartásához és terjedéséhez egyre bővülő felhasználói kör kellene, ennek ellenhat a magas árfolyam, már most is.

  • ignorant

    senior tag

    válasz ninjacat #6785 üzenetére

    az arfolyam lenyegtelen. Persze az 1bites embereket elriasztja, de jobb is ha a kezdeti lépésekben kevesebb a "retardált".

    [ Szerkesztve ]

  • attiati

    veterán

    válasz ignorant #6786 üzenetére

    ha az emberek 80%-a nem fér hozzá és a 80%-nak "rendes" pénze van, akkor miért dobná el az összes pénzét és miért fogadná el a 20% kezében levő fizetőeszközt? (leszámítva ha az a 20% a legbefolyásosabb réteg, de akkor megint nem önkéntes a dolog)

    [ Szerkesztve ]

  • Tenken

    őstag

    válasz attiati #6787 üzenetére

    Azért mert nem kell órákat/napokat várni mire az a szerencsétlen bank megcsinál egy utalást.
    Itt egy klikk és kb ott is van.
    Nincs "számlavezetési díj", "kezelési költségek". Az utalási díj is ezred%-okban mérhető.
    Nincs bonyolult számlanyitási procedúra. Úgy működik, ahogy a bankoknak a 21. században kellene.
    Ez a jövő. Lehet nem pont a btc lesz a befutó, de az irányt mindenképpen ez mutatja.

    "Minden nő 20 centist akar, de 10 centinél már fulladozik" -Torrente

  • Kozmonauta

    tag

    válasz attiati #6787 üzenetére

    A mai pénzvilágban a világ vagyonának több mint 90%-t csak a lakosság 1%-nak van a kezében:
    Szerintem ehez képest a bitcoin sokkal igazságosabb, ráadásul azok a manipulációkat amit a mai pénzügyi rendszerben megtesznek azt bitcoinnál a hajukra kenhetik.
    Majd elfelejtettem a bitcoinban tartott vagyon nem tud inflálódni vagyis veszíteni az értékéből.

    A HÁBORÚ: BÉKE A SZABADSÁG: SZOLGASÁG A TUDATLANSÁG: ERŐ

  • Penge_4

    veterán

    válasz ninjacat #6780 üzenetére

    "Részemről egy lyukas garast nem adnék olyan altcoinért amit egy cég kartell - konzorcium lök piacra, mert ez egyenlő lenne a centralizáltsággal és a központosított árfolyam manipulációval."

    Ugyanúgy decentralizált és opensource lenne, csak éppen mondjuk a Google uralná. Az, hogy valami nyílt forráskódú, önmagában nem jelent semmit. Nagy cégek és komoly pénz nélkül az open source csak pár geek játékszere marad. Ha nagy cégek és kellő pénz áll a dolog mögött, azzal nem tud senki versenyezni.

    Ha valaki úgy dönt, hogy kiépít rekord sebességgel egy átlagember számára is emészthető infrastruktúrát, akkor az könnyen átveheti a Bitcoin helyét. Gondolj bele. Te mondjuk egy eBay, Amazon, Auchan, Tesco vagy akárkinek a CEO-ja vagy. Felhív Larry Page vagy Sergei Brin, hogy támogatni kéne a házi kriptovalutájukat, ami természetesen nyílt forráskódú és decentralizált, csak a bányászkapacitásba besegít a Google szerverparkja, ami egyben biztonságot is jelent, mert így biztosan kizárják az 51%-os támadás esélyét (már amennyiben megbízol a cégben, de miért ne tennéd? Elvégre a 99%, hogy valamilyen bankban tartod a pénzed, szóval azokban is megbízol.) Ja, és a Google garanciát vállal mindenért. Valamint már kapásból a teljes Google szolgáltatáskínálatban fizethetsz vele és ez még csak a kezdet. 1-2 éven belül már szinte minden nagyobb cég el fogja fogadni és ha ilyet birtokolsz, akkor biztosan nem halsz éhen semelyik nagyvárosban legyen bármelyik kontinensen is.

    Az elfogadás egy nagyon sarkalatos pontja a dolognak. Mennyi partnerprogram meg ilyen-olyan, komoly cégek által kibocsátott kártya tűnt el a süllyesztőben csak azért, mert nem tudtak elég elfogadóhelyet felmutatni? pedig ki ne akarna kedvezményekkel vásárolni?

    Ha a Google üzletet köt bankokkal, akik bármikor készségesen lehetőséget adnak, hogy a GoogleCoin-t akár egy ATM-en keresztül, akár a bankban, akár online felületen készpénzre váltassák? Ha megfűzik az államot és még a Magyar Posta is átváltja neked készpénzre?

    "A bitcoin számára a technológiai elsőség húzta a kapitalizációt és az elterjedtséget, ami a többi altcoinnál magától nem fog jönni, mesterségesen meg szvsz. nem hozható létre a technológia előnyeinek megsértése nélkül."

    Szerintem a Litecoin mellett még a Dogecoinnak vannak komoly esélyei az elterjedésre. A többiből valóban nem lesz semmi.

    "Mindazonáltal szerintem nem fog 40 k. körüli árfolyamra felmenni, mert az árfolyam növekedése együtt jár azzal, hogy a gazdagok felhalmozzák, így fokozatosan egyre kevesebb kézbe kerül az összes forgalomban lévő btc, ami viszont gátolja a további terjedését."

    Az árfolyamra nagyon kevés hatása van a felhalmozásnak, mivel a kereslet-kínálat olyan természeti törvény, amire még gazdagok is csak nagyon korlátozottan vannak hatással. Főleg, hogy ahogy nő a kereslet, úgy lesz mindenki egyre inkább érdekelt abban is, hogy "Most adom el gyorsan, amíg nem zuhan." ahogy abban is, hogy "Azért sem adom el, megy ez még majd feljebb is."

    Eközben pedig ha kiépül a megfelelő elfogadási lánc, nem kell többé fiat valutára váltani mert egyre több helyen lehet majd fizetni Bitcoinnal. Ez pedig azt eredményezi (lévén: ez nem tud kamatozni), hogy a gazdagok kénytelenek lesznek elkölteni a pénzüket, mert fizetni kell a közműveket (jakuzzi, medence, kastély rezsije), fizetni kell az utazásokért, nyaralásért, meg kell tankolni az autókat, a magángépet és a helikoptert is, fizetni kell a kertészt, a szobalányt, a biztonsági szolgálatot, a telefonszámláról nem is beszélve, stb.

    Lehet, hogy a gazdagnak sok van, de a kiadása is nagyságrendekkel több a nívó miatt. Ezekért pedig fizethet fiat valutával vagy Bitcoinnal.

    Na vajon melyikkel fog, amikor van egy rakás BTC-je, aminek már régóta nem emelkedett az árfolyama pont azért, mert mindenki ül rajta, mint Dagobert bácsi, miközben a dollár meg egyre jobban inflálódik?

    A kriptopénz lesz a jövő. Ez kétségtelen. A kétséges az, hogy a Bitcoin-e vagy valami más, valami újabb, valami jobb, esetleg a meglévők közül valamelyik.

    Az árfolyam pedig a pénzkészlet és a kapitalizáció aránya alapján fog alakulni. Ennél fogva az egyetlen, ami a Bitcoint meggátolja abban, hogy elérje a világ teljes GDP-jét az a konkurens altcoin-dömping.

    Persze most olyan 50 éves távlatokról beszélek. Ilyen 5 éves távlatokban senki ne várja, hogy 1 satoshi akár csak 1 forintot is fog érni. :DDD

    (#6784) ignorant: "Ha pl a kovetkező verzióban megjelenne egy olyan valtoztatas ami sokaknak nem tetszik akkor ahelyett hogy frissitenek, folytathatnak a blockchain-t a valtoztatast kikerulve (fork)."

    Na ez az amitől tartok, mert az ilyen változások mindig az "erősebb kutya baszik" elvén alapulnak. Van pár "renitens" aki most is használ Windows 98SE-t, de ez mérhetetlen. A Windows XP-t használók száma már mérhető, ahogy a Windows 8-ra sem akarnak sokan átállni, de azért mégis képes egy Microsoft is erőt gyakorolni a felhasználóbázisra. Akkor hogy ne lenne képes egy egyesült nagyhatalmakból álló gazdasági kartell, akiknek anyagi érdekük fűződik hozzá, hogy korrumpálják* a blokkláncot?

    * Először beszivárognak a fejlesztők közé a "megfelelő" emberek. Akár évekig végzik szorgosan a munkájukat, míg végül elegen lesznek ahhoz, hogy egyesült konszenzus alapján döntsenek egy változásról. Mindig nagyon lassan és sosem radikális változásról. Ugyanezzel a taktikával tűnt el az aranyfedezet is a dollár mögül és csökkent le szépen lassan a tartaléktára úgy, hogy ma már a pénznyomtatásban a papír és a festék a szűk keresztmetszet, nem a résztartalék.

    Természetesen nem most, mivel most halva született lenne minden ilyen jellegű próbálkozás. Majd akkor, amikor a Bitcoinban történő zavar legalább annyira megrogyasztaná a gazdaságot, mintha a dollár vagy az euró szűnne meg vagy kezdene el hiperinflálódni vagy hiperdeflálódni.

    Nagyon kevesek nagyon kemény munkája bármilyen apró változást elérni, ugyanis az átlagember úgy van kódolva, hogy fél, retteg minden apró változástól.

    (#6789) Kozmonauta: "A mai pénzvilágban a világ vagyonának több mint 90%-t csak a lakosság 1%-nak van a kezében:
    Szerintem ehez képest a bitcoin sokkal igazságosabb"

    Vagyis 70 000 000 ember tartozik a világ lakosságának 1%-ába. Ezzel szemben ha valaki birtokol csak egyetlen BTC-t is, a felső 0.3%-ába tartozik.

    Ez már önmagában egy közel 100%-os hatalmi struktúra átrendeződés, aminek a megtorpedózásában rengetegen érdekeltek a jelenlegi rendszer haszonélvezői közül. Hogy én meg itt a fórumon még x ember nem tud olyan stratégiát, amivel ezt elérik az még nem jelenti azt, hogy ők sem tudnak. A hatalmat és a vagyont mindenki foggal-körömmel igyekszik átmenekíteni a "jövőbe". A második világháborúban a haláltáborban raboskodó zsidók lenyelték a gyémántjaikat és a bélcsatornáikban tárolták, mert hittek benne, hogy egyszer majd talán túlélik és akkor lesz miből új életet kezdeniük. A gazdag ember hihetetlenül találékony tud lenni a legkegyetlenebb környezetben is. Aki azt hiszi, hogy Warren Buffet, Bill Gates, Carlos Slim, Soros György és társai nem vásároltak be BTC-ből az hihetetlenül naiv.

    Gondolkoztam rajta, hogy én vagyok-e csak pesszimista meg kishitű, de valahogy nem tudom elképzelni, hogy úgy legyek a jövőben csilliárdos, hogy semmit nem tettem érte. Se effektív munkát, se ritka és keresett szaktudást nem tettem bele. Oké, hogy igazságtalan a világ, de ennyire azért nem. Akár Bill Gates-et, akár Zuckerberget vesszük is alapul, (ráadásul a lehetőségek országában, angol anyanyelvvel), azért még ha aránytalanul sokat is kaptak vissza, akkor sem ennyire. Én is és még sokan mások közelebb állnánk a lottómilliomosokhoz, mint hozzájuk, ha ez tényleg bekövetkezne.

    A jelenlegi 1% viszont vagy dinasztiák formájában maradt fenn hosszú ideje vagy ha mélyről jött, akkor nem keveset tett érte. De az, hogy valaki beszerez egyetlen BTC-t és ezzel bekerül a felső 1%-ba? Ez álomnak is abszurd...

    [ Szerkesztve ]

  • LLam

    senior tag

    válasz Penge_4 #6791 üzenetére

    jó az új ööö arcod(?)/ikonod(?) ! az a zöld földönkívüli olyan snassz volt :)

    a kozmonautának adott válaszod nekem kissé kusza, ami átjött belőle arra az a válaszom, hogy ha nem tudod/akarod elhinni, hogy jókor voltál jó helyen (értsd van/lesz 1 BTC-d) akkor sosem leszel ott. én elhittem és hiszem továbbra is h amikor puszta geek passzióból nekiálltam BTC-t bányászni akkor jó helyen voltam. szóval várom a 40k-s vagy akár milliós BTC értéket. ja nem. nem csak várom, teszek is érte. :B

    Stay hungry!

  • Penge_4

    veterán

    válasz LLam #6792 üzenetére

    Azt elhiszem, hogy jókor voltam jó helyen, csak azt nem, hogy ennyitől bekerülhetek a felső 1%-ba. Túl könnyű lenne. Ennél még az early adopterek is többet tettek, mert ők legalább bányászták, meg osztogatták, mint a cukorkát, mert akkor még annál is kevesebbet ért. És most is rajtuk van a sor, hogy költsenek belőle, mert nekik van a legtöbb veszteni vagy nyerni-valójuk rajta.

    Ami miatt a legkevésbé realisztikus ez az egész, hogy publikus a recept. Vegyél BTC-t és ülj rajta x évig.
    Az aranyláz különbözött ettől, mert az aranybányászok, akik már gépekkel termelték, nem tudták, hogy még mennyi lesz a föld alatt belőle, így ismeretlen volt a jövőbeli értéke. A Bitcoinnál ismert a 21 milliós maximum, emiatt az egyetlen ismeretlen dolog, hogy a piac mennyire fogja magáévá tenni és az átlagember elfogadni.

    Megpróbálom példával, hátha úgy jobban átjön. Utazok a BKV-n és találok az üres metrón éjszaka egy utazótáskát, kilóg belőle egy húszezres. Megnézem és tele van húszezresekkel.
    1. Nagyon kicsi az esélye az ilyesminek, igazi lottóeffektus.
    2. Kockázatos is, mert lehet, hogy éppen golyót kapok, miközben viszem haza. Vagy utána, mert valaki meglátott.
    3. Rengeteg pénzem lesz, de még a leggazdagabb magyarok közé sem kerülök be vele.

    Ezzel szemben ezt az 1% dolgot kicsit olyannak érzem, mintha az interneten terjengő, már Index és Origó által is megírt cikkekben lenne leírva, hogy x helyszínen y időben húszezresekkel teli utazótáskákat osztogatnak és a nagy kereslet miatt ma már csak 150 000 HUF-ért lehet hozzájutni darabjához, de 2 éve még 2000-ért is hozzá lehetett, előtte meg egy 100-asért ötöt adtak. Viszont siessetek, mert a készlet véges, összesen 21 millió ilyen táska van és már több, mint a fele ki van osztva, ezért egyre drágább lesz. Jövőre talán már 1 000 000 HUF lesz egyetlen ilyen 1 milliárdot érő táska.

    Túl ismert már ahhoz, hogy exkluzív legyen. És ilyen durva növekedést csak exkluzív dologgal érhet el az ember. Ha elérné a világ GDP-jét, akkor érne 5 millió dollárt egyetlen BTC.

  • brd

    nagyúr

    válasz Penge_4 #6794 üzenetére

    Megint elfelejted, hogy nem fogsz rajta addig ülni, amíg 40k lesz (ha lesz egyáltalán). Nagyon kevés ember képes erre a világon. Annyira messze áll az emberi természettől, hogy komolyan kondicionálni kell magát rá a legtöbb embernek. Mit csinálnál, ha most lenne mondjuk 1 BTC-d, és mondjuk márciusig felmegy $20000-ig, aztán 2 hét-egy hónap alatt lecsorog $5000-re? Ha erre azt mondod, hogy megtartanád, a fórumon tanúsított viselkedésed alapján én ezt messze nem hinném el. Olyan 10, vagy 8k körül már erősen kapálóznál, hogy eladhasd. Forintokban: most ér olyan 150k HUF-ot, március elején lenne ebből 4.4m HUF, majd március közepén azt látnád, hogy visszaesett 2m HUF-ra az értéke. Képes lennél bízni abban, hogy visszamegy még 4.4m HUF-ra?
    Az Index inkább arról szokott írni, hogy kiderült, a táskában lévő pénz jó része hamis.

    [ Szerkesztve ]

    The only real valuable thing is intuition.

  • ignorant

    senior tag

    válasz Penge_4 #6794 üzenetére

    @brd

    Annyira messze áll az emberi természettől

    Pontosan. A hirekben volt par "szerencses" aki megfeledkezett roluk teljesen. De amugy nem sokan kepesek tudatosan tartogatni oket foleg ha szemmel kiserik az arfolyamot.

    [ Szerkesztve ]

  • Penge_4

    veterán

    válasz brd #6795 üzenetére

    "Ha erre azt mondod, hogy megtartanád, a fórumon tanúsított viselkedésed alapján én ezt messze nem hinném el."

    Pedig de. Egyébként hogy érted, hogy a fórumon tanúsított viselkedésem alapján? Ilyennek nézek én ki? ;]

    Ha nem hinnék benne, akkor 1200-on átutaltam volna valamelyik tőzsdére és kerestem volna rajta. Az egyetlen, ami megakadályozott, pont a benne való hit. Ha csak egy instrumentumnak fognám fel a sok közül, akkor ekkora emelkedés után tuti eladom és még ha nem is akartam volna kockáztatni, belőttem volna 900-ra a vételt és 25%-kal megnöveltem volna a kereskedett mennyiséget.

    De hajszálon függött, hogy Kína bedönti-e vagy elindítja a lavinát. Mert ha direktívát dolgoztak volna ki, mint a németek, akkor ma már 10000 körül is lehetne simán. Akkor meg nem 25%-ot nyertem volna rajta, hanem már csak a 10%-át tudnám visszavásárolni a pénzből, amiért eladtam.

    Mosolyogva, haláli nyugalommal nézem az árfolyamot. Egyedül akkor voltam kicsit ideges, amikor 800 fölé ment, hogy lesz-e még lehetőségem venni belőle majd olcsón.

    Miközben a Bitcoinról szóló IT Café cikkeknél már ugyanazok sokadszor kiáltanak bedőlést meg összeomlást, én ugyanolyan jókat tudok derülni ezeken, mint mikor megjelenik a cikk, hogy na most aztán leszámolnak a warezzal meg eltörlik a torrentet. ;]

    Leírtam már az aggályaimat.
    - Hiba a protokolban.
    - A rendszer haszonélvezőinek asszimilációs/manipulációs törekvései zseniálisan összehangolt stratégiával.
    - Az emberi kapzsiság, ami miatt nem fog forogni a belső gazdaság, mert mindenki csak felhalmozni akar majd.

    A betiltás nem szerepel közte, mert akkor az alvilág pénze lesz és többet ér majd, mint egy kiló hernyó, miközben megőrzi a digitálisságból eredő pozitív tulajdonságait.

    Ja, és mindhárom aggályom végére gondold oda, hogy "Végül emiatt átveszi a helyét majd egy altcoin."
    Mert protokol formájában tovább fog élni, csak magának a pénznek a helyét veheti esetleg át valami más decentralizált kriptopénz. Akár Google hátszéllel, amit szintén esélyesnek tartok. És ezt is kizárólag a Google esetén, mert nekik van egyedül meg a hatalmuk ilyesmi véghezvitelére.

  • Penge_4

    veterán

    Egyébként nem rég vettem észre, hogy Satoshi Nakamoto milyen jól kiszámolta a Bitcoin jövőbeli potenciális értékét is ezzel a 8 tizedesjeggyel. Ugyanis ha a világ GDP-jére vetítjük ki, akkor 5 millió dollár lesz 1 BTC.

    8 tizedesjeggyel ez így fog kinézni: 5000000.00 érthetőbben: 0.00 0.0|0 0.00, még érthetőbben: 100 satoshi azaz 1.00 µBTC kb. 5 dollárt fog érni.

    Vagyis olyasmi értéke lesz a Bitcoin harmadik legkisebb egységének (hogy legyen hely a két tizedesjegynek), mint a dollárnak volt az USA fénykorában.

    [ Szerkesztve ]

  • ZollR

    tag

    válasz Penge_4 #6798 üzenetére

    A világ nominális GDP-je azaz a GWP (gross world product) 72 x 10^12 USD.
    Ha ez leosztod 21 millióval (21 x 10^6) akkor kijön kb. 3.43 millió USD.
    Egyébiránt fölösleges ilyen "világpénze víziókba" ringatni magunkat addig amíg nem megoldott a hitelezés meg a lefoglalás a BTC-nél....

    Végül, a dollár, az euró és a nyugati imperialista kapitalista hatalmak alkonyában nem marad más, csak 7-1=6 milliárd bitcoin spekuláns, akik autodidakta módon sajátították el az open source közgazdasági tudományokat! By: --Rawlings--

  • ignorant

    senior tag

    válasz ZollR #6799 üzenetére

    Ha a lefoglalas megoldott lesz akkor valoszinuleg meghal az egesz (en legalabbis megszabadulnek toluk es soha nem hasznalnam). Nem is ertem hogy lehet ilyen elvarasod, ertelmet vesztene az egesz protocol.

    White paper meg nem volt meg?

    A hitelezes mai formajat (crowd) funding siman megoldhatja. sot kozpontositott hitelezok letrejottenek sincs akadalya, bar ez nem lenyegi kerdes, foleg nem most.

    A popularis felfogas tudom hogy az, hogy a hitel jo....en viszont ezt irrealisnak tartom. Biztos hogy jo annak aki hitelez...de senki masnak nem (max aki kulonleges hiteleket kap a bankoktol) :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák