eFootball PES 2020: kézzel fogható fejlődés!

Kipróbáltuk a Pro Evolution Soccer sorozat legújabb részét! A 2020-as, kissé átnevezett epizód egyértelműen változott, és szerencsére jobb irányba.

A focijátékok között a FIFA mellett  most már csak a Pro Evolution Soccer rúghat labdába konzolos és PC-s fronton, legalábbis, ami a népszerűséget illeti. Ez nem is véletlen, hiszen a sok epigontól eltérően a kissé "szimulátoros" irányba elvitt PES széria markáns karaktert tudott kialakítani az évek során. A szokásoknak megfelelően ősz elején jelent meg a sorozat új része, amit ki is próbáltunk! A kérdés ezúttal is az volt, hogy sikerült-e fejlődni valamiben, likvidálni az idegesítő hibákat, hogy milyen a grafika, és mennyire van rendben a játékélmény.


[+]

Grafika, hangok

A program a PES 2019-hez hasonlóan támogatja a 4K HDR módot, amihez értelemszerűen megfelelő vas és megjelenítő is szükséges. A mérkőzés alatti látványvilág alapvetően nem változott, a grafika nagyon hasonló maradt az elődhöz, az animációk kicsit finomodtak, de igazán lényegi különbség e téren nem fedezhető fel. Mindenesetre a játékosok továbbra is felismerhetőek a külsejük alapján, tehát más a hajuk, a testalkatuk, de azért ez ma már alapelvárás.  A körítésnél (játékosok bemutatása, gólörömök, visszajátszás stb.) már azért markánsabb az eltérés. Az emberek arca még élethűbb lett, és a frizurájukon láthatóan rengeteget dolgoztak a grafikusok. Az animációk szebbek lettek, így a végeredmény minden korábbinál valóságosabb lett, ami szuper, mert így még jobban beleélheti magát az ember a focizásba.


[+]

A hangok a korábbi verziókban is rendben voltak, ezt művészet lett volna elbaltázni, de szerencsére a Konami mérnökeinek a helyén volt a szívük! Ezúttal mintha a zeneválasztás is jobban sikerült volna, bár azért komoly esély van rá, hogy egy év alatt a menü alatt futó új nóták is az idegbajba kergetnek majd.

Hirdetés

Játékmenet

Az alapok maradtak, tehát az irányítás gyakorlatilag semmit sem változott az előző részhez képest. Az egyes gombok feladatáról, használatuk helyes módjáról továbbra is kis, ábrákkal kísért magyarázatok tájékoztatnak a meccsek között, vagy mikor a betöltésre várunk, ami tök jó szolgáltatás továbbra is, hiszen ezekből rengeteget lehet tanulni. A stílus is maradt a régi, azaz továbbra nem jelentek meg az arcade megoldások, maradt a "szimulátoros" jelleg, sőt az az érzésünk, hogy minden korábbinál ebbe az irányba tolódott el a játék. Már nem is arról van szó, hogy nem lehet egyetlen emberrel végigszólózni a pályán, hanem konkrétan már az is esemény, ha sikerül egymás után két cselt megcsinálni.


[+]

Továbbra is rettenet fontos az időzítés, nem mindegy hogy mikor, milyen ütemben passzolunk, hogy az emberünk merre "néz", hogy milyen gyorsan fut, hogy kik vannak a közelében, hogy mennyire tisztán áll, és hogy milyen pozícióban van az, akinek majd továbbítja a bogyót. Emiatt nagy jelentőséget kap a területszerzés, az egyes zónák levédekezése és a taktika is. Emellett a korábbinál nagyobb szerepet kapott az esetlegesség, a véletlen, tehát például, hogy a játékos rosszul veszi le a labdát, ha taszigálják bukdácsolni kezd, aminek nem lehet megjósolni a végkimenetelét, vagy felugrásnál a hátára pattan a laszti.  Szóval úgy megy a dolog, mint az "igazi" fociban, ami miatt sokszor alig van kapura lövés, és csak a középpályán gyömöszkélik egymást a csapatok, de ennek is meg van a varázsa. Értékké válik így minden jobban sikerült akció, vagy akár egy harmincról eleresztett, kétségbeesett löket is.


[+]

És itt kell megemlíteni azt is, hogy kiiktattak egy nagyon idegesítő hibát az idei évre: a bíró már egyáltalán nem fúj olyan könnyedén, mint a PES 2019-ben, amelynél sokszor széttördelte a meccseket a rengeteg, sokszor érthetetlen okokból megadott fault. Sokkal keményebb a játék, több minden belefér, amit szokni kell még, de ez egyáltalán nem baj. Emellett jobbá, pontosabbá tették a megfelelően végrehajtott hosszú passzokat is, így már van értelme a keresztlabdáknak, hogy csak egy lényeges szempontot említsünk.

Menürendszer

A tavalyi látványos, ám átláthatatlan katyvasz után visszatértek  a puritán útra a fejlesztők, és egy sokkal letisztultabb kezelőfelülettel álltak elő. A program magyarul továbbra sem beszél, illetve egy-két új elnevezéssel is találkozhatunk, de azért mindent hamar meg lehet találni. Szerencsére a csapatok összeállításának módszerén nem variáltak, és a meccsek előtti grafikus kezelőfelület is maradt a régi. Szóval mindent összevetve egyértelműen jobb lett az új rendszer.


[+]

Bajnokság, kupa, csapatok, játékosok

Ezúttal is egy raklap nemzeti és nemzetközi bajnokság és kupa közül választhatnak a felhasználók. Ezek között ott figyelnek a népszerű és kötelező (VB, BL, EL stb.) sorozatok is, annak ellenére, hogy a megszokott nevüket nem találjuk, aminek nyilván megint az licenszekkel történő kavarás állhat a hátterében. Ez az oka annak is, hogy jó néhány csapat, így például az Atletico Madrid is csak álnéven futhat, és akad arra is példa, hogy a játékosok, mezek is mások, mint a valóságban. Ez a PES egyik legnagyobb hátránya továbbra is a nagy riválishoz képest, mert tényleg elég illúzióromboló tud lenni, amikor a Real Madrid helyett kifut a gyepre a Madrid Chamartin B...


[+]

Emellett megmaradt az a lehetőség is, hogy egy csapatot húzzunk fel a béka feneke alól játékosneveléssel, kereskedelemmel. Emellett arra is van lehetőség, hogy egyetlen emberrel nyomjunk végig egy komplett karriert. Persze a különféle internetes bajnokságok, meccsek sem hiányoznak, bár amikor mi próbálkoztunk, akkor éppen valami probléma akadt a rendszerrel, de ez még betudható az első időszak szokásos hibáinak. Az eddigi tapasztalataink azok, hogy ezek a problémák minden évben jelentkeztek, és menetrendszerűen ki is javították őket.

Jobb lett!

Mindent összevetve azt tudnánk mondani, hogy a PES 2020 egyértelműen változott, és szerencsére jobb irányba. A kezelés és a játékmenet még jobb lett, a hangok rendben vannak, a grafika fejlődött, a hangulat pedig remek! Aki szeret focizgatni gépen, konzolon, annak nyugodt szívvel tudom ajánlani. Nem lesz feltétlenül egy könnyű menet, de megéri a befektetett energiát!

Pro:

  • szimulátoros játékélmény;
  • javult az irányítás;
  • még jobb a grafika;
  • komoly a kihívás;
  • többen is lehet vele játszani.

Kontra:

  • rengeteg csapat és játékos nem valódi néven fut.

85

A játékot Xbox One konzolon próbáltuk ki!

elefant

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények