Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Érdekes, elég nagy különbségek vannak. A technikai részt is átfutottam, első olvasásra kicsit bonyolult nekem.
Nálam inkább a középső átmeneti korszak dominál, amikor már kezdett a VGA fókuszban lenni. Elsőre EGA monitorom volt, váltva VGA- ra, elég nagy előrelépésnek látszott még a 320x200 256 színben is, nem beszélve a nagyobb felbontásokról.
Korai game, ami ezelőtt jött ki pld a Space Commander, az jónak látszik VGA->CGA módban is, meg még néhány game. Tologató és a Cats az már ilyen mattos mint a videóban. De egyre több VGA mód game jött ki amik sztem kárpótolnak. Arcanoid, Tyrian, Wolfenstein, Doom, stb.Lehet hogy működne modern LCD TV- re kötve is composite móddal, nemtom. Mindenesetre az enyémen van komponens bemenet is, ott a sárga video-input, az kompozit ? Asszem videokártyám is van kompozit outtal, de csak VGA. CGA, Hercules, mono kártyám már nincs.
Tényleg a meleg miatt a tuning most nem előnyös, kéne DOS- ozni egy kicsit a 939- esen. HD3850AGP van benne, mellette Ati RagePro PCI, és SB0100. A hang elvileg megy a DosDrivers- el(meglátjuk), BIOS- ból pedig rá tudok bootolni bármelyik videokártyára. Ha összejön, akkor még a lassító cuccot is ki lehet próbálni.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
válasz frescho #86865 üzenetére
Láttam régebben nagy CRT TV- t VGA kompozitról hajtva, alig tudtam elolvasni a menüket, szétfolyt minden, meg vibrált, villogott. Késő estig installálgattam ott, kikészült a szemem, csoda hogy hazafelé vezetve nem mentem fel az első meggyfára
-
válasz jokeph #86871 üzenetére
Az én 3870- em halk, de ilyenkor nyáron elég magas a hőfoka, meg a 3850- en sem láttam még ilyen magas hőfokokat(brutál kánikula), ennek a ventije is halk, illetve most manuálisan felpörgettem, kellemes hangon ciripel , szóval tökéletes az is.
Retro armada : jó hogy 2000 óta nem kellett eladnom semmit. Indok persze lett volna, mert kb 10 évig pillanatnyi pénzzavarban voltam , de nem, kitartottam, a háztartásomban a retro a legfontosabb.
Leteremetés indul : Ő kifejezetten mondta hogy írjak majd róla, há' akkó' má' válaszoljon hogy jó vagy xar, nekem mindegy, csak nézze meg.
-
-
Átálltam DOSra a 939- el.
HD3850 AGP
RagePro PCI
YamahaXG PCI
SB0100 PCI
ezek a kártyák vannak benne.A két hangkártyát beinstalláltam, szól mindegyik. De mivel az SB DOSdrivershez kell az EMS, van amelyik game meg nem szereti, ezért a Yamahával nyomulok. Meg egyelőre a HD3850- el.
Alapfreki : bebolondult az egér és a bill is.
4x200 : 800MHz- en egész jó, ez a legkisebb beállítható.SpaceCommander(CGA) : kifogástalan futás, 1983- as program !!!!
CD-Man(VGA) : game over 2mp alatt : játszhatatlan gyorsaság, itt lehet majd próbálni a lassítót - Via lap
Doom(VGA) : kifogástalan
Bats(VGA) : kifogástalan
Wolf3D : kifogástalan
BreakMashine, Chasm, Tyrian : nem indulnak, ezeket Borlanddal fordították, úgyhogy runtime errorEgyelőre ez a néhány, aztán rápróbálok a Rage- val is.
Majd még jópárat válogatok, pár GB- nyit tettem penre, valamint rámásoltam a DOS képmentő programjaimat is, lesz screenshot is.A 3 test probléma nem megoldható.
-
-
-
válasz jokeph #86888 üzenetére
WPrism 1db van, az meg felment a 24/7- re. Jó hűtő, arra szépen elegendő, a 3800X- re már kevés lenne, amihez adták, arra közepes torony ment. Látom árulnak WPrismet, majd lehet hogy veszek, meggondolom.
A64 3000+ volt, de elcseréltem AweGold- ra, akkoriban jó üzlet volt, az Awe nem kellett senkinek, a procinak meg még volt értéke. Ma már nem hiszem hogy bárki belemenne ilyen cserébe. 939- esből mindössze ez az 1 X2- esem van tehát.
Jóféle seteket állítgatsz, és lelkesen tesztelsz, tiszteletre-méltó munka(#86890) KROK640 : jól mutatnak a képek rajtuk, a 3850- en is jól néz ki a csaj
(#86891) Bile Demon : változatos, jó sokféle volt.
(#86892) arn : kössz ! , gondoltam hogy rákeresgélek, de akkor már adott, sztem ma ki is próbálom.
(#86894) fatpingvin : pszeudo-militarista RGB okádék : jó a szókincsed
(#86896) Hosssszu, (#86897) envagyok : mindegyik pakk ajándék volt...
-
válasz fatpingvin #86902 üzenetére
Szerintem a kis EVGA jól néz ki, meg az én ízlésem szerint a militarista Asus is. És egyiken sincs RGB fény.
-
válasz jokeph #86907 üzenetére
Mindegyik szép. Persze a 960- as már modern, erős kártya, hasonlóan masszív kaszniba pakolta a Zotac, mint az EVGA a 1650- est.
Én amúgy kinézetre, színekre, stílusra nem vagyok különösebben válogatós. Az a ritkább ha azt mondom valamire hogy na ez már tényleg nem tetszik.Stílus : olyat is olvastam nemrég hogy bútorokat cserél a tag, emiatt hangfalakat is, mert nem mennek az újhoz.
Másik hsz : olyan helyen jártam ahol látszik néhány audio és számítógépes kábel, nincs rejtve - megdöbbentőA 3 test probléma nem megoldható.
-
A TPFix javította a BreakMachine- t, jól megy, hang is ütős a Yamahával.
Chasm, Tyrian, Tyrian2 evvel sem indul, de a Chasm elvileg fut Win98 alól is, majd ránézek.
USB egeret lecsatiztam, igy alapórajelen sincs bill/egér zavarodás, de visszaraktam 800MHz- re, meg a ramokat is visszavettem 400- ról 200- ra, így a régebbi gamek is egész jók, jobbak.Próbálgatok ma még párat, valamint átbootolok Rage- ra, mert HD3850- el nem mennek a DOS képmentők, lehet hogy a régebbi kártyával igen, meglátjuk.
-
válasz KROK640 #86914 üzenetére
Megy Ryzen5600- on az XP - Alpi eredménye a 6600GT táblázatból. Persze megfelelő telepítő kell, és egy kis gyakorlat.
Mindenféle gépre felmegy pld az általam moddolt XP telepítő is. Régire és a legújabbra is, Intel és AMD fronton egyaránt.
Tartalmazza az eredeti régi drivereket és az új gépekhez portoltakat is. Telepítették többféle Intel/AMD formációra. Magam pedig E5-2640v3/R5 1600AF/R7 3800X procis gépeken futtatom sikerrel, C612 és B450 chipsetek.
De folyamatosan jöttek a topicba hasonló gépekkel az eredmények XP alólPld ez is volt már, XP alatt tudtam 100k fölé jutni - R7 3800X+GTX770 :
[ Szerkesztve ]
-
-
válasz DarthSun #86910 üzenetére
Átbootoltam Rage- ra.
Forma1 94 : rendben. A korhoz képest jó DOSos grafika, mai szemmel persze egyszerű, de nagyon gyors játék, jó móka. Elvoltam vele egy darabig.
Galactix 1.3 : működikDOS képmentők már nem futnak a gépen, ezért..
..rábootoltam - szintén Rage-->Win98- ra(HD3850- nek nincs 98 drivere, az majd XP alatt). Kíváncsi voltam hogy egy ilyen korai 3D kártyából, mit hoz ki az extra procierő.
Win98SE/A64-3800-X2 @800MHz/AtiRageProPCI(ennek a videonak már ez is overkill órajel) :
Win98SE/A64-3800-X2 @2800MHz/AtiRageProPCI :
Hát kicsit, de ezen a kártyán már nemsokat lehet pörgetni.
-az órajel 2GHz- et nőtt
-a procierő 3DM szerint : 41499 ponttal lett több
-a 3DMark pontszámban ez : +166- ot hozott.Persze láttam pld az SS7 tesztekben hogy ebben a teljesítmény-tartományban a kis különbségek is nagynak számítanak.
[ Szerkesztve ]
-
-
válasz KROK640 #86922 üzenetére
Igen.
Hosszasan ment itt erről a diskurzus. Akkor Neked kimaradt valamiért
Ha megnézed épp most (#86919)- ban jokeph is a moddolt XP telepítőmet használta.
De sztem már nem emlékeztél rá, mivel korábban is kérdezted, és én mondtam hogy felmegy a gépedre.
Egyedül a videokártyákhoz nincsenek visszaportolt driverek, de natívan a GTX9xx- eknek van még XP drivere, így asszem a GTX950- nek is, bár ennek nem néztem utána, majd kijavítanak, ha mégsincs. A 980- nak pld tuti van.Minden hozzávalót közkincsé tettem, kész ISO, szerkesztő, kiegészítő linkek, itt megtalálhatók. Jóideig eltartott mire mindent lenyomoztam, kiköböztem, és jópár kísérlet után elkészült a végleges ISO, de tovább is fejleszthető az utólag kiderített driverekkel, mint pld a fenti IGP XP változat Jokeph által megtalálva.
-
-
-
-
válasz KROK640 #86935 üzenetére
Ok. Lehet hogy tudja valaki a reális árát. Én erősen saccolni szoktam, aztán gyakran rámondják hogy nem jó. Max 5k- t adnék egy kifogástalan darabért - ez az ártippem. De én már évekkel ezelőtt sem tudtam, mivel ingyen kaptam számtechboltban. A tulaj mondta hogy ezért már egy fillért sem adnak, vigyem el(több más retroval együtt), mert megy az elektronikai-hulladékba. Nyilván örültem neki, mert azt biztosan tudtam hogy az ára 0Ft felett van jóval.
-
válasz jokeph #86940 üzenetére
Dobozosan megérte.
Nekem talán a legfullosabb gyűjtői videokari az MSI TI4200, ehhez van minden, mint a bucsuban,
-
válasz jokeph #86958 üzenetére
Maradt. 2 jelentéktelen, a harmadik a CPU, amiatt nem megy a speedstepp, itt még kéri a szoftveres vezérlést. Ryzennél már bentvan az eszközkezelőben, maga a proci teszi oda, tippem szerint.
A Haswell pont a határon van időben, előtte natív XP támogatás, utána pedig a driver portolásnál pont kihagyták sztem, erre nem gondolt senki. Később meg hardveres a támogatás.A 3 test probléma nem megoldható.
-
Szép sztem is ! Nekem Asusból van GT, hűtésrendszer hasonló.
-
válasz KROK640 #86961 üzenetére
HD6850 pöpec, az is a korának egyik ár/sebesség bajnoka. Emiatt választottam a Haswell mellé XP- s kártyának.
-
-
Egész jó DOS lelőhely. Gugli szépen fordítja, ha valaki netán nem lenne perfekt kínai
Rosált a próbapadnál a 17"- os retro HP LCD- m. Így a 19- es maradt most egyedül.
A powerLED villog, DPMS- t jelez, nem veszi fel a VGA jelet. Gondoltam megnézem a kondikat, de nem bírtam szétszedni. Körbepattintás ok, de a lábat nem tudom hogy kell kiemelni, tartja az egészet, csavarokat eltávolítottam, de ha húzom, mozog a kijelzőpanel is, mintha belül ahhoz is rögzítve lenne.
Bár nem is biztos hogy kondibaja van. Attól nem venné fel a feszt. Lehet hogy a vezérlő ICMindegy, rendelek egy 22"- os LEDest, az lesz Win- hez, a 19- es 4/3- as HP pedig DOS- hoz(már ameddig működik).
-
válasz cbmfan #86969 üzenetére
Az elődjét használtam csak, P4P800- at, P5P800- ról nem is tudtam eddig hogy létezik Proci viszont véletlen került fókuszba - selejtezett Dell LP gép. Jó sok hőt termel, főleg ebben a kis házban.
(#86970) Fred23 : erre sem tudom a választ , esetleg említésre méltó hogy az éppen tárgyalt PentiumD 945 2006- os proci, de mondjuk az E6600 is, és utóbbi alaposan lenyomja.
Amúgy meg eltévedtél az időben ? , a kedvenc korszakod a 2000/2001...A 3 test probléma nem megoldható.
-
-
-
válasz jokeph #86975 üzenetére
Kicsit hasonló történet. 6600GT AGP dobozos már inkább retróként lett, a HD3850 AGP pedig újként, de akkor már relatíve kifutóban levő technika. A HD3870 PCIe pedig nemrég ingyen Englishből, régen egy kollégám ajánlott egyet, de akkor éppen drága volt nekem, a pillanatnyi pénzzavarban.
Az a Zotac jól néz ki, dobozosan veszed ?(#86976) Fred23 : az jó, oda már szinte félretro gépek is besuvaszthatók.
Különleges egy kártya az Aten(#86978) jokeph : asszem ki kell próbálnom nekem is a patchelt verziót.
(#86979) cbmfan : i865G- vel pld az AsRock 775i65G lapban megy a PentiumD, meg a Conroe, de állítólag a v2.x- től a Wolfi is. Az említett Dell- ben pedig valami Q965ext chipset van.
-
-
válasz Fred23 #87004 üzenetére
Jó a video, meg a Jokeph által linkelt is.
Igazából a jobb PCI kártyák sztem 486/S7-P1/PPro mellé valók, ahol nincs még AGP. Vagy erősebb géphez DOS alá favorizálom még.
Nálam asszem a legerősebb PCI a R7000. Ezenkívül még 4 van, ha jól emlékszem. 2 Matrox, 1 Riva, 1 Rage. Persze ha a kiegészítő 3D változatokat a Voodoo1/2- ket nem számolom, csak a 2D+3D egybe verziókat.
Valamint a további PCI verziókat is kihagyva, melyek nem rendelkeznek érdemleges 3D gyorsítással, S3 Trio/Virge, Trident, stb.1 Matrox+1 Rage van szabadon, a többit konfigokban hagytam. a PPro- hoz például jól jött a R7000/32M.
A Rage- vel meg most kísérletezek, nemrég lőttem 3DM99- et vele, hasonló teljesítményt ad mint a Voodoo1, a képe sem rossz. Bár érdekes módon nemtom mennyire indokolja a DOS hogy bent maradjon a S939- ben. Köztes felbontások mennek a HD3850AGP- vel is, Quake alatt is megjennek a menüben detto ugyanúgy mint a Rage esetén.Kicsit félre kell tennem most a DOS- ozást. Ma unboxinggal kezdek, megjött a monitor, így már a tesztpadnál is elérhető lesz a FHD felbontás(OFFba tettem azért, mert új LEDes monitor).
Majd pedig ISO kísérletezés, ACPI/speedstepp kísérlet Haswell XP systemmel, lehet hogy megtaláltam a megoldást, de erősen tipp, 50-50% kb...A 3 test probléma nem megoldható.
-
válasz Fred23 #87012 üzenetére
Á sztem DeusEx megfektetné a R7000 PCI- t, jóval erősebb konfigon is viszonylag alacsonyabb FPS- t ad, mint több más korabeli game.
Ilyen a példányom, már akkor is ritka volt, mikor vettem, még pénzt is kértek érteA 3 test probléma nem megoldható.
-
-
válasz Fred23 #87017 üzenetére
Persze, le tudom mérni tuning nélkül is, úgyis avval kezdem majd a méréssort, 3 alaplapban. De majd csak ha megjön a jó idő, ősszel kb. Most a 939- el is inkább DOS- ozok 800MHz- en, mert tuningolva úgy süvít a CPU venti, hogy alig hallom a hangszórót.
Ha lemegy ez az undorító kánikula, lemérem a 939- et, aztán jön a Copper/Tua project.A 3 test probléma nem megoldható.
-
Unboxing/beüzemelés Acer B227Q
Huh, lefáradtam, az ISO variálást halasztom - holnap/holnaputánra.
Kiemelés : foamban volt precízen, de nem jött ki. Szerencsétlenkedtem, majd a doboz alsó felét is kinyitva, enyhén benézve - félig elfordult széles cellux tartotta(a talp leragasztása). Hosszú konyhakéssel elvágtam, mindjárt kijött.
Pozitívum következett. Packlist mindenhol : monitor, haszn-utasítás, tápkábel. De van benne VGA/DP/audio kábel is. Végülis van mindenféle kábelem, emiatt nem is foglalkoztam a gyári packouttal, viszont DP nincs, nem is használtam még, lehet hogy nem is kell, de így már van.Bepakolás-bekötés a retro állomásra, a 939- re, mivel pont az van fent. Power on : nincs kép, LED sem világít, mi a retek van ? 230V ok, alsó power kapcsoló on. Ismét pár bekezdésnyi szerencsétlenkedés, hát hátul ott a rejtett standby kapcsoló, pici és kávaszínű, nem is figyeltem, a joy vezérlője nagyobb, azt nyomogattam(pld az LG 27"- oson az a power on is egyben, függőleges kattintással). Mindegy, StandUP szerű magányos előadás+káromkodás(síp elnyomás nélkül), meglett a power on
Bevillant a kép, következett a vakulás. Gyárilag 60/75% kontraszt/fényerő, hát ezt jócskán vissza kellett venni.
Aztán elvesztem a menürendszerben, jóideig állítgattam, maradt még, de talán a nagyját kitapasztaltam.
Tűéles kép, az említett nagy fényerővel. Forrás-szinkron 4/3- ra is. VGA- ra a Rage, HDMI- re a HD3850 ment. Manuálisan és ráboottal is vált, utóbbit ha auto in detectre van téve.Jó lesz ez, az eddigi tapasztalat alapján
VA panel. IPS és TN volt eddig. Gondoltam kipróbálom, ez volt a legolcsóbb 22"- os, melyen 3 féle bemenet van. Há' aszondják' a VA színei közepesek, a TN gyenge, de gyors. Namost a színek nem tűnnek rossznak a VA- n, persze visszaülve a 32"- os IPS elé, azért látszik a különbség, de sztem még a TN sem rossz.
VA- toltam Q1/2- őt, nem láttam lassúnak, persze lehet amiatt mert már újabb panel, 4ms van megadva a specben. A feketéje feketébb valóban mint az IPS, de ez nem különösebben érdekelt soha.Talp és állvány : stabil, minden irányban dönthető, forgatható, emelhető.
Hosszú OFF, de a lényege hogy marad(30 napig vissza lehetne küldeni). A retro állomáson így már FHD is elérhető, kevésbé kell a tesztképet összenyomorgatni.
-
-
-
Visszakapcsoltam a rendszert. Átvonult egy kis dirrdurranó pár áramszünettel, addig off volt minden.
Kiírok egy XP ISO- t. Próbapadon ideiglenes gépcsere. Haswell felmegy aztán próba, meglátjuk...
-
-
-
válasz jokeph #87038 üzenetére
Kísérleti XP kiírva. Gépcsere ok. Driveok lehúzva, csak az XP- s maradt. Előzőleg telepített XP boot ok. Telepítés elkezdhető.
Viszont megint kezd durrogni, a radarkép alapján ismét telibe kap egy adag. Te jó ég mennyire utálom a nyarat, az ideit meg főleg.
Na most talán csendesedett, dobok fel egy kávét, aztán meglátom hogy install vagy ismét full system off.A 3 test probléma nem megoldható.
-
-
-
-
válasz fatpingvin #87045 üzenetére
Az nincs. De lehet hogy beszerzek.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.