Révbe érhet a Final Fantasy Type-0

Kevés játéknak van olyan kalandos története, mint a Final Fantasy Type-0-nak, sőt, nem is nagyon jut eszembe ehhez hasonló. Menjünk vissza most az időben egészen 2006-ig.

A Square-Enix a 2000-es évek második felére készülve 2006-ban az E3-on jelentette be a Fabula Nova Crystallis Final Fantasy nevű vízióját, mely zászlóshajójának a Final Fantasy XIII-at szánták, mellé viszont még két másik címet is bejelentettek: Final Fantasy Versus XIII és Final Fantasy Agito XIII, előbbi egy exkluzív PS3 játéknak, utóbbi pedig egy mobiltelefonos játéknak készült. (A Versus XIII a mai napig nem jelent még meg, jelenleg Final Fantasy XV néven készül)

Később persze kiderült, 2006-ban még csak koncepció szintjén létezett az Agito XIII, maga a fejlesztés nagyjából a bejelentéssel egy időben indult meg. A Square-Enix mobil és kézikonzolos játékokkal foglalkozó csapata akkoriban a Parasite Eve folytatásán, a The 3rd Birthday-en dolgozott, így leginkább csak ötletelés folyt azon, hogy milyen is legyen az Agito XIII. A The 3rd Birthday fejlesztésének elhúzódása miatt végül annyi ötletet gyűjtöttek össze, hogy a Sqaure-Enix végül úgy döntött hogy ennyi mindenhez már kevés a mobiltelefon ereje (2007-2008 környékén vagyunk), így átvitték a fejlesztést PSP-re, hisz azon a platformon már sok tapasztalatuk volt. A koncepcióváltás miatt egyre távolabb került a játék története a Final Fantasy XIII-tól, így szakítottak az Agito XII nével és a Type-0 címet adták a készülő játéknak. Persze minden a színfalak mögött történt, a játékosok 2006 óta szinte semmit nem hallottak a játékól, erre egészen 2011-ig kellett várni.

Ekkor, 2011. januárjában mutatkozott be ugyanis újra a játék, immár a végleges címén, Final Fantasy Type-0-ként, majd 10 hónappal később, október 27-én Japánban meg is jelent, egyedüli módon 2 UMD lemezen. A Type-0 nagy siker lett hazájában, az első héten majdnem fél millió darab fogyott belőle és a híres japán újság, a Famitsu 39 pontot adott rá a 40-ből. A Square korábban Európában is levédette a Type-0 nevet, így okkal gondolhatták a sorozat rajongói, hogy úton van az nyugati megjelenés is. A hónapok azonban csak múltak és közben a PSP a nyugati világban szép lassan megszűnt a PSP létezni (lényegében az okostelefonok terjedése és a warez könnyedsége miatt).

A rajongók persze nem hagyták ezt annyiban és saját kezükbe vették a fordítást, ami sok-sok hónap kemény csapatmunkája után végül pár napja jelent meg.

És végül most az E3-on jött a hí a Square-Enix-től, hogy hallva a rajongók kérését, elhozzák nekünk a Final Fantasy Type-0-t, persze immár nem PSP-re, hanem egy teljes HD átíratot készítenek a játékból PlayStation 4-re és Xbox One-ra. Megjelenési dátum sajnos még nincs, csak az ígéret, hogy hamarosan a boltokba kerül a régóta várt Final Fantasy kaland.

Azóta történt